No Sleep 2009: Recensies Bat Cave middag

3VOOR12/Tilburg doet live verslag vanuit 013

3VOOR12/Tilburg ,

Lees hier de recensies van SquareXI, Unas, Powerfuse, Frankie And The Wonderboys en Secret Handshake Club.

3VOOR12/Tilburg doet live verslag vanuit 013

SQUAREXI

MUZIEK
SquareXI is een opkomend metalbandje dat gevarieerde moderne metal maakt. De bedoeling is om op deze muziek te headbangen. De gitaarriffs hebben een donkere sound. Er wordt ruim gebruik gemaakt van effectpedalen. Om wat extra sfeer te maken wordt het licht afgestemd op de inhoud van de muziek. Zo gaat een liedje over de politie en zwaait het licht.

PLUS
Het publiek. Dat is in groten getale komen opdagen. Of het alleen vrienden en familie zijn, is te betwijfelen want ook de stereotype kakkers zijn aanwezig. Daarnaast is de muziek uitstekend. De diverse gitaarriffs klinken goed en de zanger zingt mooi melodisch en de gitarist grunt er op los. De drums denderen er lekker door, waardoor het geheel blijft rocken.

MIN
SquareXI dreigt bij aanvang te finishen als een dertien in een dozijn bandje. Maar door een plotselinge ommezwaai en een verhoogde muzikaliteit kan de band dit predikaat van zich afschudden.

CONCLUSIE
SquareXI behoort tot de metal van nu. Van duister tot rock en van melodisch tot weer heavy metal. Je verveelt je geen moment met dit bandje. Het publiek is er ook erg over te spreken. Het is alleen als schrijver of fotograaf wel errug donker.

CIJFER
8,5 (DvA)

------------------------------------------------------------

UNAS

MUZIEK
Vijfmansmetalformatie, opgericht in 2004 en net hun mini-cd uit; Unas klinkt veelbelovend. Van de zenuwen hebben de heren na een ruim kwartier hun setlist er al doorheen gejast, maar geen probleem volgens frontman Paul Klomp, die de totaal niet toepasselijke bijnaam ‘Polly’ draagt. “We spelen gewoon keihard door!”

PLUS
De death metal van Unas klinkt nog behoorlijk melodisch. ‘Polly’ grunt er vrolijk op los. De goede man zou in het Nederlands of in het Hongaars kunnen grunten, zelfs als hij het publiek bedankt is er niets van te verstaan. De twee gitaristen zijn allebei zeer snel, wat ervoor zorgt dat Unas als geheel behoorlijk goed in het gehoor ligt. De tweemans-pit doet wat triest aan, maar dat duidt erop dat het publiek zich prima vermaakt.  

MIN
Hoewel Unas behoorlijk melodisch is, is het toch wel erg veel van hetzelfde. Het is eigenlijk niet zo heel erg dat de setlist na een kwartier al gespeeld is, vooral omdat de verwarring op het podium toeslaat doordat men willekeurig wat nummers moet gaan spelen.  

CONCLUSIE
Je moet ervan houden, maar Unas is zeker een prima band die geheel op zijn plaats is in de ‘heavy’ Bat Cave.

CIJFER
7 (LR)

------------------------------------------------------------

POWERFUSE

MUZIEK
Vier overduidelijke Dream Theater adepten hebben zich verenigd om instrumentale progressieve rock/metal op nietsvermoedende slachtoffers los te laten. Denk veel tempowisselingen en virtuoze duels tussen gitarist en keyboardist (waarvan de instrumenten qua geluid zo dicht bij elkaar zitten dat je goed moet kijken om te weten wie wanneer bezig is).

PLUS
Deze jongens weten absoluut hoe ze hun instrument moeten hanteren (uw recensent durft best de nodige euro’s te verwedden dat dit viertal qua technisch vakmanschap boven alle andere bands op No Sleep uitsteekt). Dat imponerende instrumentale geweld zorgt ervoor dat de aandacht van het publiek moeiteloos wordt vastgehouden.

MIN
Liefhebbers van nummers met een duidelijke kop en staart komen bij Powerfuse bedrogen uit. Daarbij heeft het instrumentale gefröbel van de heren hier en daar wel iets meligs (maar dat is bij de meeste bands in dit genre het geval). En de Dream Theater invloeden liggen er wel erg dik bovenop.

CONCLUSIE
Mensen die het genre waarin deze band opereert kunnen verdragen, zullen zonder twijfel hun lol opkunnen met dit optreden. Een indrukwekkend half uurtje muzikale krachtpatserij.

CIJFER
8 (WdW)

------------------------------------------------------------

FRANKIE AND THE WONDERBOYS

MUZIEK
Frankie And The Wonderboys speelt agressieve hardcore/speedrock met hier en daar wat invloeden uit het oi-genre en lekkere tempowisselingen. Denk aan Peter Pan Speedrock of Zeke. Het tempo ligt iets minder hoog dan bij laatstgenoemde band, maar dan heb je het nog steeds over zelfmoorddadige snelheden.  

PLUS
Frankie And The Wonderboys is niet alleen een geniale bandnaam, maar is ook tekenend voor het gevoel voor humor van het viertal. De band neemt zichzelf niet al te serieus en dat maakt de muziek een stuk toegankelijker. De mannen gaan gedurende het optreden steeds strakker spelen; het maakt nummers als Speedqueen een genot om naar te luisteren. De samenzang met de andere bandleden en de genoemde tempowisselingen zorgen voor een redelijk fris geluid. Frankie en zijn Wonderboys voeren een snelle set op en sluiten af met een gewaagde cover van Johnny B. Goode.

MIN
De kwaliteit van het nieuwe werk doet wat onder voor de oudere krakers. Dat maakt dat het optreden halverwege in een dip komt. De band klimt daar overigens wel weer uit.

CONCLUSIE
De strakke speedrock van Frankie And The Wonderboys zorgt voor een vermakelijke en bovenal snelle show.  

CIJFER
8- (DdV)

------------------------------------------------------------

SECRET HANDSHAKE CLUB

MUZIEK
Dit energieke zootje ongeregeld maakt regelmatig naar hardcore/emo neigende, pakkende rock. Na enige vertraging vanwege een ontbrekende basversterker zet deze posse, bestaande uit zes heren en twee dames een inspirerende, maar enigszins rommelige set neer.

PLUS
Het enthousiasme van deze club is onloochenbaar. Wanneer er gespeeld wordt, geeft iedereen zich voor de volle honderd procent en de songs kennen regelmatig aanstekelijke, uiterst meezingbare passages. De uitstraling van de band is dik in orde met twee aantrekkelijke achtergrondzangeressen en een komische frontman.  
MIN
Het concert verloopt na het aanvankelijke uitstel nogal chaotisch, met vaak behoorlijk langdurige dode momenten tussen nummers. De omvang van de band is ook niet altijd bevorderlijk voor de strakheid waarmee dit orkestje musiceert.

CONCLUSIE
Een vrolijk, maar soms wel wat erg losjes aan elkaar hangend optreden.

CIJFER
7,5 (WdW)