3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

UPDATE: Ashes To Ashes in Hall of Fame geannuleerd

, Wouter de Waal, Tjeerd van Erve en Hans Dehing

3VOOR12/Tilburg Tipt!

UPDATE: Ashes To Ashes in Hall of Fame geannuleerd

Wouter de Waal, Tjeerd van Erve en Hans Dehing ,

De maand waarin we vijf worden is een drukke maand. Niet vanwege ons eigen feestje, maar voornamelijk door de week waar menig muziekliefhebber in Tilburg en ver daarbuiten naar uitkijkt. Zo is er Incubate, (het voormalige ZXZW) een week lang een grote viering van de independent underground, met niets dan schoons te ontdekken.

UPDATE: Ashes To Ashes in Hall of Fame geannuleerd

De maand waarin we vijf worden is een drukke maand. Niet vanwege ons eigen feestje, maar voornamelijk door de week waar menig muziekliefhebber in Tilburg en ver daarbuiten naar uitkijkt. Zijn er mensen die sparen voor carnaval, de kermis of hun jaarlijkse vakantie, zo zet de muziekliefhebber geld apart voor Incubate (voorheen ZXZW). Een week lang een grote viering van de independent underground, met niets dan schoons te ontdekken. Niet moeilijk dus om de maand te vullen, een week Incubate en we zijn klaar. Maar zo zijn we niet, dus hier de tips voor september met uiteraard die ene week. Maar vooral ook veel fijne tonen daarbuiten.

5 JAAR 3VOOR12/TILBURG – 4 SEPTEMBER, BAT CAVE 013
Inderdaad, ons lokale popmagazine bestaat in de maand september alweer vijf jaar! Tijd voor een feestje natuurlijk. En hoe kan dat beter gevierd worden dan met een avondvullend programma van spetterende regionale acts? Beginnend met de rustige singer-songwriter klanken van 7AM, daarna in volume stijgend middels de electrorock van Dearworld en het onuitsprekelijk gave The Sanctimonious Minions en als climax de geweldige gelegenheidsformatie Tilburg All Star Band. Wie daar allemaal in zitten heb je de afgelopen weken al op deze site kunnen lezen. Hoe het gaat klinken? Dat weet je alleen als je er bij bent de vierde. Om je financiën hoef je dat niet te laten, want de entree is helemaal gratis. En zeg nou zelf, andere goede redenen om niet te komen zijn er gewoon niet. Tot dan dus!

ASHES TO ASHES… DOOM TO DUST IV – 6 SEPTEMBER, HALL OF FAME (LET OP: GEANNULEERD)
Het Ashes To Ashes… Doom To Dust festival wijkt voor haar vierde editie uit van 013 naar Hall Of Fame. Geen grote namen als My Dying Bride en Krux op het programma deze keer, maar dat maakt de line-up van dit doomfestival zeker niet minder bijzonder. Zo zal het Zweedse Shining deze dag haar enige show in Nederland komen geven en treedt vaderlandse trots Urfaust überhaupt voor het eerst op eigen grondgebied op. Liefhebbers van het genre worden derhalve dringend geadviseerd zich op deze Dag des Heren naar de Hall te begeven.
   
GRUBLIT FESTIVAL – 9 T/M 12 SEPTEMBER, DIVERSE LOCATIES
In de aanloop naar het onvolprezen Incubate festival deze maand staat Tilburg dit jaar voor het eerst in het teken van een ander festival: Grublit. Dit festijn wil aansluiten bij onze rijke zuidelijke traditie van het bizarre en absurde, van Jeroen Bosch tot Kamagurka. Wat de muziek betreft, kunnen onder meer Roosbeef (op woensdag te zien met speciale gast in 013) en het Beukorkest (alle dagen residerend in Paradox met diverse gasten) genoemd worden. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven tijdens Grublit, zowel op muziekgebied als ver daarbuiten.

SYMPHONY IN BLUES – 13 SEPTEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Vorig jaar december organiseerde Joost van den Broek (ex After Forever) in samenwerking met 013 "A Metalized Christmas Symphony" waarbij een aantal metalgrootheden gekoppeld werd aan een bijeengescharrelde band en het 30-koppige Magnum Opus Orchestra. Deze formule wordt op 13 september aanstaande herhaald, alleen dan met het orkest, de bluesband The Veldman Brothers en een leger bluesgitaristen. Julian Sas begon zijn carriere als de Nederlands Rory Gallagher maar is sindsdien uitgegroeid tot één van 's lands beste gitaristen. Snowy White is grootse orkestraties wel gewend; hij is jaren lang als hired gun verbonden geweest aan Pink Floyd en de band van Roger Waters. Of misschien ken je hem nog wel van zijn jaren tachtig hit "Bird of paradise". Verwacht echter geen Pink Floyd deunen want Snowy White anno nu is nothing but the blues. Verder zullen onder anderen meesterslidegitarist Ian Siegal, de op traditionele leest geschoeide Matt Scofield en de 33 jarige Ana Popovic met de veel oudere stem klassiekers van Stevie Ray Vaughan, Cream, Gallagher, Robert Johnson en anderen over het voetlicht brengen.

INCUBATE – 13 T/M 20 SEPTEMBER, DIVERSE LOCATIES
In hoeverre Incubate tippen nog echt tippen is, of gewoon je er aan herinneren dat het eindelijk weer zover is, is natuurlijk de vraag. Maar zeker is het dat het festival van de onafhankelijke cultuur weer een week vol verrassingen zal brengen. Van de confronterende beeldende en preformance kunst van Nitsch tot de rauwe punk van pioniers The Damned biedt Incubate voor ieder wat wils en alles even urgent. Bands die over twee of drie jaar op Lowlands staan, staan deze week op Incubate. Enige wat je hoeft te doen om iets nieuws, briljants te ontdekken is een kaartje kopen en de verschillende locaties afstruinen. In elke zaal, op elk podium staat verse waar, klaar om je te doen watertanden. Je hopt van popposters, naar filmzaal en tussendoor even de kerk of bossen in voor een intiem concert in een unieke setting. Als niet te missen week of weekend is Incubate de Kroegentocht voor de muziek-, kunst- en filmliefhebber. Een week underground op zijn breedst, cultuur in al zijn brandende urgentie.

BUNDERBLUES: GUY FORSYTH BAND – 26 SEPTEMBER, PARADOX
Misschien beter bekend van The Asylum Street Spranklers waarmee Forsyth terug ging naar de roots van de Amerikaanse muziek is hij nu met zijn donkere donderstem op pad met zijn eigen band. Pompende traditionele blues die nog altijd hedendaags en relevant klinkt. Veel beter dan bij deze prijswinnende stem zul je het niet makkelijk vinden. Blues die nog naar de cottonfields ruikt. Even in Paradox terug naar de jaren ’20 van de vorige eeuw.
 
SYMFORCE III – 27 SEPTEMBER, KLEINE ZAAL EN BAT CAVE
Het progressieve Symforce-festival is inmiddels toe aan haar derde ronde. De vorige editie werd vooral bezocht door fans van Opeth en Pain of Salvation. Bij nader inzien vond de organisatie dit net te ver van het padje en dus krijgen we dit jaar een "herbezinningseditie" van Symforce; alleen in de Kleine Zaal en de Bat Cave zul je terecht kunnen voor je portie progressieve rock. Hoewel The Flower Kings zelf niet spelen zul je wel diverse leden van die groep aantreffen in bandjes als Karmakanic en Agents of  Mercy. Voorman Roine Stolt heeft een zanger, Nad Sylvan, ontdekt waarvan hij zodanig onder de indruk is geraakt dat hij er Agents of Mercy mee heeft opgericht. In het aanpalende Karmakanic kom je Flower Kings bassist Jonas Reingold tegen. En als je dacht dat progressieve rock alleen maar donker en zwaar op de hand is dan heb je even niet op de Beach Boys-achtige zang en zomerse melodieën van Moon Safari gerekend. Of op de originaliteit van The Sedan Vault. Die zijn zo origineel dat ze op Lowlands onder de catagorie "eigenwijs" vielen, reden genoeg om te gaan checken! Dit, en nog veel meer ga je zien en horen op Symforce III op zondag 27 september.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg