Dopeheid in het kwadraat (1)

Liefde voor hiphop maakt Definitie van Dopeheid uniek

Sebastiaan Coolen ,

Na de legendarische editie van 2008 leek het concept Definitie van Dopeheid definitief in het archief te verdwijnen. Maar niets is minder waar: het concept keerde terug en nog grootser dan vorig jaar, met liefst 42 acts. Twaalf uur lang nonstop hiphop tijdens het grootste feest dat Nederland op dit gebied rijk is, in de drie zalen van 013.

Liefde voor hiphop maakt Definitie van Dopeheid uniek

Na de legendarische editie van 2008 leek het concept Definitie van Dopeheid definitief in het archief te verdwijnen. Maar niets is minder waar. Door het gigantische succes van vorig jaar besloot organisator Mike de Wit het concept terug te laten keren en nog grootser aan te pakken, met liefst 42 acts ipv. de 30 van vorig jaar. Twaalf uur lang nonstop hiphop tijdens het grootste feest dat Nederland op dit gebied rijk is, in de drie zalen van 013.

PERVERZ & ADREM – KLEINE ZAAL, 16.10-16.40
Adrem lijkt de klus vandaag in zijn eentje te moeten klaren, Perverz is namelijk met autopech gestrand. Met een hoop improvisatie slaagt hij hier echter goed in. Als halverwege de show Perverz toch komt binnenstormen, kan het dak eraf. Hoewel duidelijk is dat Perverz over meer skills beschikt dan zijn collega, rockt Adrem ook behoorlijk op de set. De show wordt verder door elkaar gehusseld en er gaat links en rechts wat fout, maar dat deert niemand. Samen met Risskant en KGV zetten de Limburgers de Kleine Zaal al vroeg in vuur en vlam.

ZO MOEILIJK – GROTE ZAAL, 17.30-18.00
Zo Moeilijk brengt de Nijmeegse Modo: een futuristische sound over de bombastische beats van Nikes. Het is vooral de sound die Zo Moeilijk bijzonder maakt. Tekstueel is de groep soms geniaal, maar soms ook te simpel. De stemmen van Rosco en Nosa passen desondanks wel prima op het geproduceerde vakmanschap van Nikes. Al met al een act met potentie.

MANU – GROTE ZAAL, 18.15-18.45
Elke keer als Manu 013 aandoet, gebeurt er wat speciaals. Ook dit maal weer: naast broer Neo heeft hij met Jonas en Julia twee echte muzikanten meegenomen. Vooral de laatste verricht wonderen met haar viool. Naast het bangende Minister President zorgt Manu verscheidene malen voor kippenvelmomenten met zijn rustige tracks. De man bezit de knowledge en de skills om zich met recht een gevestigde naam in de scene te mogen noemen.

FRESKU – GROTE ZAAL, 19-19.30
Fresku is het nieuwste toptalent uit de Eindhovense school, die al jarenlang prima rappers voortbrengt. Niet voor niets werd hij onlangs getekend door Topnotch. Fresku's show is basic en goed, ook Zwarte Schaap-partner Kareemineel draagt zijn steentje bij. Absoluut hoogtepunt van de show is het nummer Twijfel, dat de grote zaal in extase brengt. Het is zonder twijfel de beste Nederlandstalige hiphoptrack die dit jaar verschenen is. Fresku komt! De scene is gewaarschuwd.

ROSA ANA – KLEINE ZAAL, 19.55-20.25
Rosa Ana is de enige vrouwelijke act op DVD. Toch staat ze haar mannetje in de lichtelijk sceptische Kleine Zaal, die gedurende het optreden steeds voller en enthousiaster wordt. Vooral haar acapella lines zijn ijzersterk. Maar ook over de boombap-producties van onder meer Dopaganda brengt deze dame ratelende rijms ten gehore. De RA komt, ziet en overwint en gaat met een ovationeel applaus het podium af.

BOEF & DE GELOGEERDE AAP – BAT CAVE, 20-20.30
De Bat Cave is het toneel van de grimey dubstep-sound van Tilburgers Boef & De Gelogeerde Aap. De term hiphop is hier eigenlijk niet op zijn plaats, al doen sommige nummers aan DuvelDuvel denken. Het is duidelijk hoorbaar dat de Rotterdammers een voorbeeld zijn voor  producer Boef. Feitelijk produceert hij elektronische muziek en van daaruit kan het alle kanten op. Het maakt de hiphopheads niet zoveel uit. De Bat Cave gaat volledig los en Tilburg is weer een getalenteerde band rijker.

SPINAL EN STEEN – GROTE ZAAL, 20.30-21.00
Het is de beurt aan de radicale rijmbeesten Spinal en Steen. Ze worden ondersteund door een als Backstreet Boy dansende gast met een Osama-masker. Op het maniakale af spugen ze de meest bizarre en groffe teksten de zaal in. Zo wordt tot in details de scènes omschreven van het aantal ledematen die mensen aantreffen naar een aantal gruwelijke zelfdodingen. Ook gangbangs, rituele slachtingen en tig keer het woord “kanker” komen voorbij. De Utrecht/Zoetermeercombo blijft dodelijk. Spinal en Steen maken rock & roll voor de 21e eeuw. Kadaverrap in your face!

N7N – KLEINE ZAAL, 21.25-21.55
Soms overtreft een optreden alle verwachtingen. De Kleine Zaal is het decor van zo’n gebeurtenis. Ill Material, Mortier en Spinal trakteren de matig gevulde zaal op een gruwelijk optreden. De heren zijn kunstenaars in het creëren van een duistere droomwereld, verpakt in de keiharde realiteit met vaak een wrede boodschap. Steen doet een nummer mee en Neo en Manu sluiten aan om het nummer Spylacopa te doen. Schaam Je en Aaahh brengen de Kleine Zaal naar een andere dimensie. Als afsluiter speelt de Zoetermeerse act het nummer Zeezoon, opgedragen aan overleden vriend 5th Season. N7N brengt het hard met gevoel. Hoogtepunt van deze DVD-editie.

DRET & KRULLE – BAT CAVE, 22.15-22.45
Dret & Krulle zijn de nieuwe namen van de Amsterdamse hiphopscene. Het duo dat onlangs de finale haalde van de Grote Prijs brengt de Bijlmersound. Kenmerkend voor Dret & Krulle zijn hun uitstekende samenspel en dope flows met hun heldere stemgeluid. De Bat Cave heeft in de gaten dat hier heren op het podium staan die het, in navolging van Zwart Licht en M.O. & Brakko, erg ver kunnen gaan schoppen. Dret & Krulle gaan verder waar anderen blijven hangen. 2010 kon wel eens hun jaar worden.

RASCLE & VSOP – KLEINE ZAAL, 22.55-23.25
Aan de jonge Rotterdammer Rascle is het de eer het feest in de Kleine Zaal af te sluiten. Dit doet hij goed, maar iedereen is vooral benieuwd naar wie de beloofde surprise-act is. Het antwoord komt snel: de veteranen van VSOP betreden het podium. Tim, CC en Mike laten de zaal bouncen en het mooiste moment van de dag is daar als Tim het nummer Elleboogwerk opdraagt aan de toekijkende pionier Def P.

Tilburg kan dan politiek verscheurd zijn, maar op muzikaal gebied waren vandaag zwart, wit, jong, oud, old-school en new-school eensgezind door de liefde voor de hiphop. Dat is wat DVD zo uniek maakt.