Dat ene plaatje van de camping, waarop je voor het eerst met iemand zoende

De Tilburgse DJ Wohnzimmer over de magie van Campingdisco

Jeroen Lesuis ,

Velen van ons dragen warme gevoelens aan de campingdisco. Daarom is het met de aanstaande zomer in zicht een goed moment om er over te praten met de Tilburgse DJ Wohnzimmer, die komende zaterdag op het door Eenheidsworst georganiseerde feest Campingdisco in 013 staat.

De Tilburgse DJ Wohnzimmer over de magie van Campingdisco

Velen van ons dragen warme gevoelens aan de campingdisco. Die ene zomerhit doet je terugdenken aan die legendarische schuur in Frankrijk waar je voor het eerst echt met iemand zoende. Daarom is het met de aanstaande zomer in zicht een goed moment om er over te praten met de Tilburgse DJ Wohnzimmer, die komende zaterdag op het door Eenheidsworst georganiseerde feest Campingdisco in 013 staat. 

Ook voor de Tilburgse plaatjesdraaier komt bovenstaand cliché akelig dicht bij de waarheid. Hij heeft tal van deze legendarische schuren meegemaakt tijdens zijn jeugdvakanties in Frankrijk en Hongarije, waar de disco in de jaren tachtig zijn opmars maakte. De übervrolijke klanken van het Zweedse ABBA waren in heel Europa te horen. Maar een trauma heeft de dj hier niet aan overgehouden; nog steeds zoekt hij in zijn zomervakantie de campings op. Volgens Wohnzimmer (vernoemd naar de plek waar hij zijn draaitafels heeft staan) vanwege de lekkere, losse sfeer die op de toeristenoorden heerst. "Mensen zoeken eerder contact met elkaar en neigen er zo sneller toe om een feestje te bouwen", legt hij uit.

Een dergelijk feest hoopt de dj komende zaterdag mee te maken tijdens Campingdisco in 013 waar naast de Tilburger ook Lustige Lola Und Weltschmerz langskomt om te draaien. Voor het oog lijkt de avond nu al een feest te worden, want Wohnzimmer verwacht veel bezoekers in campingkleding: te kort, te klein en vooral lekker fout. Zelf doet hij alvast een duit in het zakje door een snor, ‘iets met een trainingsbroek’ en een roze jaren tachtig overhemd te dragen.

Qua muziek staat er deze avond een mix van dance en elektro op het menu, vermengd met good-old disco en andere campingklassiekers. "Net fout, net goed. Zolang het maar rockt", aldus Wohnzimmer. Zelf zal hij voornamelijk dance draaien, waar nostalgie minder goed bij past; dance draait toch vooral om vernieuwing.

Binnen deze vernieuwingsdrang merkt hij echter wel dat met het toenemende aantal zonne-uren de zomerse klanken langzaam weer naar boven komen in zijn scene. Dit brengt het gesprek op datgene wat zo sterk met de campingdisco verbonden is: de zomerhit. Volgens Wohnzimmer moet de zomerhit je het gevoel geven dat je met je knieën in het water staat ergens in een oord ver weg van huis. Een stampende beat aangevuld met een eenvoudige, maar aanstekelijke zanglijn die het hoofd niet snel wil verlaten. Als recent voorbeeld noemt hij Fedde le Grand’s Put Your Hands Up For Detroit.

Enige research leert alleen dat dit nummer pas in de herfst van 2007 uitkwam. Met de zomerhit van Kidrock in 2008 en de voor trance- en dance hitloze zomer van 2007, werpt dit de vraag op –zeker als je ziet dat deze muziekstijlen voorgaande jaren zomers domineerden met nummers als Boten Anna en Blue (Da Ba Dee) -of de dancescene tegenwoordig nog wel een megaklapper kan maken? Wohnzimmer denkt van wel. Hij nuanceert de vraag met de opmerking dat er simpelweg meer genres binnen deze muziek zijn ontstaan. Hierdoor worden er wel hits gemaakt, maar deze bereiken door alle vertakkingen een minder groot publiek.

Daarbij legt hij uit dat het niet eenvoudig is om een hit te scoren. "Een echte zomerhit steekt gewoon goed in elkaar. Ook in de winter klinkt de muziek nog verfrissend. Als een hit in het begin voorbij komt, denk je wel eens "Jezus, wat simpel", maar voor hetzelfde geld zit er iemand achter die al vijftien jaar in het vak zit."

Wat dat betreft is er nog hoop voor Wohnzimmer, wiens carrière inmiddels ook vijftien jaren telt. Zelf zegt hij momenteel van plan te zijn om voor de zomer iets op te nemen met een zangeres. De nadruk ligt hier op poging: hij moet eerst nog een studio vinden waar hij zijn ode aan de zon kan ontwikkelen. De tijd is hem in ieder geval goedgezind: de zomer is pas net begonnen.