Gevarieerde avond onder leiding van Hooghwater

Publiek omhuld in een warme deken van psychedelische rock

Lisa Ruskus ,

De cd-releaseparty van Hooghwater met drie bands vormde een zeer gevarieerde topavond. Support was er van Charlie Jones' Big Band en White Circle Crime Club, allebei afkomstig uit België, beiden met een totaal ander geluid maar allebei van zeer goede kwaliteit. Hooghwater sluit de avond af met een geweldig optreden.

Publiek omhuld in een warme deken van psychedelische rock

De cd-releaseparty van Hooghwater met drie bands vormde een zeer gevarieerde topavond. Support was er van Charlie Jones' Big Band en White Circle Crime Club, allebei afkomstig uit België, beiden met een totaal ander geluid maar allebei van zeer goede kwaliteit. Helaas heeft The Reactionaries het af moeten laten weten wegens een zieke bassist. Hooghwater sluit de avond af met een geweldig optreden.

JOSHUA’S SONG
De avond wordt getekend door een strak tijdsschema, om acht uur staat de eerste band dan ook al op het podium.  Helaas is de Kleine Zaal nog erg leeg en galmt de power- en stonerrock de zaal in. Joshua’s Song heeft geen of een onvindbare MySpa­ce. Wie of wat deze heren dan ook zijn is een groot raadsel. Het zijn in ieder geval niet de Amerikaanse singer-songwriters die ook onder deze naam actief zijn.  Joshua’s Song is een aardige opwarmer, de powerrock met stonersaus is wat rechttoe rechtaan en de zang wat pathetisch. Het laatste nummer, met de toepasselijke titel Sleep Well, is meer in het straatje van Foo Fighters en daarmee zeer aangenaam. Maar dan zijn de heren plotseling verdwenen. Een beetje een koude douche, want het begon net leuk te worden.

CHARLIE JONES' BIG BAND
Twee piepjonge Belgen spelen blues en country in singer-songwriterjasje, uitgevoerd op drum en gitaar. Als je de heren niet op het podium zou zien staan, zou je denken dat het om twee doorleefde veertigers zou gaan. De stem van gitarist/zanger Jan Verstraeten klinkt een beetje als die van Tom Waits, waar Charlie Jones' Big Band sowieso aan doet denken. Wat een strot, het komt echt uit zijn tenen en ligt zeer goed in het gehoor. De samenzang is daarbij prachtig, de band werkt van climax naar climax en overrompeld het publiek. Niet alleen het stemgeluid, maar ook de teksten doen vermoeden dat het hier om twee mannen met levenservaring gaat. Het nummer Hide Your Love is zwaar maar prachtig. Daarbij blijven het twee innemende Belgische jongens, wat het gehele optreden nog een extra touch geeft.

WHITE CIRCLE CRIME CLUB
In hoeverre noise poppy kan zijn, is het White Circle Crime Club gelukt hier een perfecte mengelmoes van te maken. Wederom een band uit België, uit Antwerpen ditmaal waar in de regel toch zeer bekoorlijke muziek vandaan komt. White Circle Crime Club maakt dit 'vooroordeel' helemaal waar. Prachtige driestemmige zang en een zwaar jaren tachtig-geluid. De band durft te experimenteren en de lichtshow werkt mee aan de mystieke sfeer die de band weet te creëren. Helaas verslapt de aandacht van het publiek wanneer de experimenten wat langer duren. Het stemgeluid van de zanger kent raakvlakken met Arcade Fire en The Decemberists: hetzelfde mystieke wat deze twee bands hebben, heeft White Circle Crime Club ook. Prachtig optreden en een totaal andere sfeer en een ander geluid dan de voorgaande bands.

HOOGHWATER
Tijd voor de band waar het allemaal om draait deze avond: Hooghwater. Het is tenslotte de cd-presentatie van hun tweede plaat Echos.  Deze recensent heeft de nieuwe plaat helaas nog niet mogen beluisteren, maar als Hooghwater net zo klinkt als vanavond in 013, dan mag de plaat met recht briljant worden genoemd. Hooghwater is onbeschrijflijk: het is goed, het is vernieuwend, het is een droom waarin je wordt meegesleurd en pas weer uit komt als de band het podium verlaat. De melodieuze psychedelische rock met af en toe een stonerrandje omhult het publiek als een warme deken. De melodieën zijn herkenbaar, de soms wat Tool-achtige gitaarriffs zijn een boei waaraan het publiek zich vastklampt in een wilde stroom van dromen. Om deze band gaat het vanavond, Hooghwater bewijst dat op briljante wijze. Allemaal naar Sounds om de nieuwe plaat te kopen!