3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Redactie 3voor12/Tilburg ,

September is alweer voorbij, het grote feest dat Incubate heet achter de rug. Dat geeft je echter geen excuus om achter de geraniums te gaan zitten, want ook oktober heeft meer dan genoeg te bieden. Wat bijvoorbeeld te denken van de Popronde en de Cultuurnacht? Daarnaast vinden er deze maand nog talloze clubshows plaats die je aandacht meer dan waard zijn.

TRYTONE MUSIC KITCHEN NL-NO – 3 OKTOBER, PARADOX
Het vernieuwde Paradox kent meteen een vliegende start met talloze veelbelovende muzikale ontmoetingen, te beginnen met deze samenwerking. Dirk Bruinsma’s Pumporgan maakt naar eigen zeggen psychojive en kruist de degens met het Noorse Elephant9, waarachter onder anderen toetsenvirtuoos Storlokken en de drummer van Shining schuilgaan. Dat gaat knallen.

MAN FROM THE SOUTH VINYL RELEASE – 7 OKTOBER, DE ALBATROS
Een heel wat ingetogener, maar daarom niet minder indringend concert staat vier dagen later op stapel bij De Albatros. Op die boot in de Piushaven geeft Man From The South (Paul van Hulten van Woody & Paul) namelijk de vinyl release party van zijn reeds drie jaar geleden opgenomen juweeltje Koblenz. Een uniek optreden in een bijzondere omgeving.

LENTO + GGU:LL – 8 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Later deze maand kun je de Italianen van Ufomammut gaan bezichtigen in 013, maar vanavond zullen hun landgenoten van Lento (die vijf jaar geleden een plaat uitbrachten met eerstgenoemde band) in Little Devil laten zien dat ook zij zeker hun mannetje staan. De lokale helden van Ggu:ll krijg je er zomaar bij en de hele bijeenkomst is zelfs gratis toegankelijk, dus komen is het devies.

REFUSED – 11 OKTOBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Hou je van hardcore punk, dan weet je waar je vanavond moet zijn. Het Zweedse Refused is eigenlijk al sinds jaar en dag uit elkaar, maar heeft besloten enkele reünieshows te doen om de trouwe aanhang nog een keer de gelegenheid te geven de band in levenden lijve aan het werk te zien. Grijp die kans: het zou immers zomaar de laatste kunnen zijn.

KICKBACK – 14 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Heb je jouw hardcore liever harder, donkerder en nihilistischer, dan kun je jezelf een halve week daarna vervoegen bij het banlieuevolk van Kickback. Mensen die al bekend zijn met de band, weten dat de Fransen de reputatie hebben een lompe live show neer te zetten waarbij de ledematen lustig in het rond kunnen vliegen. Stel je huisarts maar alvast op de hoogte.

RAT EVENT – 17 OKTOBER, PARADOX
Woensdag is van oudsher de ‘risicodag’ in Paradox en vandaag is zeker geen uitzondering met het door avontuurlijke Belgische slagwerker samengestelde Rat Event, waarbij een tweetal geavanceerde herriecombo’s aantreden: Sanne van Hek/Shahzad Ismaily/Onne Govaert en zijn eigen Chaos Of The Haunted Spire. Oorklapperend genoegen in overvloed kortom.

POPRONDE – 19 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Ook dit jaar doet de Popronde karavaan Tilburg weer aan, met een buitengewoon gevarieerd programma op allerhande plekken, van voor de hand liggende cafés als Cul de Sac, Studio en Bolle tot het herrezen Extase en meer ongebruikelijke locaties als Berlijn en Theaters Tilburg. Een uitmuntende kans om verse bands en nieuwe uitgaansgelegenheden te leren kennen.

LITTLE DEVIL 9 JAAR – 20 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Het rockcafé van Tilburg bij uitstek bestaat alwaar negen jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Deze avond kun je eindelijk weer eens genieten van lokale rammelpunkband Short Skirts in combinatie met Little Devil Allstars, de huiscoverband van deze fijne tankplaats. De entree is vanzelfsprekend gratis, dus meemaken, bij zijn.

I HEART SHARKS – 21 OKTOBER, STAGE01 013
De oud-gelovigen onder ons kunnen deze zondag weer terecht bij Heidenfest in de grote zaal, maar voor de mensen die wat hipper zijn ingesteld is het Engelse indiepop combo I Heart Sharks in Stage01 zeker een aanrader. Naar alle waarschijnlijkheid zegt die naam je niets, maar dat is niet erg, want je kunt vandaag voor nop gaan kijken of dit bandje je aanspreekt. Tof toch?

BOMBAY SHOW PIG – 24 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Nog meer hippe indie, maar ditmaal van eigen bodem, kun je drie dagen daarna in de Kleine Zaal gaan bekijken: daar speelt namelijk het fijne duo Bombay Show Pig. Het jongetje/meisje concept mag inmiddels welbekend zijn, dit schattige tweetal geeft er een leuke eigen draai aan. Gewoon even langskomen en je laten overtuigen.

DEFINITIE VAN HIPHOP – 27 OKTOBER, ALLE ZALEN 013
Je kunt niet zeggen dat de hiphopfanaat in Tilburg uitzonderlijk verwend wordt, maar naast de incidentele grote show van Snoop Dogg of een enkele clip van Raekwon heeft de liefhebber tenminste één evenement om naar uit te kijken: het jaarlijks terugkerende Definitie Van Hiphop (ooit Definitie Van Dopeheid). Die weet dan ook waar die vandaag moet zijn.

CULTUURNACHT TILBURG – 27 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Is hiphop echter niet zo je ding, of zoek je het ’s avonds toch liever ergens anders, dan kun je jezelf ten volle uitleven in de Cultuurnacht. Net als vorig jaar is er weer een prachtlading aan (muzikale en niet-muzikale) activiteiten gepland doorheen de stad. Alle reden om deze zaterdag niet te vroeg op één oor te gaan liggen dus.