Volle bak bij dampende EP presentatie Pelgrim in Stage01 Volle bak bij dampende EP presentatie Pelgrim in Stage01

Combined Fragments, Reaching For Dawn en As Prayers Fail maken metalcore-feest compleet

, Wouter de Waal

Volle bak bij dampende EP presentatie Pelgrim in Stage01

Combined Fragments, Reaching For Dawn en As Prayers Fail maken metalcore-feest compleet

Wouter de Waal ,

Liefhebbers van het betere hedendaagse metalcore werk konden afgelopen zaterdag hun hartje ophalen bij de bijzonder geslaagde release show van de debuut EP van lokale heldenband Pelgrim in de kleinste zaal van 013, voor de gelegenheid stijlvol omringd door al bijna even spetterende optredens van geestverwanten Combined Fragments, Reaching For Dawn en As Prayers Fail.

COMBINED FRAGMENTS

Terwijl de zaal zo rond de klok van achten al heel behoorlijk begint vol te lopen, bijten de jonge honden van Combined Fragments het spits af met een energieke pot modern gitaargeweld, waarin naast hardcore ook invloeden uit de melodische en de complexe groove metal terug te horen zijn. Een groep die zijn naam goed waarmaakt kortom, onder de enthousiaste aanvoering van een nieuwbakken zanger die adequaat afwisselt tussen heldere en brullende zang. Eén der gitaristen blijkt slechts kort voor dit optreden onder het mes te hebben gemoeten wegens een blindedarmontsteking, maar kan er vandaag tot opluchting van band en publiek toch bij zijn. Dat is fijn, want Combined Fragments zorgt daardoor als hecht geheel (en zelfs nog even aangevuld met de oude vocalist) voor een prima start van de avond.

REACHING FOR DAWN

Met Reaching For Dawn reizen we nog wat verder af naar het zuiden, getuige ook het accent van de zanger als hij de aanwezigen aanspoort ¨de voetjes van de vloer¨ te verheffen. Die raadgeving is gelukkig niet aan dovemansoren gericht, want waar tijdens het voorgaande concert al een paar fanatiekelingen de ruimte voor het podium onveilig maakten, wordt het nu allengs een stuk drukker op die plek. Ook in muzikaal opzicht vormt het optreden van deze Limburgers een mooie voortzetting van hetgeen hun Brabantse collega's reeds ingezet hebben: een ijzersterke combinatie van melodie en agressie die heel effectief inwerkt op het motorische systeem van de toehoorders. Alleraardigst ook dat de zanger van Combined Fragments en de meest enthousiaste fan nog een potje mogen meebrullen.

PELGRIM

Als we vervolgens na een korte luchtpauze weer naar binnen proberen te komen, wordt ons in eerste instantie te verstaan gegeven dat de zaal helaas vol is. Na enig aandringen kunnen we inderdaad met eigen ogen aanschouwen dat de ruimte heel wel gevuld is, om niet lang daarna te constateren dat dit volkomen terecht is. Waren er hiervoor al genoeg 'breakdowns' te bespeuren, Pelgrim gooit er tot vreugde van het publiek zowaar nog een schepje bovenop, maar dat niet alleen: tussen al het woeste geweld door perst de band ook nog talloze boeiende ongewone snarenloopjes, complexe ritmische patronen en verrassende intro's (ontleend aan hiphop, jazz, klassieke en zelfs filmmuziek – zo komt het dramatische thema van 'Requiem For A Dream' tenslotte nog voorbij). Alle betrokkenen zijn zichtbaar zeer uitgelaten en de frontman brult zich de longen uit het lijf, terwijl in het publiek de strandballen vrolijk in het rond vliegen. De band had zich eenvoudig geen betere EP presentatie kunnen wensen.

AS PRAYERS FAIL

Met al dit schitterende kabaal is er echter nog geen einde aan de bijeenkomst gekomen: de jongens van As Prayers Fail tekenen namelijk voor een soortement van 'afterparty'. Hoewel de zaal jammer genoeg aanzienlijk minder vol is dan bij Pelgrim, slagen de Rotterdammers er toch in de overgeblevenen te roeren met hun uitgesproken melodieuze metalcore, die mede door het opvallend hoge, rinkelende gitaargeluid en de desperate zang erg romantisch overkomt. Het verhindert het meest energieke cohort der aanwezigen niet om nog even flink te bewegen en voornoemde ballen door de ruimte te meppen, totdat het feest dan toch echt gedaan is en de ongetwijfeld moede, edoch zeer tevreden jeugdige bezoekers zich naar andere oorden kunnen begeven. Een tof slot van een bijzonder succesvolle avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg