Directeur 013: “We kijken naar functies, niet naar personen ” Directeur 013: “We kijken naar functies, niet naar personen ”

Popcentrum gaat “taken uitbesteden, herverdelen en schrappen”

, Bas van Rijzewijk en Bas van Duren

Directeur 013: “We kijken naar functies, niet naar personen ”

Popcentrum gaat “taken uitbesteden, herverdelen en schrappen”

Bas van Rijzewijk en Bas van Duren ,

Poppodium 013 kwam afgelopen donderdag met slecht nieuws. Vanwege het verlies van 223.000 euro worden zes vaste medewerkers mogelijk ontslagen. 013-directeur Guus van Hove heeft bij het UWV ontslagvergunningen aangevraagd. 3VOOR12/Tilburg sprak met Van Hove voor een toelichting.

Popcentrum gaat “taken uitbesteden, herverdelen en schrappen”

Poppodium 013 kwam afgelopen donderdag met slecht nieuws. Vanwege het verlies van 223.000 euro worden zes vaste medewerkers mogelijk ontslagen. 013-directeur Guus van Hove heeft bij het UWV ontslagvergunningen aangevraagd. 3VOOR12/Tilburg sprak met Van Hove voor een toelichting.

Waarom heeft u ervoor gekozen zes vaste medewerkers te ontslaan?

“Omdat de kosten minder hard teruglopen dan de inkomsten. We hebben gekeken naar het hele bedrijfsproces en de afweging die je daarbij maakt, is welke functies cruciaal zijn voor het organiseren van concerten en de ondersteuning van dat proces om ze in huis te blijven doen. Welke functies kunnen we herverdelen of uitbesteden? We hebben er juist op die manier naar gekeken om ook te voorkomen dat we in personen denken. We hebben in functies gedacht en in mogelijkheden. Zodoende is het niet zo dat één afdeling alle klappen heeft ontvangen, maar meerdere.”

Van Hove zegt niet welke afdelingen dat zijn, maar van welingelichte bronnen heeft 3VOOR12/Tilburg vernomen dat de zes mensen onder andere werken bij beheer, PR en coördinatie. Mede-oprichter van 3VOOR12/Tilburg Gertjan Vandenblink, voorheen werkzaam bij de afdeling communicatie, meldt op zijn Twitter dat ook hij is ontslagen.

Is uitbesteden een betere oplossing dan mensen ontslaan die al langere tijd voor 013 werken en de cultuur goed kennen?

“Wij kijken puur naar de kostenafweging, niets meer en niets minder. Dat klinkt alsof het bij wijze van spreke rechtstreeks uit het managementboek komt, maar als het werk op een andere manier goedkoper kan, dan doen we dat. De taken die we uitbesteden, laten we over aan freelancers. Daarnaast schrappen we bepaalde taken en moeten er ook een paar worden herverdeeld. Die drie maatregelen gaan allemaal even zwaar wegen. Nee, we hebben nog niemand gevonden om te komen freelancen. Daar ben ik momenteel over in gesprek met de afdelingshoofden.”

Is 013 bereid om de ontslagen mensen terug aan te nemen als de economie weer aantrekt?

“Dat is geen optie. Bovendien wijst er niets op dat de vraag zich zal herstellen. De najaarprogrammering ziet er hoopgevend uit, maar we moeten ons voorbereiden op een periode waarin mensen minder besteden. Bij de T-Parade was het 's avonds buitengewoon rustig en horecaondernemers zeggen dat ze met eenzelfde situatie zitten.”

Is deze ontslagronde een excuus om kritische medewerkers de mond te snoeren?

“Dat is absoluut speculatie. Nogmaals, ik heb gekeken naar functies en niet naar personen in dit soort situaties.”

Waren er geen andere mogelijkheden om de kosten te drukken?

“Jawel. We gaan bestaande advertentieovereenkomsten opzeggen. Zo zullen wij niet meer maandelijks in de LiveXS met onze programmering komen te staan. In plaats daarvan gaan we specifieker om met onze advertenties. Het zijn typische ingrepen die nodig zijn als het minder gaat. Ons publiek zal daar niets van merken.”

Waarom vraagt u geen extra subsidie aan?

“De gemeente Tilburg gaat over de gehele linie bezuinigen, ook op cultuur. Het zou absoluut niet voor de hand liggend zijn dat de gemeente 013 juist nu extra gaat ondersteunen. Dus als ik dat verzoek al had ingediend, denk ik niet dat dat een heel kansrijk verzoek zou zijn geweest. Ten tweede zie ik wel degelijk mogelijkheden om zelf kosten te besparen en het is niet zo dat we op dit moment omvallen. We doen dit om er sterker uit te komen. Het is de afgelopen vijf maanden qua exploitatie niet goed gegaan. We hebben een risicoreserve en daarmee kunnen we een aantal zaken opvangen. We hopen – en daar ga ik ook vanuit - dat we met een aantrekkelijk programma in het najaar het lek sneller boven water hebben.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg