Maurits Westerik: "Zal ik nog een liedje doen?"

The Undertones verrast met akoestische set tijdens Fine Fine Music in 013

Michelle Vleugels ,

Teenage Kicks is het thema van de nieuwe clubtour van Fine Fine Music. Afgelopen woensdag deed het circus 013 aan. The Undertones speelden een intieme, akoestische set, I Kissed Charles zette aan tot dansen en Maurits Westerik trok een biertje open tijdens zijn indrukwekkende kleedkamerconcert.

The Undertones verrast met akoestische set tijdens Fine Fine Music in 013

Teenage Kicks is het thema van de nieuwe clubtour van Fine Fine Music. Afgelopen woensdag deed het circus 013 aan. The Undertones speelden een intieme, akoestische set, I Kissed Charles zette aan tot dansen en Maurits Westerik trok een biertje open tijdens zijn indrukwekkende kleedkamerconcert.

I KISSED CHARLES
In haar zebralegging en zwarte lakgympen gaat zangeres Charlot van I Kissed Charles helemaal los op het podium. De liedjes staan als een huis en dat terwijl de Nederlandse band niet eens een album uit heeft en het moet doen met de liedjes op haar MySpacepagina. Ondanks de extreem dansbare muziek staat het publiek stil, op twee die-hard fans na, die vooraan mee staan te zingen. De synthesizerpop/rock van I Kissed Charles is verfrissend en knalt. De eerste single Boys Dump Your Girlfriend wordt gespeeld en dan gaan de voetjes toch langzaam van de vloer. I Kissed Charles is zeker een band om in de gaten te houden en waarschijnlijk speelt ze over een aantal jaar voor alleen maar uitverkochte zalen.

THE UNDERTONES
De gemiddelde leeftijd van het publiek stijgt met een aantal jaren zodra The Undertones begint. Van jonge meisjes in jurkjes, naar kale mannen van een jaar of veertig. The Undertones is niet met de volledige bezetting aanwezig, maar speelt een akoestische set. De drie heren hebben een flinke portie humor meegenomen, maar zijn minder energiek dan hun voorganger. Dat maakt ook niet uit, want zonder drummer is het nu eenmaal lastig om diezelfde energie te verkrijgen. Ze spelen strak en fouten worden niet gepermitteerd. Wanneer een van hen het verkeerde nummer inzet, kijkt de frontzanger hem verbaasd aan. "Wow, even opnieuw hoor, want dit klinkt niet goed." Dat ze geïnspireerd worden door Buzzcocks, Sex Pistols, en The Ramones is goed te horen en hun rock valt goed bij het publiek. De avond is vernoemd naar het nummer Teenage Kicks van deze band en zodra de drie rockers deze song inzetten, begint iedereen voor het eerst die avond mee te zingen.

MAURITS WESTERIK
Na The Undertones kan een select gezelschap naar een kleedkamerconcert van Maurits Westerik
van GEM. Eigenlijk zou Tim Knol optreden, maar omdat hij verhinderd is, verschijnt Westerik in de kleedkamer. "Ik was toch op mijn weg naar Tilburg en het is hier altijd gezellig, dus waarom niet? Oh en er ligt bier in de koelkast!" Met veel liefde maakt iedereen een blikje bier open en zodra Westerik begint met zingen valt het stil. Met zijn aparte stemgeluid maakt hij veel indruk en na ieder liedje krijgt hij een nog groter applaus dan de bands in de Kleine Zaal. "Zal ik nog een liedje doen?" Geen moeilijke vraag, iedereen roept meteen: "Ja!" Wanneer hij de nieuwe single van GEM (Gimme) speelt, reageert iedereen enthousiast. Met Waking Eyes laat hij iedereen onder de indruk achter.

FREAKY AGE
Wanneer je het postuur van de zanger ziet, zou je niet verwachten dat hij zo'n geweldig stemgeluid heeft. De zaal wordt leger en leger en uiteindelijk staan er nog maar vijftien mensen. Dat maakt de heren van Freaky Age echter niets uit. Ze springen rond en rocken alsof ze het al jaren doen. En dat terwijl hun bassist pas net bij de band is. Met hun aanstekelijke indierock proberen ze de weinige toeschouwers aan het dansen te krijgen. Helaas zonder resultaat, maar ze geven niet op. Na ieder bescheiden applausje bedankt de zanger met een glimlach het publiek. De twee singles Time Is Over en Where Do We Go Now zijn zo goed, dat het jammer is dat er niet meer mensen zijn om ervan te genieten.