Dopeheid in het kwadraat (2)

Hiphop verenigt andermaal bij Definitie van Dopeheid

Raoul Markaban ,

Van de Dommelsch Zaal via het rookhok in de foyer van 013 tot de shoarmatent om de hoek: overal was afgelopen zondag hiphop. Cartes en Kleine Jay wisten als geen ander het publiek te bespelen, terwijl oudgediende Raymzter bewees dat hij nog altijd veelbelovend is. Het duo M.O. & Brakko ontbrak het echter aan wat pit.

Hiphop verenigt andermaal bij Definitie van Dopeheid

Van de Dommelsch Zaal via het rookhok in de foyer van 013 tot de shoarmatent om de hoek: overal was afgelopen zondag hiphop. Cartes en Kleine Jay wisten als geen ander het publiek te bespelen, terwijl oudgediende Raymzter bewees dat hij nog altijd veelbelovend is. Het duo M.O. & Brakko ontbrak het echter aan wat pit.

RAYMZTER (15.15-15.45)
Na enig jong talent is Raymzter de eerste naam van formaat in de Dommelsch Zaal. Raymzter is een oudgediende als het om DVD gaat, hij stond er ook al negen edities terug, maar vanmiddag laat hij zien het trucje nog niet verleerd te zijn. Heel routineus zet hij zijn set neer, waarin naast oude nummers veel plaats is voor nieuw materiaal. Raymzter mag dan al een tijdje meedraaien in de Nederlandse hiphopscene, maar hij is nog altijd veelbelovend.

GRIJZE MASSA (15.25-15.55)
Grijze Massa is de verzamelnaam voor de drie Mokumse rappers Raska, Knowledge en DvonZ. Dat de mannen pas enkele jaren samen muziek maken, valt vanmiddag nergens uit af te lezen. De zaal staat vol met groupies, de mannen doen een nummertje samen met Engel en de Kleine Zaal wordt goed getest. Grijze Massa staat voor teksten die net een tikje dieper zijn en snelle raps en ook vanmiddag doet ze dit prima.

M.O. & BRAKKO (16.00-16.30)
In de Dommelsch Zaal ditmaal – de heren stonden eerder dit jaar in de Kleine Zaal – komen ook M.O. & Brakko een halfuurtje vullen. Met een vers album in de gelederen heeft het duo vandaag genoeg te vertellen om een vermakelijke set neer te zetten. Zonder gekke kunstjes weten de heren het publiek prima te bespelen, maar hier en daar had wat extra pit niet misstaan.

SALAH EDIN (16.45-17.15)
Bijna een halfuur laat de controversiële hiphopper op zich wachten. Als Salah Edin er dan eindelijk toch is, is een deel van het publiek al naar een andere zaal gegaan. Gedurende de complete set huppelt er een heerlijk stereotype Marokkaan – AC Milan-trainingspak, glimmend zwarte schoenen en Prada-petje – achter Salah aan. Waar het gros van de backup-mc’s vandaag hun steentje prima bijdragen, had Salah Edin het er in z’n eentje net zo goed vanaf gebracht.

ENGEL (18.25-18.55)
Na een lange samenwerking met producer en muzikant Daniël heeft Engel het vorig jaar met Engelland voor het eerst zelf geprobeerd. De plaat werd gematigd onthaald door de media en vanavond blijkt deels waarom. Engel zet een aardige set neer met onder andere een nummer met Def P – de hele Osdorp Posse was trouwens aanwezig – maar nergens weet hij het echt spannend te maken. Engel mist net dat ene om zich van de rest de onderscheiden.

CARTES EN KLEINE JAY (19.45-20.15)
Ook de enige echte Bossche hiphoppers zijn weer aanwezig en ook vanavond weer weten Cartes en Kleine Jay de Dommelsch Zaal tot een feest te bombarderen. Met hun uitzonderlijke interactieve talent en hiphopbangers weten de  twee als geen ander hun publiek te bespelen. De zaal gaat los bij krakers als Hoppa en Les Van De Beste, maar ook de mellow songs als Hoe Dan Ook en Moeilijke Vragen doen het erg goed.

ZWART LICHT (21.15-21.45)
Zwart Licht is samen met Fresku misschien wel dé hiphoprevelatie van 2009 te noemen. Vers getekend bij TopNotch – het label van de grote hiphopman Kees de Koning – en met een ontzettend goed onthaald debuutalbum staan Hayzee, Akwasi en Leeroy vanavond voor het eerst in 013 en dan direct in de Dommelsch Zaal. Met hun grimey beats en de harde raps van vooral Akwasi zorgen de jongens ervoor dat niet alleen hun debuutalbum Bliksemschicht het goed doet, maar dat Zwart Licht ook live erg aangenaam is.