Neurotic Deathfest vrijdag: Neurotic Stage Neurotic Deathfest vrijdag: Neurotic Stage

Hail Of Bullets weet hoe death metal moet klinken

, Wouter de Waal, Chris Stadhouders

Neurotic Deathfest vrijdag: Neurotic Stage

Hail Of Bullets weet hoe death metal moet klinken

Wouter de Waal, Chris Stadhouders ,

013 was het afgelopen weekend weer het toneel van Neurotic Deatfest. In de voor de gelegenheid tot Neurotic Stage omgedoopte Dommelsch Zaal trapten de Belgen van Leng Tch'e af met snoeiharde grindcore, nam Hail Of Bullets het publiek mee naar het oostfront en bezong Unleashed haar trouw aan het death metal genre.

Hail Of Bullets weet hoe death metal moet klinken

013 was het afgelopen weekend weer het toneel van Neurotic Deatfest. In de voor de gelegenheid tot Neurotic Stage omgedoopte Dommelsch Zaal trapten de Belgen van Leng Tch'e af met snoeiharde grindcore, nam Hail Of Bullets het publiek mee naar het oostfront en bezong Unleashed haar trouw aan het death metal genre.

LENG TCH’E
Aangezien Vital Remains door logistieke problemen helaas niet in staat is vandaag in Tilburg te spelen, begint het programma op het hoofdpodium wat later. De aftrap van onze zuiderburen van Leng Tch’e (die hun band vernoemd hebben naar een Chinees martelritueel) is er echter zeker niet minder heftig om. Het intro van het eerste nummer neigt eerder naar ouderwetse rock dan death metal of grindcore, om dan spontaan te ontaarden in een woest grindmonster. Daarmee treedt meteen de grote kracht van deze Belgen aan het licht: hun vermogen snoeiharde grindcore moeiteloos met andere genres te vermengen (zo neigen sommige stukken behoorlijk naar een band als Mastodon). Door hun boeiende geluid zit de stemming er meteen goed in en stuitert het voorste deel van het publiek er lustig op los. (WdW)

GOD DETHRONED
Al maar liefst acht albums lang laat God Dethroned horen dat ze thuis hoort bij het beste dat extreme metal te bieden heeft. Niet veel mensen lijken zo vroeg op de avond echter de weg te willen ondernemen naar de het grote podium. De band maalt er niet om en zet een dijk van een set neer. Er wordt genadeloos afgetrapt met het opgefokte Under Darkening Skies. Het weergaloze Poison Fog wordt gespeeld inclusief de desolate gastvocalen van Marc van de Velde, die bereid gevonden is om het podium te delen met deze veteranen. Uiteraard worden ook klassiekers als Nihilist en Villa Vampiria niet vergeten. Het is mooi om te zien hoe de compleet in het wit gestoken nieuwe gitariste Suzan Gerl het merendeel van de stoere mannelijke collega’s het nakijken geeft door haar superstrakke slagpartijen en mooie solo’s foutloos neer te zetten. Dat heeft opperhoofd Henri sattler goed gezien. Verder is het natuurlijk een genot om originele drummer Roel Sanders weer achter de trommels te zien razen. God Dethroned laat zien dat de beste Death metal gewoon in eigen land gemaakt wordt. (CS)

HAIL OF BULLETS 
"Oorlogstijd!" brult zanger Martin van Drunen bij aanvang van het concert over een achtergrond van loeiende sirenes. En inderdaad gaan we met deze louter uit veteranen van de Nederlandse death metal scene bestaande band op transport naar woelige tijden, meer specifiek de strijd aan het oostfront in de Tweede Wereldoorlog. Het publiek krijgt in niet-chronologische volgorde alle belangrijke wendingen van Operatie Barbarossa voorgeschoteld, voorzien van een passend muzikaal jasje van brute en monumentale old school death metal. Na zoveel jaren in het vak weten deze jongens natuurlijk wel hoe een goed death metal lied moet klinken, dus ouderwets gezellig headbangen op stevig marcheertempo is het devies. Benieuwd welke veldslag de heren de volgende keer onder de loep gaan nemen… (WdW)

MISERY INDEX
Het Amerikaanse Misery Index is voor de helft voortgesproten uit de befaamde grindcore act Dying Fetus, die vorig jaar reeds op dit doodsfeest te bezichtigen was. Hun houding tegenover religie en samenleving is duidelijk hetzelfde gebleven, getuige de nieuwe hitsingle Traitors. De verpakking waarin deze maatschappijkritische boodschap is gehuld, kent echter wat minder invloeden uit de hardcore en concentreert zich nog meer op extreme deathgrind. Niet de meest toegankelijke band dus, maar wel één met genoeg expertise op dit gebied om een overtuigende show neer te zetten. En als het muzikale houvast misschien even verloren dreigt te gaan, is daar altijd nog de imponerende baard van gitarist Sparky Voyles om je aan vast te klampen. (WdW)

UNLEASHED
Het illustere viertal van Unleashed mag vandaag als hoofdact fungeren. Verdiend, want deze heren gaan alweer twintig jaar mee in de scene en leveren altijd kwaliteit af. Waar het eveneens Zweedse Entombed (dat zaterdag op hetzelfde podium staat) na het eerste album een wat meer op rock ’n’ roll georiënteerde death metal koers is gaan varen, daar houdt Unleashed vast aan de formule die het vanaf het begin hanteerde: degelijke, naar thrash neigende death metal met goed solowerk en meezingbare refreinen. Van dat laatste gegeven maakt de band tijdens dit concert dankbaar gebruik om het na een lange dag rondstuiteren nogal vermoeide publiek op de been te houden en bij de show te betrekken. Met haar oerdegelijke uitstraling, op Vikingverhalen gebaseerde heldhaftige liederen en herhaaldelijk bezongen trouw aan het death metal genre (bijvoorbeeld in Death Metal Victory) mag deze band wel de Manowar van de death metal genoemd worden: altijd goed voor een vermakelijke show dus. (WdW)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg