Marianne Toussaint (Rockacademie) nieuwe directrice Herman Brood Academie Marianne Toussaint (Rockacademie) nieuwe directrice Herman Brood Academie

“Een sprong in het diepe, maar ik kan goed zwemmen”

, Bas van Duren

Marianne Toussaint (Rockacademie) nieuwe directrice Herman Brood Academie

“Een sprong in het diepe, maar ik kan goed zwemmen”

Bas van Duren ,

De Herman Brood Academie in Utrecht krijgt met ingang van het nieuwe schooljaar een directrice die in het Tilburgse muzikantencircuit geen onbekende is. Het is Marianne Toussaint, bekend van de band Skinnerbox en werkzaam bij de Rockacademie vanaf de oprichting. 3VOOR12/Tilburg schoof bij Toussaint aan.

“Een sprong in het diepe, maar ik kan goed zwemmen”

De Herman Brood Academie in Utrecht krijgt met ingang van het nieuwe schooljaar een directrice die in het Tilburgse muzikantencircuit geen onbekende is. Het is Marianne Toussaint, bekend van de band Skinnerbox en werkzaam bij de Rockacademie vanaf de oprichting. 3VOOR12/Tilburg schoof bij haar aan..

Met een glimlach denkt Toussaint terug aan de tijd toen de Rockacademie nog maar net was begonnen. Tien jaar geleden stuurde Toussaint een open sollicitatie naar de opleiding. “Niet naar een specifieke functie. Ik had net mijn opleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen afgerond en was veel met popmuziek bezig. De vraag 'Wat moet je als popmuzikant leren, naast je instrument' vond ik heel interessant.” De beginjaren van de Rockacademie waren volgens haar nogal chaotisch: “Het curriculum was nog niet rond en er moest nog een hoop worden georganiseerd. Nu is het een professionele organisatie die competentiegestuurd onderwijs aanbiedt.”

Toussaint had al contact met de oprichters van de Herman Brood Academie voor zij haar vroegen om directrice te worden van de opleiding. “Thijs Lodewijks en Ivo Severijns hebben de academie de afgelopen drie jaar op de rails gezet. Ze zochten versterking en na een interne sollicitatieprocedure ben ik erin gerold.” Stilzitten zal er niet van komen: “Het komende jaar gaat de eerste lichting afstuderen. Hoe dat gaat gebeuren, moet nog uitgewerkt worden. Ook de invulling van het vierde jaar is nog niet helemaal rond.” Voelt het dan niet als een sprong in het diepe? “Ja, maar ik kan gelukkig goed zwemmen.”

De Herman Brood Academie is een mbo-opleiding en kent dan ook een andere cultuur dan de Rockacademie. Volgens de aanstaande directrice controleert de Onderwijsinspectie streng op de eindkwalificaties waarop mbo-studenten worden getoetst. “In die eindkwalificaties ligt mijns inziens nog te weinig nadruk op de vermogens die je als muzikant nodig hebt om geldstromen te kunnen gaan genereren. Per slot van rekening is de kerntaak van het mbo toestroom tot de markt, naast doorstroming naar het hbo. Als je niet verder gaat studeren, dan moet je weten hoe je jezelf kunt verkopen. Dat mis ik nog een beetje en daar ga ik me dan ook graag tegenaan bemoeien.” Over het muzikale niveau van de studenten kan Toussaint nog weinig zeggen: “Ik heb hier een cd liggen met nummers, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ja, die ga ik zeker nog beluisteren.”

Toussaint blijft volgend seizoen ook in dienst van de Rockacademie, voor één dag per week. Daarnaast is ze ook nog de bassiste van stinkende-sokken-rockers Skinnerbox. Komt zelf muziek maken niet in het gedrang? “We hebben het allemaal druk, maar we proberen de tijd te vinden. Als we met Skinnerbox bij elkaar zijn, gebeurt er altijd iets bijzonders. We gaan volgende week drie dagen in een schuur werken aan nieuw materiaal. Optreden doen we 29 augustus op het 12,5 jarig feest van ons label Tocado, aan de Grote Marktplein bij de Laurenskerk in Rotterdam. Effe lekker losgaan, na al het serieuze werk!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg