Snoeiharde punk en melige grappen bij Converse Tour

Bossche The Undeclinables duidelijk publiekslieveling

Daniël van Amelsfort ,

In het kader van de Converse Tour in 013 mochten Failsafe, Janez Detd en The Undeclinables afgelopen zondag het volume testen in de Kleine Zaal. Het werd een typisch zondagje punk voor de liefhebbers.

Bossche The Undeclinables duidelijk publiekslieveling

In het kader van de Converse Tour in 013 mochten Failsafe, Janez Detd en The Undeclinables afgelopen zondag het volume testen in de Kleine Zaal. Het werd een typisch zondagje punk voor de liefhebbers.

FAILSAFE
Failsafe is een Brits emocorebandje met punkinvloeden en soms een vleugje metal. De band kan één ding heel goed: snoeihard spelen! Het snelle gitaarspel en de keiharde drums liegen er niet om. De bandleden, en in het bijzonder de zanger zelf, zetten een bijzonder energieke en enthousiaste show neer. De zanger springt, loopt en schreeuwt van links naar rechts om het publiek te bereiken. De gitaristen die de zanger flankeren doen er vaak nog een schepje bovenop door mee te schreeuwen. Ondanks dat oorverdovende geluid is het publiek niet wakker te schudden. Met grapjes en het publiek naar voren te halen, proberen ze de halfvolle Kleine Zaal in 013 op te warmen.

Het mag niet baten, Failsafe kan het publiek niet enthousiast krijgen. Het typische één-twee punkritme van het drumstel klinkt als tientallen andere Amerikaanse punkbandjes. Het geschreeuw en gitaargeweld ook. De band probeert dit te verhelpen door te variëren met rustige solostukjes van de gitaar. Ook de zanger laat meer van zijn melodieuze emokant horen. Voeg daar spacy geluidseffecten aan toe en Failsafe begint ergens naar te klinken. Dit maakt Failsafe’s optreden veel beter: het komt nu wat meer tot zijn recht door meer variatie van de gitaristen onderling, en een zanger die klaarblijkelijk meer kan dan alleen maar schreeuwen. Failsafe kan tevreden op haar optreden terugkijken. Nu alleen het publiek nog. Dat heeft duidelijk meer behoefte aan het zonnige weer buiten.

JANEZ DETD
Janez Detd is een Belgisch punkpopbandje dat nog zwaarder speelt dan Failsafe. Na twee liedjes oefenen voor een ingekakte zaal, begint het optreden. Ondanks het gitaargeweld van twee gitaren en één basgitaar klinkt het niet bijzonder. Het samenspel is een voorspelbaar punkritme dat niet blijft boeien. Dit heeft gedeeltelijk met het volume te maken, dat veel te hard staat. Het geluid komt daardoor niet zuiver over en dus niet ten goede van de band. De zanger probeert daarom een andere tactiek om het publiek mee te krijgen: korte covers, grappen en grollen, en enig sarcasme blijft het publiek niet bespaard.

De Belgen coveren onder andere Guns 'n Roses en ook een punkversie van Rene Froger's Een Eigen Huis passeert de revue. Ze proberen constant het publiek mee te laten klappen op het ritme van de muziek. Hun humor speelt, meer dan de muziek, de boventoon in hun optreden. Zo laat de zanger weten dat hij het rustige en beleefde publiek zeer kan waarderen op de rustdag van de week. Als het publiek niet reageert op zijn opmerkingen over de recessie en het koninklijk huis vraagt de zanger grappend of het publiek wel Nederlands is. Daaropvolgend maakt iemand in het publiek een opmerking over zijn grappen door te roepen: "SPELEN!!!" De zanger wijst naar de drummer die hier niet van gediend is. Als de brede en lange drummer dreigend opstaat, is het komische effect compleet. Het publiek kan deze constante onderbrekingen van het optreden maar af en toe waarderen.

THE UNDECLINABLES
Een duidelijk publiekstrekker van de avond is The Undeclinables. De alom bekende Bossche punkrockband krijgt het publiek zonder moeite aan het klappen en juichen. Zanger Erik van Haaren krijgt op een grappige manier de zaal naar voren: “En nu naar voren! Hierrrr!!!” Het publiek luistert voor de eerste keer gehoorzaam en staat vooraan bij het podium. Wat doen de andere bandjes verkeerd wat The Undeclinables zo gemakkelijk afgaat? 

De punkrock van The Undeclinables doet het duidelijk beter bij dit publiek. Van Haaren gebaart, loopt en wijst naar het publiek om zijn teksten duidelijk te maken. De twee gitaristen doen enthousiast mee. Het zorgt voor een goed verzorgd en degelijk optreden. Een goed op elkaar ingespeeld bandje dat vertrouwd haar repertoire afspeelt. Tussen de liedjes door maken de bandleden constant openlijk grappen over elkaar. Allemaal vriendschappelijk bedoeld. Wanneer het publiek er genoeg van krijgt en er iets van zegt, gaat de band gewoon vrolijk verder. Nog eventjes maant de zanger nogmaals het publiek naar voren te komen. De tijd vlieg voorbij bij het laatste optreden en na een toegift sluit The Undeclinables deze avond af in Tilburg.