Gifgrond: de plek waar alles kan en mag

Cowboy verandert de zaal in een boerderij, Princesse Rotative flirt met Christian Bale

Lisa Ruskus ,

Zondag was alweer de laatste Gifgrond voor de zomerstop. Acts van over de hele wereld zijn bijeen gebracht om het publiek te voorzien van de meest vernieuwende en experimentele muziek en bijbehorende performance. Een gevarieerde middag met alleen maar hoogtepunten.

Cowboy verandert de zaal in een boerderij, Princesse Rotative flirt met Christian Bale

Gifgrond is een bijzonder fenomeen in Tilburg. Hoewel het publiek vanmiddag wat klein was, wisten zowel organisatoren als atcs een gemoedelijke sfeer te creëren in het pand aan de Gasthuisring. Een zondagmiddag waarop alles kon en mocht en niets moest; wat wil men nog meer? 

Zondag was alweer de laatste Gifgrond voor de zomerstop, hoewel het weer er niet echt naar is. De sfeer binnen was in ieder geval warm en gemoedelijk. Acts van over de hele wereld zijn bijeen gebracht om het publiek te voorzien van de meest vernieuwende en experimentele muziek en bijbehorende performance.

RAASKALBOMFUKKERZ
Het is de eer aan dit Amsterdamse duo de middag te openen. Een dwerg en een vliegenier; daar lijkt dit duo qua uiterlijk nog het meest op. De boodschap die ze uitdragen: er moet meer geraaskald worden! En dat doet RaaskalBOMfukkerZ zeker. De formator, die verantwoordelijk is voor de vocale elementen, stuitert over het podium met een papieren puntmuts op zijn hoofd. Zowel in het Nederlands als in het Engels wordt er gerapt, gezongen en gebeatboxt. En dat alles op dansbare beats. Noise, wereldmuziek; alles bij elkaar vormt het een prachtig geheel. Vanuit het perspectief van buitenaardse wezens becommentariëren deze heren de aarde. Vol humor weet het duo een harmonisch geheel te creëren, wat een prima openingsact is voor deze middag.

HOLZKOPF
De Canadese DJ Holzkopf giet breakcore en drum ’n' bass als een sausje over een fundament van zware bassnoise vermengd met al het goede van elke vorm ven electronische muziek. Hij werkt met een walkman en moet zo nu en dan de cassettes verwisselen. Zijn muziek is uiterst dansbaar, wat dan ook lustig wordt gedaan. Zijn stemgeluid doet denken aan dat van Trent Reznor van Nine Inch Nails. Met het geluid van een bijna voltallige drumband draagt Holzkopf vervolgens het stokje over aan Cowboy.

COWBOY
Cowbay Pascal is officieel een van de leden van Princesse Rotative, zijn zachte kant kan hij echter het beste kwijt in zijn eentje met zijn akoestische gitaar. Vier integere liedjes over de liefde, met zachte stem gebracht. Bij het laatste nummer roept Cowboy de hulp van het publiek in. Iedereen wordt gevraagd random geluiden te maken. Zoals te verwachten valt, verandert het publiek in een grote boerderij. Wonder boven wonder draagt dit echter ten zeerste bij aan de muziek. Niet alleen de sfeer, die al top was, wordt er nog beter op, de muziek wordt toevalsmuziek. Het fundament van Cowboy’s gitaarspel zorgt er echter voor dat het een prachtig geheel wordt en blijft.

PRINCESSE ROTATIVE
Breakcore, uitgevoerd door een een dj met een pluchen hondenkop op zijn hoofd en Abigail Green, die enerzijds klinkt alsof ze een smurf heeft opgegeten en anderzijds ook zeer goed blijkt te kunnen zingen. Cowboy heeft ondertussen zijn zachte folkstem ingeruild voor een ruiger stemgeluid. Abigail Green brengt een ode aan Christian Bale. Deze wordt echter ruw verstoord door de dj, die over haar serenade heen walst met heftige breakcore. Intussen ziet het publiek Christian Bale op de muur geprojecteerd, terwijl hij door getekende figuurtjes uit elkaar wordt gereten en beklad. Er wordt geacteerd, gezongen en gedanst; een vrolijk, prettig gestoord geheel trekt aan het publiek voorbij. Het Franse Princesse Rotative is een waardige afsluiter van een bijzondere middag.