Dit was Festival Mundial 2009 Dit was Festival Mundial 2009

Blauwe vogels, zwalken over de bazaar en geen regen

, Tjeerd van Erve, foto's Anne Neijnens

Dit was Festival Mundial 2009

Blauwe vogels, zwalken over de bazaar en geen regen

Tjeerd van Erve, foto's Anne Neijnens ,

Muziek is één ding, maar de sfeer is eigenlijk nog het belangrijkste aan een bezoek aan Mundial. De jaarlijkse duik in het multiculturele festival met theater, dans en lekker eten is nog steeds vaste prik op menige festivalagenda's. 3VOOR12/Tilburg kijkt nog even terug naar een prachtig weekend waarin de weergoden ons goed gezind waren.

Blauwe vogels, zwalken over de bazaar en geen regen

De organisatie van Festival Mundial en al haar bezoekers moeten de weergoden op de blote knieën hebben bedankt. De dreiging van regen zette op geen enkel moment helemaal door. Zon, wat wolken en af en toe een verfrissende wind zijn de achtergrond waartegen het festival in het Leijpark zich mocht afspelen gedurende twee drukke dagen. De gespreide programmering van grotere bands over de dag zorgt ervoor dat al vroeg op beide dagen het park aardig gevuld is, wat de sfeer behoorlijk bevordert.

Naast de traditionele programmering van bandjes op de verschillende podia, is de in voorgaande jaren ingezette lijn doorgezet. Dit betekent dat over het gehele terrein verschillende vormen van theater terug te vinden zijn. Grote vogels stappen over het terrein, bezoekers kunnen zelf meelopen in een Chinese draak of naar theater gaan kijken. Overal is iets te doen, op en buiten de podia. En als je dan even geen zin hebt in theater, dan zijn er ook nog de actiegroepstandjes. Helaas wordt ook daar een lijn van de afgelopen jaren doorgezet, want het zijn er wederom minder. Misschien ook wel logisch, want de gemiddelde Mundial bezoeker is al een “betrokken wereldburger”. Jan van – letterlijk – om de hoek komt al enige tijd niet meer, zeker niet nu de prijs voor een ticket aan de deur 20 euro bedraagt. Toch blijft het een gezinsfestival, getuige de vele kinderwagens die zowel zaterdag als zondag over de festivalweides trekken. Overal rennen kinderen rond of ze staan vol bewondering te kijken naar dansgroepen. Rondstappende blauwe vogels lijken als de Rattenvanger van Hamelen met de hordes bewonderende kinderen die achter hen aanlopen.

Muziek lijkt van minder belang, het hele terrein is volop in beweging. Hier een paar minuten, daar een paar minuten, van zoveel mogelijk een hapje nemen en als het smaakt even blijven hangen voor een tweede of derde hap. Zwalken over de weide of langs de bazaar lijkt het hoofddoel van de bezoekers. Hier en daar hoor je wat morren over het gebrek aan aanbod in exotisch eten, maar in zijn algemeenheid lijkt iedereen zeer tevreden om samen op dit festival te genieten van het beste uit elkanders cultuur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg