Ex-leden Krezip in live-band VanVelzen

Bassist Joost van Haaren per direct gestopt met Daybroke

Jesper Davits ,

Eerder werd bekend dat Krezip-gitarist Jan Peter Hoekstra zich bij de band The Sheer heeft gevoegd. Vanaf 1 maart zullen Krezip-bassist Joost van Haaren en drummer Bram van de Berg onder de pannen zijn bij de live-band van VanVelzen. 3VOOR12/Tilburg had een interview met bassist Joost van Haaren, die nog meer nieuws te vertellen had…

Bassist Joost van Haaren per direct gestopt met Daybroke

Eerder werd bekend dat Krezip-gitarist Jan Peter Hoekstra zich bij de band The Sheer heeft gevoegd. Vanaf 1 maart zullen Krezip-bassist Joost van Haaren en drummer Bram van de Berg onder de pannen zijn bij de live-band van VanVelzen. Daarmee is de meerderheid van Krezip alweer elders actief in de muziekscene. 3VOOR12/Tilburg vroeg Krezip bassist Joost van Haaren naar zijn carrièreswitch en hij had wel meer interessants te vertellen…

HOE BEN JE IN DE VANVELZEN LIVE-BAND TERECHT GEKOMEN? 
"Ik kom ‘on-the-road’ veel muzikanten tegen en met Roel (voornaam van VanVelzen) was er eigenlijk meteen een klik. In feite was er met heel Krezip een klik met VanVelzen. Zo is het er van gekomen dat we verschillende malen het podium gedeeld hebben. Roel deed mee met ons tijdens Concert At Sea, Rigter Live! en de Uitmarkt. We hebben naast de persoonlijke klik ook echt dezelfde muzikale smaak; Queen, Soundgarden, The Beatles, Smashing Pumpkins en ga zo maar door. Toen hij me vroeg voor zijn live-band, hoefde ik daar niet lang over na te denken."

VANAF WANNEER GA JE MEESPELEN BIJ VANVELZEN? 
"Vanaf maart, dus er zal een soort overlapping zijn met de laatste Krezip-optredens. Zo staan er nog wat promo-optredens voor de nieuwe single Sweet Goodbyes en hebben we nog twee uitverkochte optredens in de Heineken Music Hall. Los daarvan zal het erg rustig zijn, omdat Jacqueline (zangeres Krezip) in april gaat bevallen."

OOK DRUMMER BRAM VAN DEN BERG ZIT IN DE BAND. IS DAT TOEVAL? 
"Bram en ik zaten vanaf het moment dat we op de Rockacademie kwamen al op hetzelfde level. Eigenlijk een soortgelijke klik, en Bertus Borgers (directeur Rockacademie) zei laatst nog tegen ons dat je een goede ritmesectie niet kan forceren, dat is iets unieks als dat gewoon lekker klinkt, zo vindt hij dat ook bij ons. Bram en ik krijgen vaker van dat soort complimenten, als Bram en ik samen spelen is het echt een soort eenheid omdat we met dezelfde visie en intentie muziek maken. Bram had vanaf dag 1 al zoiets van ‘we gaan later een ritme-sectie worden die verschillende dingen gaat doen’. Ik moest het nog maar zien, maar het begint nu akelig op de werkelijkheid te lijken."

JE FUNGEERT NU IN FEITE ALS SESSIEMUZIKANT. MIS JE NU NIET DE ARTISTIEKE VRIJHEID? OF HEB JE OOK INVLOED OP DE NUMMERS?
"Ik ben inderdaad de live-bassist, de songs die we dan spelen zijn al opgenomen en ik zal die dan zo goed mogelijk gaan benaderen. Het uitwerken van liedjes heb ik bij Krezip altijd heel leuk gevonden; ik verzon daarbij mijn eigen baspartijen. Het opnemen van cd’s heb ik ook altijd leuk gevonden, maar ik sta in principe het liefst op een podium. En het ziet er naar uit dat dat erg vaak gaat gebeuren de komende tijd! Daarbuiten ben ik natuurlijk vrij om andere dingen te doen. Zo komt bijvoorbeeld binnenkort de cd van Norman Kapoyos uit, waar ik drie liedjes op heb meegespeeld en heb ik binnenkort een studioklus waar ook Richard Fortus (gitarist Guns ‘N Roses) en Bryan "Brain" Mantia (drummer Primus) aan meedoen."

HOE ZIT HET MET DAYBROKE? HOE HOOG IS DE PRIORITEIT VOOR JOU OM DAAR IETS MEE TE BEREIKEN? 
"Ik ben per direct gestopt met Daybroke. Tom en Mike verwachten full commitment voor Daybroke en wanneer ik bij VanVelzen ga spelen, kan ik hen dat niet bieden. Daybroke is een te gekke band met goede songs, zeker met de komst van Jesse (ex-Woost) op gitaar. Er is veel aandacht voor de band en zij komen er sowieso wel, met of zonder mij. Ik ben nu op zoek naar een vervanger en heb al een hele stapel kandidaten."