3VOOR12/Tilburg tipt! 3VOOR12/Tilburg tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

, Wouter de Waal en Bas van Duren

3VOOR12/Tilburg tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Wouter de Waal en Bas van Duren ,

De verwarming mag uit, de tuin is weer opgeruimd. Dankzij het broeikaseffect konden we de afgelopen maand al vaak genoeg lekker buiten zitten en mei zal niet veel anders worden. Over broeierig gesproken; er bruist wat in Tilburg. We hebben maar liefst zestien tips voor de komende maand, dus ga niet zeggen dat je niet wist dat er iets speelde, want je leest het allemaal hier!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

De verwarming mag uit, de tuin is weer opgeruimd. Dankzij het broeikaseffect konden we de afgelopen maand al vaak genoeg lekker buiten zitten en mei zal niet veel anders worden. Over broeierig gesproken; er bruist wat in Tilburg. We hebben maar liefst zestien tips voor de komende maand, dus ga niet zeggen dat je niet wist dat er iets speelde, want je leest het allemaal hier!

CHRIS CHAMELEON – 2 MEI 2009, CUL DE SAC
Liefhebbers van poëtische teksten, voorzien van vaak vrolijke arrangementen en gezongen door een buitengewoon flexibele vocalist met een ongekend groot bereik kunnen 2 mei in hun agenda schrijven. Dan treedt het Zuid-Afrikaanse fenomeen Chris Chameleon namelijk samen met band op in Cul de Sac. Hij toonzette onder anderen gedichten van zijn beroemde (en veel te jong door eigen hand overleden) landgenote Ingrid Jonker, geschreven in die prachtige Afrikaanse taal die al een reden op zich vormt om dit concert niet te missen!

BEYOND THE CHAOS TOUR: BRAZILIAN EDITION – 5 MEI 2009, BAT CAVE 013
Wie Brazilië en metal zegt, zegt natuurlijk meteen Sepultura. Dat er echter nog heel wat meer talentvolle metal bands uit dat enorme land komen, kan de nieuwsgierige bezoeker van de Bat Cave deze Bevrijdingsdag aan den lijve ondervinden. Daar zullen Sayowa, Envydust, Maldita en Seita laten horen dat metal niet alleen ongelooflijk bruut, maar ook behoorlijk swingend kan klinken. Benieuwd of er nog gedanst gaat worden…

TELEPATHE – 6 MEI 2009, BAT CAVE 013
De naam uitspreken is een stuk makkelijker dan de muziek omschrijven. Telepathe – spreek uit als Telepathy – is een duo uit Brooklyn, New York. Haar muziek houdt het midden tussen elektro en psychedelica. Het zal dan ook niemand verbazen dat David Sitek, het brein achter TV On The Radio, verantwoordelijk is voor het produceren van Telepathe's laatste plaat. De eer om de avond te openen is aan de Noren van Casiokids, die eerder dit jaar op Eurosonic stonden te spelen.

MY FIRST SONNY WEISSMULLER LABELNIGHT – 7 MEI 2009, BAT CAVE 013
Indielabel My First Sonny Weissmuller (een hele mond vol inderdaad) presenteert op deze avond drie topacts uit haar stal: Woost, Venus Flytrap en Silence Is Sexy. Die eerste band behoeft natuurlijk nauwelijks introductie. Tilburgs alternatieve rocktrots bewijst met het laatste album wederom haar kwaliteit en is op zich al reden genoeg om die paar euro’s entree neer te tellen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de duistere rock van het Haagse Venus Flytrap en het atmosferische geluid van Silence Is Sexy. Komen dus.   

HALL OF FAME ROCKS! – 8 MEI 2009, HALL OF FAME
Als je niet veel te besteden hebt, zit je bij Hall Of Fame goed. Zo ook deze avond, waar onze eigen, vuig rockende (anti-)helden van Skinnerbox een ongetwijfeld aan alle kanten rammelend optreden geven. Dat doet El Cantina naar eigen zeggen ook, terwijl Screams From Within en 12 Pieces het over de hardere (hardrock/metal) boeg gooien en Ontwricht uit het skavaatje tapt. En dat allemaal voor nop! Wat kan het leven toch mooi zijn.

MUZIKANTENDAG/VLAAMSE REUZEN HOLLANDSE LEEUWEN – 9 MEI, 2009 ALLE ZALEN 013
De Muzikantendag is inmiddels een begrip. Je laat je demo bespreken door een ervaren panel, stelt vragen aan je favoriete artiesten of bezoekt een leuke workshop. Wat nieuw is, is het festival dat aan de Muzikantedag wordt geplakt. Onder de naam Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen spelen in 013 de hipste Nederlandse en Belgische bands van dit moment. Klinkende namen als De Staat, Das Pop, Voicst en Kyteman zijn bevestigd. Als dat geen feest wordt, weet ik het ook niet meer...

THE ROCK ‘N’ ROLL REVUE 2009 – 14 MEI 2009, KLEINE ZAAL 013
Deze avond kun je nog één keer lekker onbekommerd rocken met The Spades. De band is namelijk bezig aan haar afscheidstournee (daarna zal charismatische frontman Denvis het klusje zelf moeten gaan klaren). Fury 161, The Deaf en Ottoboy zullen tijdens deze Rock ’n’ Roll Revue ieder op haar eigen manier proberen de smerige stemming er goed in te krijgen. Ga zelf kijken of ze daarin slagen.

JOHAN – 15 MEI 2009, KLEINE ZAAL 013
Vooruit, het is een beetje lame om je vierde plaat de titel '4' mee te geven. Maar Johan is dan ook niet van de slimme albumtitels, maar van de slimme popsongs. De Hoornaren hebben nog altijd een goed oor voor het schrijven van melodieën die je nooit meer uit je hoofd krijgt. Op 4 pakt Johan het nog net even een tikkeltje psychedelischer aan. Luister vooral naar de prachtige klanken van de Mellotron (Google het, als je niet weet wat dat is!).

SLEEPY SUN – 17 MEI 2009, BAT CAVE 013
De dromerige naam van de band en diens huidige uitvalsbasis San Francisco geven je al een aardige indicatie in welke hoek dit combo te plaatsen valt. Al geraden? Inderdaad, dit zestal grossiert in uitgesponnen psychedelische rock met de nodige duistere trekjes. De 013-site belooft ons dat dit de beste band is die dit jaar niet op Roadburn heeft gespeeld en zeg nou zelf, voor die zes euro’s ben je toch best bereid om even te controleren of die bewering hout snijdt?

BROWN VS. BROWN – 20 MEI 2009, PARADOX
Achter de naam Brown Vs. Brown gaat een viertal van vaderlandse bodem schuil, dat zich in Amsterdam gevormd heeft en als doel heeft jazz uit zijn dikwijls enigszins muf ruikende hokje te trekken en naar deze tijd te transporteren. Vanavond laat ze de resultaten van deze operatie horen tijdens een cd-presentatie in Paradox. De avontuurlijk ingestelde muziekfanaat weet dus waar hij terecht kan.

LED BIB – 22 MEI 2009, PARADOX
Twee dagen later vindt op dezelfde plek alweer een cd-presentatie plaats, ditmaal van het Londense gezelschap Led Bib. Klaarblijkelijk de naam van een loden slabbetje dat röntgenstralen weert als de tandarts zo’n soort foto maakt, maar natuurlijk ook een verwijzing naar een niet helemaal obscuur groepje dat eveneens van de andere kant van het kanaal afkomstig is. Een club met een gezond gevoel voor humor dus, die vrolijk jazz, punk en alternatieve rock met elkaar combineert tot een smakelijk geheel.

JARBOE – 24 MEI 2009, LITTLE DEVIL
Jazeker, Jarboe! Het prominente ex-lid van de legendarische duistere noise rock groep Swans komt Tilburg in het algemeen en Little Devil in het bijzonder verblijden met haar enige optreden in Nederland. Het spreekt dan ook vanzelf dat iedere zichzelf respecterende liefhebber van experimentele rock eventuele andere afspraken op deze dag af dient te gelasten. Naast de Amerikaanse vrouw van duizend stemmen treden deze zondagnamiddag en –avond trouwens ook het Duitse Secrets Of The Moon, het Engelse Esoteric en ons eigen Bunkur op. Alsof er nog drie redenen nodig waren om de bank thuis te verlaten…      

JAMIE STEWART (XIU XIU) – 26 MEI 2009, BAT CAVE 013
Nee, de gemakkelijkste muziek van de wereld maakt Jamie Stewart niet. Maar wie van het experiment houdt, heeft aan Stewart een goede. Met Xiu Xiu is de Amerikaan verantwoordelijk voor een flinke stapel platen die nog het beste kunnen worden bestempeld als duistere indierock, niet geschikt voor de tere zieltjes. Alsof geesten door hem praten, daar lijkt het soms nog het meest op. Waar beter dan in de Bat Cave om deze man te zien?

FINE FINE MUSIC PRESENTS THE UNDERTONES E.A. - 27 MEI 2009, KLEINE ZAAL 013
Ze zullen tot in den treurnis worden herinnerd aan dat ene lied: Teenage Kicks, het favoriete nummer van DJ-legende John Peel. Maar de Noord-Ieren van The Undertones hebben meer leuke nummers gemaakt. En als je nou vraagt “welke dan?”, ga dan eens heeeeeel snel naar Fine Fine Music! Kun je gelijk zien hoe de jonge honden van I Kissed Charles en Freaky Age staan te trappelen om door te breken.

WITCHCRAFT & GRAVEYARD – 28 MEI 2009, LITTLE DEVIL
Behoorde je dit jaar tot de vele ongelukkigen die naast een Roadburn kaartje grepen? Treur dan niet langer, want op deze mooie dag in mei word je toch nog enigszins gecompenseerd voor dit gemis met twee uitstekende Zweedse bands, beide opererend in het psychedelische stonergenre, beide ondanks hun relatief korte bestaan al Roadburnwaardig bevonden. En om het feest compleet te maken draait Walter Hoeijmakers tussendoor de plaatjes.   

ROXXITY BANDPRESENTATIE – 28 MEI 2009, CUL DE SAC
Zo op het eind van de maand beginnen de vakantiekriebels alweer op te spelen. Hoe fijn is het dan om dan even lekker uit je dak te gaan met een paar rockende lokale bands? Op 28 mei kan dat ook, want dan spelen punkband Monomania, Poprockers Plenty Panther, Golden Receivers en gewoon-rockband The Mekanik in Cul de Sac.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg