Steelwing spreidt metalen vleugels over Little Devil Steelwing spreidt metalen vleugels over Little Devil

Zweedse bende is koren op molen van jeugdige heavy metal fan

, Wouter de Waal

Steelwing spreidt metalen vleugels over Little Devil

Zweedse bende is koren op molen van jeugdige heavy metal fan

Wouter de Waal ,

Als je maar lang genoeg op deze aardkloot rondloopt, zie je alles van vroeger weer terugkomen, zo luidt het cliché in de wereld van mode en muziek. Een goede illustratie van deze these was afgelopen woensdag in Little Devil te aanschouwen, waar band en publiek bewezen dat niet alleen de thrash een ware opleving beleeft, maar ook ouderwetse heavy metal de jonge handen weer vurig op elkaar krijgt.

We schrijven elf september 2013. Een omineuze datum, die laat op de avond in de achterzaal van Little Devil nog extra weerklank krijgt door de zwartgele 'danger'-borden bij het podium, en de alarmsirenes die afgaan wanneer de bandleden zich rond de klok van tienen een weg naar de planken banen. Dat het gevaar in het onderhavige geval echter vooral leidt tot veel uitgelaten vrolijkheid, blijkt al gauw als het langharige gezelschap het eerste nummer inzet. Steelwing is de naam waaronder dit vijftal opereert, en als je niet beter zou weten, zou je denken dat je per ongeluk in een teletijdmachine bent gestapt, die je ongemerkt heeft teruggeflitst naar het jaar 1983. De strakke broeken, het leer, ja zelfs het zweetbandje waar één der gitaristen zich mee getooid heeft: alles riekt naar de hoogtijdagen van de NWOBHM.

Dat geldt overigens zeker niet alleen voor het uiterlijk, edoch ook voor de muziek van deze Zweden. Vooral vaandeldrager Iron Maiden lijkt begrijpelijkerwijs een aanzienlijke invloed op het bandgeluid te hebben gehad, maar met een beetje fantasie hoor je talloze acts uit de glorietijd van de heavy metal terug in het bandgeluid. Onder aanvoering van een buitengewoon enthousiaste zanger zweept de prille groep de al even jonge aanwezigen (die trouwens merendeels ook zo lijken weggelopen uit de jaren tachtig) op tot grote hoogten, met het epische 'Roadkill (...Or Be Killed)' als ijzersterk slotoffensief. Ook daarna weet de band echter niet van ophouden, waardoor DJ Mario 'The Sound Of Silence' zelfs nog even moet wegdraaien. Een feestelijk uitgesponnen conclusie van een geslaagde bijeenkomst.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg