ZXZW betreurt reorganisatie subsidieverstrekker ZXZW betreurt reorganisatie subsidieverstrekker

VSBfonds moet knippen in budget

, Bas van Duren

ZXZW betreurt reorganisatie subsidieverstrekker

VSBfonds moet knippen in budget

Bas van Duren ,

3VOOR12 had maandag slecht nieuws: VSBfonds, een belangrijkste cultuursponsor, schrapt 33 banen en moet meer dan de helft van haar donatiebudget terugdraaien. Het fonds verstrekt subsidies aan muziekfestivals en ZXZW is daar één van. De komende editie loopt nog geen gevaar, maar wat de toekomst brengt is nog onduidelijk.

VSBfonds moet knippen in budget

Het cultureel fonds VSB kwam afgelopen maandag met slecht nieuws: het moet reorganiseren en schrapt daarbij 33 banen en meer dan de helft van haar donatiebudget. Veel festivals, waaronder ZXZW, zijn voor een deel afhankelijk van subsidies van VSB en het fonds liet al weten geen heil te zien in een 'kaasschaafmethode' waarbij overal wordt gekort op het budget.
 
Op de website van VSBfonds staat dat meerjarige donaties die nog worden uitbetaald geen gevaar lopen. Maar ZXZW hanteert een model waarbij ieder jaar een subsidie wordt aangevraagd. De komende editie loopt dus geen gevaar, maar wat de toekomst brengt is onduidelijk. Heijthuijsen: “Als de bijdrage lager uitvalt, dan moeten we onze ambities terugdraaien en kunnen we minder voor bands en publiek betekenen.” In VSB heeft het festival twee jaar lang een trouwe partner die volgens ZXZW-baas Joost Heijthuijsen 'trendsettend' is geweest: “Zij gaf het festival vroeg vertrouwen en was in 2007 nog onze grootste susbsidieverstrekker. Als goede en betrokken partner heeft ze bijgedragen aan de vorm die ZXZW nu heeft.”
 
Het fonds wil liever 'de parels bewaren en niet iedereen minder geven'. Of ZXZW een parel is in de ogen van de subsidie-organisatie, durft Heijthuijsen niet te zeggen: “Ik kan niet voor hen spreken.” Mocht het fonds zich helemaal terugtrekken, dan zal ZXZW zoeken naar een andere partner. Heijthuijsen: “We zoeken altijd naar nieuwe partners, maar er zijn weinig andere cultuurfondsen in Nederland. Het VSBfonds vervang je niet zomaar door een ander.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg