Refused mag schreeuwen van 013

Ook 3voor12/Tilburg houdt van The Bots

Dyon Schlebos ,

Refused behoeft geen introductie meer voor de 3voor12-lezer. Al helemaal niet na de memorabele show die het Zweeds vijftal deze zomer gaf op de festivalweide van Lowlands. Afgezien van een kwartet aan optredens in Scandinavië, is vanavond in 013 de laatste show in Europa. Misschien wel de allerlaatste show ooit. Voorprogramma The Bots wordt door het publiek getrakteerd op een enthousiast onthaal. Het is alleen de vraag of dit nu is om de kwaliteit van de muziek of door het schattige voorkomen van dit duo uit L.A.

THE BOTS
Opeens zit er dan om half negen 's avonds een heel klein ventje met een hele grote afro achter de drumkit op het enorme podium van 013. Is dit het zoontje van de drummer die een soundcheck mag doen? Nee, het is daadwerkelijk degene die verantwoordelijk is voor de ritmes van The Bots. Samen met zijn achttienjarige broer Mikaiah Lei is de vijftienjarige Anaiah Lei op tour met Refused. Na wat Googlen blijkt dat de broertjes al behoorlijk dood worden geknuffeld in de Verenigde Staten. Maar verdient het tweetal naast een schattig voorkomen ook terecht applaus voor de muziek die het laat horen?

Deels. Het is een rammelende variant van Circle Jerks met veel slordigheden. Maar ach, kun je ze dat kwalijk nemen? En is dat rommelige ook niet een beetje de charme van The Bots? Hoe dan ook is het goed te zien dat kinderen van deze leeftijd er een goede smaak op na houden in plaats van een volgende Justin Bieber te willen zijn.

REFUSED
Er is in muziekland aardig wat te doen geweest over de reünie van bands als Refused en At the Drive-In. Beide bands stoppen op het hoogtepunt, krijgen een cultstatus en komen volgens velen even terug om snel te cashen. Natuurlijk is dit deels waar en natuurlijk was volgens deze personen vroeger alles beter. Een ander deel kreeg Refused pas later scherp op het netvlies en baalde ervan de Zweden nooit live te hebben gezien. Ondergetekende behoort tot de laatste categorie en is maar wat blij met het bestaan van een dergelijke rendez-vous. Let wel: laat de kwaliteit dan enigszins overeenkomen met de glorie van toen.

Maakt Refused dit waar? Gezien oude footage van de band kan deze vraag met een ruime 'hell yeah!' worden beantwoord. Nog steeds heeft frontman Dennis Lyxzén energie voor tien. Met spagaten, pirouetjes, wel tien 'Roger Daltrey's' per minuut en een stem die nog picobello klinkt, behoort Lyxzén tot één van de betere frontmannen van de afgelopen twee decennia. Ook de rest van de band is vanavond zo strak als de skinny jeans van menig bezoeker.

De setlist beslaat, op wat ouder werk na, vooral opus magnus 'A Shape Of Punk To Come'. Tijdens 'The Deadly Rythm' is er nog een snippertje 'T.V. Eye' van The Stooges te horen en bij 'Refused Are Fucking Dead' komt Lyxzén de geluidsman in het midden op de trappen van de concertzaal een bezoekje brengen. Refused geeft wéér een memorabel optreden weg. Jammer alleen van het gepreek van de frontman dat met boodschappen als "denk voor jezelf en blijf altijd nieuwsgierig" en zijn Free Pussy Riot-woorden voor eigen parochie een beetje lege hulzen zijn. Bij bekendste nummer 'New Noise' gaan de haartjes op de armen toch wel even overeind staan. "Can I scream?" Graag Refused! En als het even kon nog langer dan dat ruime uur!