3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in oktober!

, 3VOOR12/Tilburg

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in oktober!

3VOOR12/Tilburg ,

De zon laat zich steeds minder zien, maar het aanbod van concerten voor de komende maand stijgt evenredig. Dus laat de kachel maar voor wat het is en kom naar de podia om je in wat warmere temperaturen compleet te verrassen met goede muziek, getipt door de redactie van 3VOOR12/Tilburg.

Deze concerten mag je niet missen in oktober!

De zon laat zich steeds minder zien, maar het aanbod van concerten voor de komende maand stijgt evenredig. Dus laat de kachel maar voor wat het is en kom naar de podia om je in wat warmere temperaturen compleet te verrassen met goede muziek, getipt door de redactie van 3VOOR12/Tilburg.

OBITS & UNION TOWN - 2 OKTOBER, CUL DE SAC
Obits is een vrij nieuwe band uit New York die eerder dit jaar het energieke debuutalbum I Blame You afleverden. De groep bestaat uit enkele indie-rock veteranen, waarvan zanger/gitarist Rick Froberg (ex-Drive Like Jehu en Hot Snakes) waarschijnlijk de bekendste is. Een opname van hun eerste live-show werd meteen illegaal verspreid op het web door enthousiastelingen. Geen slechte zet dus van het legendarische indielabel Sub Pop om de heren een contract voor te leggen, want dit is ouderwets frisse indierock die zich nestelt tussen namen als Night Marchers en Girls Against Boys. Hopelijk laat hun voorprogramma de boel een beetje heel in Cul de Sac, want Union Town is één van de leukste lokale hardcore-punkbandjes van dit moment. Ook Union Town kwam dit jaar met een eerste album, maar deze Tilburgs/Amsterdamse band zoekt de inspiratie meer in de Washington-hardcore van midden jaren '80 (Minor Threat, Fugazi etc.). Dat beide bands niet alleen in het verleden zijn blijven hangen, bewijzen ze vanavond in Cul de Sac.

DAMIAN WILSON BAND – 4 OKTOBER, 013 BAT CAVE

Damian Wilson is vooral bekend als zanger van de Britse progressieve metalband Threshold en als gast bij de verschillende verschijningsvormen die Arjen Lucassen aanneemt. Minder bekend zijn zijn vocale bijdragen bij Landmarq, Archangel en The English Rock Ensemble dat gedirigeerd werd door Rick Wakeman. Het meest opvallend is dat Wilson van 1998 tot 2000 zijn vrij hoge maar loepzuivere en krachtige stem leende aan de Courfeyrac en Valjean karakters in Les Miserables. De veelzijdige zanger houdt er in zijn vrije tijd ook nog eens een solocarriere op na waarin hij zich vooral bezig houdt met singer-songwriter werk. Op zondag vier oktober geeft de man zijn ziel en zaligheid in de Bat Cave. Volgens de geruchten zal  hij daar een dwarsdoorsnede laten zien van het werk van alle bands waarin hij een rol heeft gespeeld. De garantie daarvoor geldt echter tot aan het eind van dit bericht. Wat wel zeker is dat de band die Wilson meeneemt niet misselijk is. Zo zal als toetsenist de muzikale duizendpoot Joost van den Broek aantreden. Inderdaad, die van het in coma liggende After Forever maar die ook de arrangementen van Symphony in Blues en A Metalised Christmas Tale achter zijn naam heeft staan. Within Temptation snarenplukker Ruud Jolie speelt gitaar, Christopher Gildenlöw (Dial, ex Pain of Salvation) bast en Dirk Bruinenberg (Patrick Rondat, Dial, ex-Elegy, ex-Consortium Project) kruipt achter het drumstel. Op het tourschema van Damian Wilson zul je dit optreden niet aantreffen omdat het een try-out is. Naar het schijnt wordt ergens gedurende deze tournee een DVD opgenomen, maar wij gaan dit lekker op kleine schaal meemaken.

PLAYGROUNDS FESTIVAL - 8 & 9 OKTOBER, 013
Playgrounds is een tweedaags festival op verschillende locaties in Tilburg met een focus op 'innovatieve en creatieve digitale kunst'. Op het programma staan onder andere een presentatie van Pixar Studios (de mensen achter Finding Nemo en Wall-E) en een aantal workshops, screenings en theatershows. Allemaal leuk en aardig, maar je zou er op 3VOOR12/Tilburg niet over lezen als er niet ook muzikaal wat te beleven was. Gelukkig komt dat helemaal goed, want op de openingsdag van het festival komen zomaar even Aux Raus, Waxdolls en übertropicalpunkhelden HEALTH optreden in 013! De dag daarna doet daar weinig voor onder met elektro en house van Seymour Bits, The Longmen en Huoratron. Laat er nou heel toevallig op die vrijdag ook een stel 3VOOR12/Tilburg dj's in actie te zien zijn in de foyer!

ROXXITY LOCAL HEROES - 11 OKTOBER, 013
Op de jaarlijkse 'vanille-variant' van het grote Local Heroes-festival in 013 staan weer de leukste nieuwe bands uit Tilburg e.o. De meeste acts kunnen geen onbekenden meer zijn voor de vaste 3VOOR12/Tilburg-lezers: Marlon Penn, The Mekanik, The Sheep en Landmark 105 zijn bands die hier al regelmatig langs kwamen. Verder vallen de namen Lomax (een voortzetting van de experimentele rockband sk;rl) en het Eindhovense Plenty Panther op in het programma. Zes van de acht acts zullen bovendien een akoestische set doen naast hun gewone optreden. Wij verwachten zoals elk jaar weer een goede samenvatting van wat er op pop/rock gebied in Tilburg gebeurt.

PENTAGRAM, TROUBLE & THE DEVIL'S BLOOD – 12 OKTOBER, 013 DOMMELSCH ZAAL
Roadburn staat, maar dat weet je allang, voor alles wat te maken heeft met doom, heavy psych, desertrock, stoner of hoe je ze allemaal noemen wilt. In 2009 verkocht het Roadburn feest in geen tijd volledig uit. Als goedmakertje voor degenen die toen vergeefs op F5 zaten te drukken op de ticketmaster website, of misschien wel als een kleine préparty voor het Roadburn festival in 2010 organiseert de Roadburn club op 12 oktober een feestje in de grote zaal van 013. Eregast op dat feestje is Bobby Liebling die met zijn band Pentagram aantreedt. Het enige originele bandlid is Liebling himself maar boeie, Pentagram staat nog steeds bekend als een band die een pioniersrol vervulde op doomgebied en alleen daarom hoor je als liefhebber van het genre op de 12e oktober in de 013 te zijn. De initiatie van de rite wordt uitgevoerd door The Devil's Blood, waarvan de vijfpuntige ster sinds hun optreden op Incubate 2008 (toen dat trouwens nog gewoon ZXZW heette) zwaar rijzende is. Waar menig bandje elkaar vlak voor het optreden gewoon de hand schudt en elkaar "break a leg" toewenst overgieten de leden van The Devil's Blood zich met bloed om de demonen ongunstig te stemmen. Tussen de twee al genoemde bands wordt Trouble gesandwiched. Met nummers als "At the end of my daze", "Scuse me" en "Come touch the sky" (alle afkomstig van het geweldige Manic Frustration album, trouwens) schurkt Trouble wel heel erg tegen Black Sabbath aan, maar denk nou niet dat het een rip-off is want Trouble heeft wel degelijk een erg herkenbare eigen stijl. Het karakteristieke stemgeluid van Eric Wagner zal echter helaas gemist moeten worden want de immer paffende en ongeinteresseerd op zijn microfoonstaandaard hangende zanger werd vorig jaar opgevolgd door Kory Clarke van Warrior Soul. O ja, kruis 15 tot en met 18 april maar vast aan in je agenda want dan vindt in 013 en het MIDI-theater Roadburn 2010 plaats. En de mannen van Candlemass hebben al beloofd dat zij hun klassieker Epicus, Doomicus, Metallicus integraal uit gaan voeren!

MARC RIBOT’S CERAMIC DOG – 23 OKTOBER, PARADOX
De naam Marc Ribot doet wellicht niet meteen een belletje bij je rinkelen, maar een korte lijst van grote muzikanten waarmee deze unieke gitarist heeft samengewerkt zeker wel: Tom Waits (waarmee hij onder andere het legendarische Rain Dogs album opnam), Elvis Costello, Solomon Burke en New Yorks avant-garde icoon John Zorn. Deze vrijdagavond zal hij in Paradox optreden met zijn explosieve Ceramic Dog power trio, uitgebreid met violiste Eszter Balint. Verplichte kost voor iedereen die ook maar in de verte affiniteit heeft met experimentele muziek.

QUADROFOON RECORDS SHOWCASE – 29 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Mocht je toevallig in de stemming zijn voor een uitgebreide portie onvervalste rock (en laten we eerlijk zijn, ieder zinnig mens is dat toch elke dag), dan is de Kleine Zaal van 013 de plek waar je de 29e terecht kunt. In de eerste plaats omdat onze lokale helden van Hooghwater daar hun nieuwe album aan je zullen voorstellen. Maar als je dat nog niet reden genoeg vindt, zullen White Circle Crime Club, The Reactionaries en Charlie Jones’ Big Band je wel met het nodige muzikale geweld over de streep trekken. Om de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, want zeven euro voor vier bands is natuurlijk geen geld.  

POPRONDE – 30 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Ben je echter helemaal blut en wil je jezelf toch stevig vermaken deze maand, dan is er nog altijd het jaarlijks terugkerende festijn dat Popronde heet. In allerhande kroegen en andere hoeken en gaten van Tilburg staat een rijk assortiment van jonge en nog onbekende bands te trappelen om jou te overtuigen van hun kwaliteit. Op het moment van dit schrijven is het volledige programma nog niet bekend, maar op www.popronde.nl vind je ongetwijfeld te zijner tijd alle informatie die je nodig hebt voor een geslaagde avond zonder entreebezwaren. Proost (of dat je maar een mooie pleekraan mag vinden)!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg