Cavanagh en Van Giersbergen veroveren Little Devil akoestisch Cavanagh en Van Giersbergen veroveren Little Devil akoestisch

Roodharig tweetal zet ondanks technische strubbelingen reeks hoogwaardige sets neer

, Wouter de Waal

Cavanagh en Van Giersbergen veroveren Little Devil akoestisch

Roodharig tweetal zet ondanks technische strubbelingen reeks hoogwaardige sets neer

Wouter de Waal ,

Voor een afgeladen Little Devil lieten Danny Cavanagh (Anathema) en Anneke van Giersbergen (Agua de Annique, ex-The Gathering) afgelopen zondag horen dat goede liedjes geen buitensporige versterking behoeven.

Roodharig tweetal zet ondanks technische strubbelingen reeks hoogwaardige sets neer

Voor een afgeladen Little Devil lieten zanger/gitarist/toetsenist Danny Cavanagh (Anathema) en onze eigen onvolprezen stemkunstenares Anneke van Giersbergen (Agua de Annique, ex-The Gathering) afgelopen zondag horen dat goede liedjes geen buitensporige versterking behoeven. De avond verliep niet geheel vlekkeloos (zo was er vooraf enige vertraging vanwege technische problemen en kwam door de grote drukte de intimiteit van het concert wat in het gedrang), maar de natuurlijke samenwerking van deze twee getalenteerde musici compenseerde dat ruimschoots.

DANNY CAVANAGH
Voorafgaand aan hun gezamenlijke optreden verzorgen Cavanagh en Van Giersbergen ieder een soloset. Nou ja, niet helemaal solo in het geval van Cavanagh, want hij opent de avond met een muzikale compagnon van het akoestische folkproject Leafblade, waarmee hij wat eigen materiaal en de Led Zeppelin cover Going To California speelt. Hoewel de Leafblade zanger natuurlijk niet over de strot van Plant beschikt, sluit dat nummer prima aan bij de rurale folk van de groep. Vervolgens speelt Cavanagh enkele Anathema klassiekers, zoals Deep, Lost Control, One Last Goodbye, Are You There? en Flying. Dat gebeurt niet altijd naar zijn eigen tevredenheid (zijn stem en het gitaargeluid laten zijns inziens enigszins te wensen over), maar de manier waarop hij bijvoorbeeld in laatstgenoemd nummer gitaarlaag over gitaarlaag stapelt is wel degelijk erg effectief.

ANNEKE VAN GIERSBERGEN
Terwijl ze zichzelf op toetsen begeleidt, zingt Van Giersbergen vervolgens vooral veel Agua De Annique songs (Lost And Found, Day After Yesterday, het nieuwe The Power Of Love). Maar er zijn ook wat verrassingen: een Nederlandstalig (!) nummer, gebaseerd op een vers uit een lang gedicht van Hugo Claus dat ze voor een poëziefestival schreef en een liedje dat ze in zeer korte tijd maakte tijdens een programma van de EO (!!) op de radio, Sunny Side Up. Een afwisselend optreden van deze uitstekende zangeres dus, hoewel fans van The Gathering wellicht op ander materiaal gehoopt hadden…  

CAVANAGH & VAN GIERSBERGEN
Aan hun eventuele behoeften wordt wel tegemoet gekomen tijdens de gezamenlijke set die deze avond afsluit, middels het intieme You Learn About It en het ouderwets bombastische Leaves. Naast een enkel Anathema nummer (Parisienne Moonlight) en natuurlijk de Damien Rice cover The Blower’s Daughter (die Van Giersbergen op haar laatste album heeft opgenomen met Cavanagh als gastmuzikant) komen ook hier enige stilistisch zeer diverse covers voorbij: Songbird van Fleetwood Mac, Teardrop van Massive Attack en zelfs Jolene van Dolly Parton! Niet echt een song die je snel met Van Giersbergen zou associëren, maar het gaat haar opvallend goed af. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het volstrekt natuurlijk aanvoelende verbond met Cavanagh, die haar uitstekend begeleidt. 

De voornaamste bedenking bij deze avond is dan ook niet zozeer van muzikale, als wel van logistieke aard: door de grote drukte lukt het niet iedereen een plaatsje te bemachtigen waarop men het tweetal aan het werk kan zien, waardoor de concentratie in de loop van de avond wat afzwakt en er af en toe wat rumoer ontstaat. Misschien was het dan ook verstandiger geweest iets minder mensen binnen te laten (hoewel Little Devil het probleem van te grote drukte al heeft proberen te ondervangen door het tweetal twee avonden achter elkaar te laten verzorgen). Het is een kleine smet op een voor het overige gedenkwaardige avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg