#INCU13: Raketkanon maakt naam volledig waar in kuil van Cul #INCU13: Raketkanon maakt naam volledig waar in kuil van Cul

Energieke Belgische bende zorgt voor spetterend slot van eerste dag Incubate

, Wouter de Waal

#INCU13: Raketkanon maakt naam volledig waar in kuil van Cul

Energieke Belgische bende zorgt voor spetterend slot van eerste dag Incubate

Wouter de Waal ,

Ging de band eind vorig jaar al goed tekeer in Hall of Fame, in de Cul laten Raketkanon als geheel en vocalist Pieter-Paul Devos in het bijzonder zien nog niets aan enthousiasme en urgentie te hebben ingeboet. Bijkomend voordeel is dat het publiek aan het einde van de avond ook in de ideale toestand verkeert om deze performance tot een groot succes te maken.

HET CONCERT
Raketkanon, Cul de Sac, maandag 16 september

DE ACT
Het is moeilijk voor te stellen dat er op dit moment een meer eneverende live act in (of trouwens ook buiten) het Nederlandse taalgebied rondloopt dan Raketkanon. Niet alleen dat, de muziek die dit combo op het publiek afschiet is al even krankzinnig als de bizarre capriolen van de frontman: een explosief mengsel van geavanceerde hardcore/punk en elektronische herrie doorspekt met splinters van zware doom en algehele gekte.

HET MOMENT
Of zeg maar gerust: een hele reeks van momenten waarin de zanger wild door de nochtans dichtbevolkte ruimte schiet, soms op handen gedragen, soms over de grond kronkelend, tussendoor op eigen kracht in het rond rennend en wonderbaarlijk genoeg naar het zich laat aanzien niet eens zichzelf of iemand anders serieus kwetsend. De gitarist doet trouwens nog even mee en ook de drummer blijkt zich verbazend snel van zijn kit naar de geluidsman te kunnen verplaatsen.

OOK OPMERKELIJK
Hoe de band zich ondanks alle consternatie voorbeeldig door zijn set heen slaat, hoe de muziek ondanks alle eigenaardigheden en complexiteiten toch niet als een willekeurig bijeenraapsel overkomt, hoe fotograaf Jan Rijk zich ondanks zijn ongetwijfeld prijzige toestel onbekommerd midden in de actie stort – waarvoor hulde.

HET PUBLIEK
… staat zoals gebruikelijk bij de Incubate dagsluitingen in de Cul in dichte drommen voor het podium (hoewel de frontman van mening is dat er best nog wat bij kan). Het blijft echter niet lang stilstaan bij dit roerige optreden en verandert deswege al snel in een bijzonder beweeglijke massa waarover een enkeling zich crowdsurfend laat meevoeren. Het zal dan ook niet alleen Devos zijn die dit optreden badend in het zweet eindigt.

HET OORDEEL
Een uitermate geslaagd besluit van een mooie eerste festivaldag.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg