Korsetten en spijkerbroeken bij Stream Of Passion Korsetten en spijkerbroeken bij Stream Of Passion

Autumn en Stream Of Passion laten zien wat hedendaagse gothic metal is

, Linda van Loon

Korsetten en spijkerbroeken bij Stream Of Passion

Autumn en Stream Of Passion laten zien wat hedendaagse gothic metal is

Linda van Loon ,

Within Temtation's Sharon den Adel is onlangs bevallen van een zoon, After Forever is uit elkaar. Rijst de vraag wie hen zal opvolgen in een genre waar bands al jarenlang als paddenstoelen uit de metalklei schieten. Het antwoord kwam vrijdagavond in de Kleine Zaal van 013, in de vorm van Stream Of Passion.

Autumn en Stream Of Passion laten zien wat hedendaagse gothic metal is

Within Temtation's Sharon den Adel is onlangs bevallen van een zoon, After Forever is uit elkaar. Rijst de vraag wie hen zal opvolgen in een genre waar bands al jarenlang als paddenstoelen uit de metalklei schieten. Het antwoord werd vrijdagavond gegeven in de Kleine Zaal van 013, waar Neerlands nieuwe metaltrots Stream Of Passion werd begeleid door Autumn, dat al jaren tot een vaste waarde in het genre gerekend wordt. 

De verwachtte metalclichés bleven achterwege: geen gothicjurken, zwarte make-up en depressieve tieners in het publiek, maar voornamelijk mensen in spijkerbroek en hier en daar een verdwaalde moeder met haar zoon.

XENOBIA
Voor een halflege zaal mag Xenobia openen. Geen female fronted metal, maar ouderwetse, progressieve metal met een zanger die met zijn enge blikken in het dagelijks leven kindjes aan het huilen zou maken (als ze al niet gewoon zouden wegrennen), voorzien van een eigenaardig arsenaal aan attributen. Geheel overbodig staat hij een heel nummer lang met een klok aan een touw in zijn hand, een paar nummers later haalt hij Monopolygeld uit zijn broekzak en gooit het naar het publiek. Met theatrale metal bedoelen we toch heel iets anders. Een vreemde eend in de bijt, maar het biernuttigende publiek vermaakt zich zichtbaar.

AUTUMN
Voor deze band geen metalklederdracht. Sterker nog: de zangers draagt een doodnormale spijkerbroek in plaats van een letterlijk adembenemend korset. Autumn heeft helaas last van slecht geluid en een doods publiek. Wat ze ook probeert, niets lijkt te baten. Een paar knikkende hoofdjes her en der en daar blijft het wel bij. De nieuwe zangeres Marjan Welman heeft haar zenuwen hoorbaar in bedwang. Hoe ze echter ook danst en lol maakt met haar bandleden; het komt niet over op het publiek. Waar het ook aan ligt, een feest wordt het niet. Deze wat meer symfonische variant binnen het female fronted metalgenre slaat niet aan op een publiek dat duidelijk voor harder werk komt. Slecht is het allesbehalve. Met een nieuwe zangeres en een volwassener geluid laat Autumn horen klaar voor de toekomst te zijn.

STREAM OF PASSION
Anders is dit bij Stream Of Passion. Zowel zangeres als achtergrondzangeres is gehuld in een korset. Dat je daar een toontje hoger van gaat zingen, is goed te horen. Een zuiver toontje hoger wel te verstaan, want zoals in het grote gothic metalhandboek staat, moet de zangeres -het liefst al voor de geboorte- opera's kunnen meezingen. Anders dan bij de meeste bands speelt de zangeres zelf ook nog een instrument, viool in dit geval. Opmerkelijk en ook nog van toegevoegde waarde is de achtergrondzangeres die het geheel net een iets voller (stem)geluid geeft. 

De zaal is inmiddels goed gevuld, men is enthousiast en headbangt erop los. Het lijkt wel alsof iedereen voor Stream Of Passion is gekomen. Het zal dan ook niemand verbazen dat de laatste plaat op 57 is binnengekomen in de album top 100. Doe dat ze maar na in een tijd waarin iedereen massaal aan het downloaden is geslagen. Ook Radiohead's Street Spirit ontbreekt niet op de iPodjes van menig bezoeker, want dit nummer (in gothic metaljasje gestoken) wordt uit volle borst meegezongen en krijgt een luid applaus na afloop. Bij het laatste nummer wordt opgedragen uit je dak te gaan. Een compleet nutteloos advies aan een zaal die duidelijk laat merken dat Within Temptation wel kan inpakken. De opvolger is namelijk bekend: Stream Of Passion.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg