Homegrown dubstep groeit in Tilburg Homegrown dubstep groeit in Tilburg

Cd-recensies: Autonon en Boef En De Gelogeerde Aap

, Robin Geurts

Homegrown dubstep groeit in Tilburg

Cd-recensies: Autonon en Boef En De Gelogeerde Aap

Robin Geurts ,

Mensen houden van dubstep. Waar het drum 'n bass, 2-step of grime niet lukte, is dit hét dance-genre dat vanuit Engeland overal een massaal publiek weet te bereiken. In Tilburg is in het geheim gewerkt aan een paar dodelijke dubwapens: Vind Ons en Who Made Me Make Dub.

Cd-recensies: Autonon en Boef En De Gelogeerde Aap

Mensen houden van dubstep. Waar het drum 'n bass, 2-step of grime niet lukte, is dit hét dance-genre dat vanuit Engeland overal een massaal publiek weet te bereiken. De producers en dansavonden springen dan ook overal als kool uit de grond. Brabant lijkt in het bijzonder een vruchtbare bodem. In Eindhoven is sprake van een rijke scene, maar die kan nu de strijd aangaan met Tilburg, waar in het geheim is gewerkt aan een paar dodelijke dubwapens.

VIND ONS
De mixtape van Boef En De Gelogeerde Aap heet Vind Ons. Dat hebben er al velen gedaan: het duo heeft een flinke, hondstrouwe fanbase opgebouwd en bereikt de afgelopen tijd dankzij optredens op Loos en Definitie van Dopeheid ook een heel nieuw publiek. Wie Boef En De Gelogeerde Aap zoekt, vindt een uitgekiende mix van grime- en dubstepbeats met een duidelijke handtekening van beatmaker Boef en raps in een lekker Brabants accent. Deze komen vooral van De Gelogeerde Aap, die duidelijk een begenadigd en humoristisch lyricist is en zijn taalvondsten met gemak over de tong laat rollen. De paar keren dat Boef ook meerapt, wordt duidelijk dat hij technisch en taalkundig niet veel onder doet voor zijn partner. En mocht je denken dat het accent van de jongens ze in hun carrière zal tegenhouden, bedenk dan dat Extince het tegendeel al bewezen heeft.

Als visitekaartje is Vind Ons meer dan geslaagd. Na een openingssalvo van drie nummers in de herkenbare stijl van het duo, is er plaats voor een instrumentaal nummer waarin Boef een muzikaal rijke, sombere beat neerzet rond de gesamplede zin "When the sun goes to bed". Indrukwekkende dubstep die niet per se voor de dansvloer is bedoeld, maar ook met de koptelefoon op in de huiskamer te gek klinkt. Het laat zien dat dit duo dieper gaat dan de meeste, net als de rustige track Niet Te Missen Tijden en het agressieve Chiquita. Deze laatste is als enige op de mixtape geproduceerd door een andere producer, namelijk Haverklap, maar biedt een nodige extra dimensie in het verder vrij feestelijke geheel. Een korte maar krachtige gastbijdrage van Fakkelbrigadier Rico is de klap op de vuurpijl.

WHO MADE ME MAKE DUB
Autonon tapte voorheen uit een ander vaatje, maar sluit zich nu ook aan bij de heersende danstrend met de EP Who Made Me Make Dub. Producer Peter van Drunen heeft met Autonon een verleden in breakcore en bracht onder de naam Petr Passive afgelopen zomer een EP uit met dancetracks die meer richting een verknipte Justice neigen. Nu brengt hij onder zijn oude pseudoniem een achttal vrij pure dubstepnummers.

Nu is het makkelijk om er iets op tegen te hebben dat er zoveel producers van dancemuziek op deze trendy trein springen, maar de duistere stijl die Autonon kenmerkt gaat hier gelukkig allerminst overboord. Hij heeft goed geluisterd naar mensen als Kode9 en The Bug, die diepe grooves en zware vocalen in hun tracks verwerken, maar ook naar de hardere dansvloerdubstep van bijvoorbeeld Skream en Benga. Autonon verwijst in zijn voorbijrazende tracks met horrorsamples veelvuldig naar dub-reggae en in tracks als 38 naar zijn eigen verleden in de hard- en breakcore.

Who Made Me Make Dub is minder geschikt voor thuisconsumptie dan de mixtape van Boef en de Gelogeerde Aap, maar zal voor liefhebbers (en vooral voor deejays) een mooie toevoeging zijn aan hun bibliotheek. Samen zorgen deze artiesten ervoor dat Tilburg op de kaart staat van de nieuwe wereld van dubstep, vooral omdat ze een hele andere richting uitgaan dan de meeste van hun genre-genoten in Nederland.

Beide albums zijn gratis te downloaden. Vind Ons van Boef En De Gelogeerde Aap kun je vinden op hun eigen website. Autonon bracht zijn EP uit op het netlabel Bitcrusher.

http://www.boefendegelogeerdeaap.nl/
http://www.bitcrusher.co.uk/release/8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg