ZXZW geeft het roer aan de bezoekers

“Maar Chipz en K3 zullen niet op het festival spelen”

Atze de Vrieze ,

De ver-wiki-sering van ZXZW gaat onverminderd voort. Vorig jaar al mochten bezoekers zelf bio’s schrijven, foto’s uploaden en tips geven op de website van het Tilburgse undergroundfestival. Dit jaar worden alle multomappen met beleidsplannen virtueel op straat gezet.

“Maar Chipz en K3 zullen niet op het festival spelen”

De ver-wiki-sering van ZXZW gaat onverminderd voort. Vorig jaar al mochten bezoekers zelf bio’s schrijven, foto’s uploaden en tips geven op de website van het Tilburgse undergroundfestival. Dit jaar worden alle multomappen met beleidsplannen virtueel op straat gezet. Iedereen mag meedenken over het festival, zowel inhoudelijk als op het gebied van beleid en marketing. En zo wordt ZXZW een open source festival. Volgens Joost Heijthuijsen van ZXZW past het in de geest van de underground: “Je helpt elkaar, geeft elkaar tips. Tips over goede bands kregen we altijd al, nu leek het ons een goed idee om ook de papierwinkel te delen.”

ZXZW is bepaald geen mainstream festival. Op de 3VOOR12-redactie gingen flink wat wenkbrauwen omhoog toen vorige week de eerste namen van de 2009-editie bekend gemaakt werden. Het festival put uit genres die vrijwel overal overgeslagen worden, zoals experimentele elektronica, afwijkende folk, noise en black metal. Moeilijke kost voor mainstream media, en bouwt het festival dan ook graag van onder af aan op. Via betrokken bloggers, communities en muziekfanaten. “Je moet als bezoeker het idee krijgen dat het jouw festival is, in plaats van een product dat iemand je probeert te verkopen. Zo wordt het een festival van liefhebbers voor liefhebbers.”

Natuurlijk wordt de mening van het publiek wel streng bekeken. “ZXZW bestaat al vijf jaar, en in die tijd hebben we duidelijk laten zien waar we voor staan. Plannen van buiten zullen daar natuurlijk op getoetst worden: hoe past het binnen het concept, binnen het grote geheel? Je zult dus niet ineens Chipz of K3 op ZXZW zien.” Ook collega festivalorganisatoren worden uitgenodigd om mee te denken. Of om goede ideeën te jatten. “In Londen is een underground festival dat voor een deel dezelfde bands boekt als wij. Zij moeten hun subsidieaanvragen nog doen, dus ze waren heel blij dat ze een aantal dingen zo van ons konden kopiëren.”

Schaduwkanten zullen er wellicht ook zijn, al weet ZXZW nog niet precies waar. “Sommige mensen vinden het idee je bedrijfsvoering op straat te zetten niet verstanding”, zegt Heijthuijsen. “Bente Bollmann van Lowlands vroeg zich af of de magie van een festival niet verloren gaat als je een kijkje in de keuken geeft. Maar eigenlijk is dit idee zo nieuw, dat we geen idee hebben waar de valkuilen precies zitten. Maar het uiteindelijke doel is helder: scherper worden.”

Onze eigen Rebelbass schreef ook over de plannen van ZXZW. Op het weblog Eerste Hulp Bij Plaatopnamen geeft de organisatie uitgebreid uitleg over het plan.