De drang naar ‘Het Wilde Oosten’

Wouter Jaspers over rauwe steden, inspiratie en zijn nieuwe album

Geert Oosterwijk ,

2009 wordt een druk jaar voor geluidskunstenaar Wouter Jaspers, alias Franz Fjödor. Zijn nieuwe soloplaat Glorious Days komt uit, hij werkt aan een duoalbum met jazzgitarist Bram Stadhouders en verhuist deze zomer naar artistieke wereldstad Berlijn. 3VOOR12/Tilburg sprak met Jaspers over zijn toekomstplannen. "Ik wil wat toegankelijkere muziek maken."

Wouter Jaspers over rauwe steden, inspiratie en zijn nieuwe album

2009 wordt een druk jaar voor geluidskunstenaar Wouter Jaspers, alias Franz Fjödor. Zijn nieuwe soloplaat Glorious Days komt uit, hij werkt aan een duoalbum met jazzgitarist Bram Stadhouders en verhuist deze zomer naar artistieke wereldstad Berlijn. 3VOOR12/Tilburg sprak met Jaspers over zijn toekomstplannen. "Ik wil wat toegankelijkere muziek maken."

Dinsdagochtend, 9 uur. Over het algemeen een tijdstip waarop muzikanten nog midden in hun remslaap zitten. Wouter Jaspers (23), alias Franz Fjödor, is echter al aanwezig in zijn studio aan de Gasthuisring. De ruimte heeft veel weg van een studentenkamer. De speakers staan op kratjes Bavaria en de geluidsisolatie is gemaakt van purschuim en tuinkussens. De Tilburger is nog niet helemaal okselfris. "Ik had gisteren een feestje in Rotterdam. Vanochtend vroeg ben ik met de trein hierheen gekomen. Of ik een kater heb? Een beetje, maar dat moet je maar niet opschrijven."

Het op en neer reizen is Jaspers wel gewend. Zijn experimentele muziek slaat vooral aan op plaatsen buiten de landsgrenzen. "In Nederland snappen mensen mijn dronemuziek met psychedelische donkere folk niet echt. Dat is ook helemaal niet erg. In andere landen slaat het wel aan." Vooral het koude Oostblok loopt warm voor de geluidslandschappen van Jaspers. "De muziekcultuur is daar heel anders. Het publiek is geïnteresseerd in wat je werkelijk doet, in plaats van in welk krantje je staat. Ze worden daar al enthousiast als een buitenlander zijn gitaar inplugt." Niet alleen de muziekbeleving staat hem aan. "Het is nog altijd een droom van mij om in Oekraïne te wonen. Ik noem het altijd ‘Het Wilde Oosten’, alles kan daar nog. Daarnaast houd ik erg van de rauwe steden, die geven mij inspiratie."

Vorig jaar bivakkeerde Jaspers de helft van de tijd in het buitenland om te touren. Hij is daarmee veruit de meest tourende artiest in zijn genre. Dit jaar zal hij nog vaker in het buitenland te vinden zijn. "In de zomer ga ik verhuizen naar Berlijn. Daar zijn verschillende redenen voor: Berlijn ligt centraal, is goedkoop en het artistieke klimaat is geweldig. Ik hoop daar in alle rust te kunnen werken aan mijn nieuwe album. Ik neem geen tv of boeken mee, zodat ik geen enkele afleiding heb. Natuurlijk ga ik wel af en toe naar een feestje, want het moet wel leuk blijven."

Dat nieuwe album van Franz Fjödor, getiteld Glorious Days, komt uit op 9 december. Tegelijkertijd wordt zijn debuut Exhibition heruitgebracht in de Verenigde Staten. "Het nieuwe album gaat anders klinken. Ik wil wat toegankelijkere muziek maken. In deze scene is het normaal gesproken not done om liedjes te maken, maar dat ga ik toch doen." Jaspers werkt voor het album samen met andere artiesten. "Voor een nummer heb ik de zang van Koen-Willem Toering van Woost gebruikt. Ik heb zijn stem op veel verschillende sporen gezet en zo probeer ik een soort van eenmanskoor te creëren. Wacht, ik zal het je laten horen." Jaspers draait zich om en start het muziekprogramma van zijn MacBook op. We luisteren naar de zeventien verschillende opnames van de melancholische stem van Toering. Dit klinkt inderdaad anders dan de omgevingsgeluiden van het debuut.

De geboren Deurnenaar is een druk baasje. Naast een nieuwe Franz Fjödorplaat is hij ook bezig om een album te maken met de Tilburgse jazzgitarist Bram Stadhouders. Net als Brian Eno en David Byrne met hun laatste cd, werken Jaspers en Stadhouders apart aan de muziek. "Bram pingelt wat op zijn gitaar en stuurt dat via e-mail naar mij. Vervolgens ga ik ermee aan de slag en stuur het stuk weer terug." Het album van het jazzduo Jaspers/Stadhouders moet eind van dit jaar verschijnen. Ook 2010 belooft een druk jaar te worden voor Jaspers. "Ik ga touren door de Verenigde Staten en Japan. Bovendien moet er dan weer een nieuw album klaar liggen. Ik ga voorlopig nog wel even door onder deze naam. Franz Fjödor is mijn persoonlijke dagboek. Het geeft mijn muzikale ontwikkeling weer."