TV Buddhas gunt Cul een glimp van het nirwana TV Buddhas gunt Cul een glimp van het nirwana

Israëlisch duo verheft minimalistische hardrock tot kunstvorm

, Daan de Vries

TV Buddhas gunt Cul een glimp van het nirwana

Israëlisch duo verheft minimalistische hardrock tot kunstvorm

Daan de Vries ,

TV Buddhas werd eerder op deze site al geroemd om haar vermogen maximaal resultaat te behalen met minimale middelen. Ook donderdagavond bewees het rockduo dat deze formule nog lang niet aan vervanging toe is: drums en gitaar waren meer dan voldoende om de Cul de Sac tot bijna religieuze extase te brengen.

Israëlisch duo verheft minimalistische hardrock tot kunstvorm

De frequentie waarmee TV Buddhas in Tilburg speelt, doet vermoeden dat we te maken hebben met een regionale band. Niets is minder waar: het rockduo heeft haar thuisbasis in Tel Aviv, Israël. Desalniettemin zien we de band vanavond al weer voor de vierde keer in ongeveer een jaar tijd in de Kruikenstad staan. Het minimalistiche concept van de vroegere The White Stripes is door TV Buddhas nog net wat extremer uitgewerkt: met niet meer dan lage tom, snare drum en een enkele cimbaal legt drumster Mickey Triest het fundament voor de meeslepende killerriffs van gitarist Juval Haring.

Met die minimale middelen weet TV Buddhas vanavond de Cul de Sac vanaf het eerste moment bij zijn lurven te grijpen. TV Buddhas combineert de geniale gekte van Jack White met het rauwe, compromisloze geweld van een band als Shellac. Het knappe is dat Haring de melodie daarbij nooit uit het oog verliest. De lang uitgesponnen instrumentale stukken, de schaarse zang, de eenvoudige drums, die zo organisch verdwijnen en dan weer opbouwen naar een volgende climax: alles wordt op perfecte wijze met een bijna religieus fanatisme uitgevoerd. Wie zegt dat hardrock geen kunst kan zijn?

De spanningsopbouw van de nummers is ongekend. De band neemt je mee met een hypnotiserende akkoordenprogressie, zet je op het verkeerde been door opeens zand in de machine te strooien en geeft vervolgens precies op het juiste moment weer keihard gas. Het maakt de show van vanavond tot een intense, maar uiterst genietbare belevenis. Het is onmogelijk om niet geraakt te worden door de riffs van Haring, die zo eenvoudig lijken maar juist barsten van de inventiviteit en met kinderlijk gemak binnenstebuiten worden gekeerd tot psychotische gitaarsolo's. Haring is een gitarist die barst van de muzikaliteit: zelfs het stemmen van zijn gitaar is een genot om naar te luisteren. De drums van Triest zorgen voor precies de juiste ontlading die de spanning van het gitaarwerk nodig heeft. De veertig minuten die TV Buddhas ons vanavond gunt zijn onvoldoende om het nirwana te bereiken, maar de band brengt ons toch aardig in de buurt van die totale verlichting.

Met haar sterke show laat TV Buddhas op overtuigende wijze zien hoeveel overbodige opsmuk de meeste rockacts hebben. Zonder twijfel is de band het meest interessante culturele exportproduct van Israël na de bijbel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg