Neurotic Deathfest zaterdag: Terrorizer Stage

Inhume: als een van de baan geraakte straaljager

Wouter de Waal ,

Neurotic Deathfest werd zaterdag op de Terrorizer Stage (Kleine Zaal) afgesloten door het Zweedse Gadget, dat het vermoeide publiek toch nog aan het headbangen kreeg. Het Limburgse Inhume trapte het gaspedaal flink in en Rotten Sound verbaasde door haar optreden al na twintig minuten abrupt af te kappen.

Inhume: als een van de baan geraakte straaljager

Neurotic Deathfest werd zaterdag op de Terrorizer Stage (Kleine Zaal) afgesloten door het Zweedse Gadget, dat het vermoeide publiek toch nog aan het headbangen kreeg. Het Limburgse Inhume trapte het gaspedaal flink in en Rotten Sound verbaasde door haar optreden al na twintig minuten abrupt af te kappen. 

SALT THE WOUND
Het Amerikaanse Salt The Wound behoort tot die interessante minderheid van bands op dit festival wier extreme geluid eerder op een verdere ontwikkeling van de hardcore sound dan op metal gebaseerd is. Muzikaal gezien maakt dat overigens niet eens zo vreselijk veel uit, maar wat banduitstraling en publiek betreft duidelijk wel. Hier geen traditionele moshpit, maar een stel kale dan wel kortharige jongelui (al of niet met pet) dat op behoorlijke afstand van elkaar woest met de ledematen in het rond maait op de voortrazende grind. Soms springen ze ook als een soort van rugbyteam op elkaar om mee te brullen in de microfoon van de frontman. Zeker voor een niet-ingewijde een uitermate boeiend schouwspel. 

INHUME 
De sympathieke Limburgers van Inhume lijken zich vandaag ten doel gesteld te hebben het meest extreme optreden van de dag te verzorgen. En daar slagen ze glansrijk in. Vanaf de start trapt men meteen vol het gaspedaal aan en laat dat niet meer los tot ze een half uur later het podium verlaten. Allesverpletterend geratel dendert als een van de baan geraakte straaljager over het publiek en zorgt ervoor dat vele voetjes van de vloer gaan. Een speciale vermelding verdient de karatetrap van de zanger die vloeiend overgaat in een kleermakershouding. Daardoor komt hij op gelijke hoogte met het publiek, dat vervolgens alle gelegenheid krijgt mee te brullen op de vele grindmonsters die deze gezellige bende op de wereld heeft gezet.

ROTTEN SOUND 
Het Finse grindgezelschap Rotten Sound combineert in de respectabele traditie van bands als Napalm Death en Dying Fetus een maatschappijkritische boodschap met het welbekende muzikale geratel. De vriendelijke zanger draagt nog een nummer op aan het legendarische Entombed, dat zojuist op het hoofdpodium gespeeld heeft en meldt ter introductie bij de nieuwste hitsingle Blind dat geld mensen vaak zand in de ogen strooit, wat natuurlijk klopt. Het meest opvallend aan dit optreden is helaas dat het zo abrupt eindigt: na een krappe twintig minuten verlaat de band spontaan het podium. Technische problemen misschien? 

GADGET 
Het Zweedse Gadget sluit deze tweede en laatste dag van het doodsfeest af in de Kleine Zaal. Evenals (begrijpelijkerwijs) het grootste deel van het publiek maken deze grinders een wat vermoeide indruk, wat wellicht ook te maken heeft met de gemiddelde leeftijd van de bandleden, die uw verslaggever relatief gevorderd inschat. In ieder geval vallen er behoorlijk lange pauzes tussen de nummers, waardoor de vaart een beetje uit het concert gehaald wordt. Neemt niet weg dat de enkele enthousiasteling die na twee lange dagen nog energie over heeft bij de heftige stukken nog steeds graag wat rondspringt. En de zanger er op het einde nog in slaagt iets van een circle pit (of metalpolonaise) te organiseren. Al met al geen beroerde afterparty bij dit immer hartverwarmende festijn.