"What's in a name?" "What's in a name?"

Nieuwe naam Incubate roept verschillende reacties op

, Steffie van Gils

"What's in a name?"

Nieuwe naam Incubate roept verschillende reacties op

Steffie van Gils ,

ZXZW heet voortaan Incubate. Op de hoofdredactie van 3VOOR12/Tilburg lopen we nog niet zo warm voor deze nieuwe naam, maar een rondgang langs muzikaal Tilburg leverde positievere reacties op.

Nieuwe naam Incubate roept verschillende reacties op

ZXZW heet voortaan Incubate. Op de hoofdredactie van 3VOOR12/Tilburg roept de nieuwe naam in eerste instantie niet veel positieve reacties op. "Het klinkt zo.. wetenschappelijk. Bijna als incubatietijd", was de eerste respons. "Ik hoop dat ze nog wat aan dat logo gaan doen", was een andere reactie. Hardop associërend kwam een van de redacteuren op de volgende uitleg: "In komt vast van Independent, Cu van Culture, Ba van Bands, T van theater en E van Expositie." 

Wellicht zijn wij te sentimenteel en/of conservatief ingesteld, maar wij lopen er (nog) niet echt warm voor. Al begrijpen we natuurlijk maar al te goed dat het festival niet anders kon dan zijn naam veranderen. Een rondgang langs muzikaal Tilburg leverde positievere reacties op. 

Jan Kinds van muziekcafé Cul de Sac:

"Het klinkt interessant, Incubate. Het zegt me nog niet zoveel, ik heb de betekenis ervan nog niet opgezocht. De link met Independent Culture is snel gelegd, maar dat BATE... het zal vast ook een betekenis hebben. Ik vind het echter niet zo'n handige timing om nu de naam te veranderen. Je zit nog te wachten op het mailtje met de complete line-up en dan komt ineens dit nieuws tussendoor. Ze hebben vast goede reden om het op deze manier aan te pakken, maar ik zou de naamswijziging tijdens het festival hebben aangekondigd. Dan kun je meteen aan je bezoekers uitleggen waarom je dit gedaan hebt en zeggen: vanaf de volgende editie heten we anders. Aan de andere kant: als je ziet hoe goed het weblog bijvoorbeeld bezocht wordt, dan lijkt het me dat ze het kunnen maken om de naam zo ineens te wijzigen. Het is ook heel grondig aangepakt: alles is in een keer omgedoopt tot Incubate, dat doen ze goed."

Maarten Koehorst van platenzaak Sounds: 
"Incubate klinkt nogal cybergothic. Maar ach, what's in a name? Het festival heeft zoveel followers op Twitter, MySpace en de eigen website, dat de nieuwe naam zo bekend is. Eén berichtje de deur uit en iedereen weet het. Dat zal geen enkel probleem zijn. De bekendheid die het festival heeft opgebouwd, hangt heus niet af van de naam. Bovendien: mensen typen ZXZW in op internet en worden automatisch doorgelinkt naar de site van Incubate. De naamswijziging was nogal abrupt, maar waarschijnlijk moesten ze het per direct doen van SXSW. Veel geluk heeft het festival overigens niet met zijn naam. Toen ze het Zuiderlicht wilden noemen, vond Noorderlicht dat geen goed idee, SXSW was niet bepaald blij met ZXZW. Incubate is wel uniek geloof ik. Inderdaad, op Google kom je meteen bij het festival terecht. Er is wel een band die Incubator heet, maar daar zullen ze toch vast geen problemen mee krijgen."

Rob Scholtens van 'rawk 'n' roll café' Little Devil:
"Vervelend dat ZXZW zijn naam moest veranderen van SXSW. Iedereen kent het festival toch onder die naam. De naam Incubate zullen ze opnieuw moeten opbouwen. Ik denk dat het ze dit jaar daardoor extra moeite zal kosten om het festival te promoten. Maar zolang er goede artiesten geprogrammeerd zijn, is dat waarschijnlijk geen probleem. Dan komen mensen toch wel. Het is goed aangepakt op internet; alles is in een keer veranderd in Incubate. In verschillende kroegen heb ik echter al de posters zien hangen van het festival waar de oude naam nog op staat. Wij hebben ze ook al liggen, maar ze hingen nog niet op. Die zullen allemaal vervangen moeten worden. Incubate vind ik trouwens niet zo'n mooie festivalnaam. Het lijkt me meer iets voor een hardcoremetalband. Het is jammer van de oude naam, maar ach, over een jaar of twee jaar weet waarschijnlijk al niemand meer dat het festival ooit anders heeft geheten." 

Wat vinden jullie van de nieuwe naam?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg