3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in november

3VOOR12/Tilburg ,

Echte metalheads hoeven we bijna niet aan tips te helpen deze maand: zij hebben natuurlijk hun kaartje voor zowel Slayer in 013 als Mayhem in Little Devil allang in de leren pocket. De afscheidsshow van Tilburgs eigen F.R.E.U.D. mogen zij ook niet missen, dus die noemen we nog in onze maandelijkse concerttips. Verder deze maand veel stoner- en indierock en één van de laatste kansen om Kyteman's Hiphop Orkest live te zien.

Deze concerten mag je niet missen in november

Echte metalheads hoeven we bijna niet aan tips te helpen deze maand: zij hebben natuurlijk hun kaartje voor zowel Slayer in 013 als Mayhem in Little Devil allang in de leren pocket. De afscheidsshow van Tilburgs eigen F.R.E.U.D. mogen zij ook niet missen, dus die noemen we nog in onze maandelijkse concerttips. Verder deze maand veel stoner- en indierock en één van de laatste kansen om Kyteman's Hiphop Orkest live te zien.

MICHAEL LEE FIRKINS - 6 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Eentje voor de liefhebbers van virtuoze gitaargoden. Michael Lee Firkins debuteerde in 1990 op het label Shrapnel van gitaargoeroe Mike Varney. Dit label grossierde in haar vroege dagen in gitaarhelden, de een nog sneller en flitsender dan de ander. Bij Michael Lee Firkins moet je veel meer denken aan een mix van bluesrock, country, bluegrass en jazz dan aan fretracerij. Zijn laatste CD is Blacklight Sonata's uit 2007 waarop Firkins' slidewerk lekker laidback klinkt zonder de spanning te verliezen. Hoewel, slide? Op zijn debuut werd er nogal de nadruk op gelegd dat Firkins geen slide gebruikt, hoewel dat wel zo klinkt. Kijken hoe dat nou zit? Dan moet je op 6 november in de Kleine Zaal van 013 zijn.

50 JAAR POPMUZIEK IN TILBURG - 8 NOVEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Om de tips van deze maand meteen maar in stijl te beginnen: het boek I Would Stay En Andere Stukken wordt op deze zondagmiddag gepresenteerd, met hulp van een grote groep prominente Tilburgse muzikanten. Schrijvers Paul Geerts en Hans Rube van Brabants Dagblad werkten jaren aan het overzicht van 50 jaar popmuziek in Tilburg. Op deze drukke middag komen allerlei bekende gezichten van toen en nu langs voor een live sessie of een interview. Een topmiddag voor iedereen die de Tilburgse scene een warm hart toedraagt.

AFSCHEIDSSHOW F.R.E.U.D. – 8 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
F.R.E.U.D., het uit onze stad afkomstige metalen gezelschap, houdt het na tien jaar voor gezien. Wil je het vijftal nog een laatste keer levend aan het werk zien? Dan moet je komende zondag alvast met vette letters in je agenda zetten. Te meer daar ze voor deze gelegenheid maar liefst vijf andere bands hebben opgetrommeld om de avond luister bij te zetten, waarvan drie uit het land van onze oosterburen. Voor slechts zes euro ben je deelgenoot van dit ongetwijfeld spetterende afscheidsfeest. Een luttele euro per band dus! Welke reden heb je dan nog om niet langs te komen?    

NILS PETTER MOLVAER - 11 NOVEMBER, PARADOX
Waar de metalfans al heel lang naar Slayer en/of Mayhem uitkijken deze maand, zullen jazz-liefhebbers een gat in de lucht hebben gesprongen bij het verschijnen van deze naam op het programma van Paradox. Nils Petter Molvaer is een begrip in de jazzwereld en het podium probeert de trompettist dan ook al tijdenlang hier te laten optreden. In het kader van Norwegian Invasion komt hij nu echt zijn onmiskenbare geluid hier verspreiden. Molvaer wordt ondersteund door de ook niet onverdienstelijke Stian Westerhus op gitaar en Audun Kleive op slagwerk.

MOSS & AWKWARD I - 12 NOVEMBER, BAT CAVE 013
Ze kunnen je haast niet ontgaan zijn, de plotselinge jubelrecensies die het nieuwste album van Moss ten deel vielen. De Amsterdamse band is in korte tijd ontzettend gegroeid en laat dit met verve horen op Never Be Scared/Don't Be A Hero dat dit najaar uitkwam. Dit is je kans om te zien waarom Moss bijna unaniem wordt bejubeld. Ze worden bijgestaan door Djurre de Haan oftewel Awkward I, die net als Moss zijn album op Excelsior uitbracht. De Haan is bassist van Alamo Race Track, maar was daarnaast al tijden bezig met solowerk. Met geinspireerde teksten en rijkere muzikale arrangementen dan de gemiddelde singer-songwriter heeft ook hij met gemak de aandacht van de volgers van Nederpop weten te trekken. Een mooie combi voor een herfstige donderdagavond.

GOMER PYLE – 14 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
De jongens van Gomer Pyle timmeren de laatste tijd stevig aan de weg. Zo maakten ze al een uitstekende indruk als opener bij de vorige Popronde in Tilburg en kregen ze eerder dit jaar een plaats op het prestigieuze Roadburn toebedeeld. Deze live band bij uitstek kun je vandaag voor slechts vijf euro bezichtigen in Little Devil. Support Ginger Pig is het nieuwe project van Gorefest gitarist Boudewijn Bonebakker. Scheen op een Gorefest album als Soul Survivor al een stevige seventies invloed door, met deze groep kan hij zich wat dat betreft helemaal uitleven. Een argument te meer om die avond van de bank te komen.

KYTEMAN’S HIPHOP ORKEST – 21 NOVEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
2009  is voor Colin Benders oftewel Kyteman een waar jubeljaar geworden. Met zijn Hiphop Orkest imponeerde hij al op Eurosonic in januari, waarna hij onder andere ongeveer ieder groot vaderlands zomerfestival heeft platgewalst. Zoals het een creatieve geest betaamt, heeft hij echter geen zin om op zijn lauweren te rusten en wil hij door met andere projecten. Maar voor het zover is, geeft hij nog een drietal afscheidsconcerten. De optredens in Den Haag en Amsterdam zijn al uitverkocht, dus deze performance in 013 is je laatste kans Benders in deze incarnatie live mee te maken. Mis het niet!   

NIGHT MARCHERS + DAN SARTAIN - 25 NOVEMBER, BAT CAVE 013
Nadat een eerdere show in 013 moest worden gecancelled, komt Night Marchers nu eindelijk Tilburg onveilig maken met hun heftige garage-rock. De band uit San Diego staat onder leiding van Speedo Reis, bekend van illustere acts als Hot Snakes en Rocket From The Crypt. Zijn huidige groep klinkt minder duister en op sommige momenten zelfs een beetje poppy, maar heeft tegelijkertijd de kracht en drama die je van hem verwacht. Helemaal leuk is dat Night Marchers deze keer Dan Sartain kan meenemen, een rockende troubadour die net als Bob Dylan of Johnny Cash heerlijke muzikale verhalen kan vertellen, maar dan met een Amerikaanse 'southern twang'.