Ufomammut dompelt 013 in kosmisch gedreun

Incoming Cerebral Overdrive zorgt voor mathematische start

Wouter de Waal ,

Vorig jaar waren ze ook al te vinden in de Kleine Zaal, afgelopen woensdag keerden ze terug voor een succesvolle reprise: het Italiaanse dreuntrio Ufomammut kon Tilburg duidelijk niet lang met rust laten, tot zichtbaar genoegen van de trouwe schare liefhebbers. Geruggesteund door een keur aan vervreemdende projecties maakten de harige mannen er een mooi feest van.

INCOMING CEREBRAL OVERDRIVE

Eerst is het echter de beurt aan hun landgenoten van Incoming Cerebral Overdrive om het publiek in de juiste stemming te krijgen. Hoewel de projecties op de achtergrond al een zeker voorproefje geven van wat komen gaat, is deze band zoals de naam al doet vermoeden een stuk technischer ingesteld dan het hoofdprogramma. De stuiterende riffs waarmee deze groep het publiek om de oren slaat, doen hier en daar zelfs wat aan Meshuggah denken, zij het gebracht met een doomattitude die goed past in de sfeer van de avond. Niet alleen zitten de individuele nummers goed in elkaar, de set als geheel is ook sterk opgebouwd en eindigt in een verpletterende climax. Een prima begin van de avond.

UFOMAMMUT

De vriendelijke mammoetjes van buiten de dampkring beginnen hun optreden vervolgens relatief traag en kalm, zoals we van hen gewend zijn. Het soort muziek waarop men zich heeft toegelegd, vergt nu eenmaal enig geduld en concentratie om tot volle wasdom te komen. Door de indrukwekkende beeldenreeks die op de achtergrond wordt geprojecteerd, blijft er echter altijd zichtbaar schot in de zaak zitten. Het geeft de band alle ruimte om toe te werken naar zijn loeizware erupties van geluid, een proces dat enkel af en toe wordt onderbroken door het heffen van de flessen en het geven van het hoornteken. Afgaande op het zelfverzekerde podiumgedrag van de Italianen zou je eigenlijk bijna denken dat ze een thuiswedstrijd spelen, wat misschien ook wel een beetje waar is in die zin dat dit natuurlijk de stad van Roadburn is. Bij de uitstekend gevulde zaal gaat hun weids uitgesponnen psychedelische dreunshow er in ieder geval in als koek, verder geholpen door een keur aan uitgekiende natuur-, tempel- en ruimtebeelden. Op naar de volgende Ufomammut is derhalve het devies.