Optreden Novastar groeit gestaag Optreden Novastar groeit gestaag

Voorprogramma Les Singes zakt gestaag in elkaar

, Jesper Davits

Optreden Novastar groeit gestaag

Voorprogramma Les Singes zakt gestaag in elkaar

Jesper Davits ,

Het optreden van het Belgische Novastar was in een mum van tijd uitverkocht. En terecht! Want ook al begon het optreden wat lauw, het werd geleidelijk aan beter en beter. Bij voorprogramma Les Singes ging dat juist averechts…

Voorprogramma Les Singes zakt gestaag in elkaar

De populariteit van de band rondom singer/songwriter Joost Zweegers viert momenteel hoogtij in Nederland. Zijn nieuwste album Almost Bangor verkoopt goed en zijn hele clubtour was in een mum van tijd uitverkocht. 013 is daarop geen uitzondering. Het Amsterdamse chansonduo Les Singes mocht de zaal wakker schudden, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan met het praatgrage publiek. Novastar wist na een wat lauw begin geleidelijk aan wel te overtuigen.

LES SINGES
Ten eerste wil ondergetekende diep respect uitspreken voor dit piepjonge Amsterdamse singer/songwriterduo, bestaande uit Rosa Ronsdorf op zang en akoestische gitaar en Julien Staartjes op elektrische gitaar. Pas respectievelijk 20 en 19 jaar zijn ze en daar sta je dan voor een redelijk gevulde zaal met praatgrage mensen. Je moet dan ook wel van zeer goede huize komen om zo ‘naakt’ het publiek te kunnen blijven boeien. Dat lukt het duo welgeteld tien seconden, daarna is de aandacht alweer verdwenen. In het begin willen de chansons van het tweetal ondergetekende nog wel boeien, maar na een paar nummers is ook bij hem de aandacht verloren. Dat komt met name door de kaalheid. De nummers worden met zijn tweeën gebracht en missen daardoor nog wat body. Ook de zangstem van Ronsdorf begint op den duur danig te irriteren. Niet dat deze erg slecht is, maar het Nederlandse accent is wel zo duidelijk aanwezig in de Engelstalige liedjes dat het pijnlijk wordt. Ook aan de presentatie mag nog wel het een en ander bijgeschaafd worden. Gitarist Staartjes heeft helemaal geen tekst vanavond, terwijl zangeres Ronsdorf erg haar best doet met onverschillig-grappig over te komen op het publiek. Iets wat het handelsmerk is van plaatsgenoot Lucky Fonz III. Daar waar het bij hem juist uitstekend uit de verf komt, werkt het bij Les Singes juist averechts. Wellicht kunnen zij zich beter eerst richten op de Amsterdam Songwriters Guild. Dat zit per slot van rekening toch op de hoek.

NOVASTAR
Na een zeer lauw welkom komt dan eindelijk de band rondom Joost Zweegers op het podium. Wellicht is men wat verwonderd om te constateren dat die zingende meneer echt Zweegers is. Hij heeft namelijk een behoorlijke make-over gehad. Er staat vanavond een erg afgetrainde metroman, inclusief glittersjaaltje en te diep uitgesneden felroze T-shirt achter de microfoon. Wellicht niet het beeld dat fans van hem hadden, die de heer en diens super(sessie)muzikanten eerder aan het werk hebben gezien.

Niet alleen het welkom, ook het optreden begint wat lauw. Dat komt omdat de eerste paar nummers de nadruk wordt gelegd op het nieuwe album. Op den duur zit het publiek wel te wachten op wat bekends. En dat komt gelukkig al vrij snel met de uitstekende meezinger Wrong. En dat is ook de keerzijde van het optreden, want vanaf dat moment weten Zweegers en co. de aandacht moeiteloos vast te houden. Na Wrong wordt het tempo lekker hoog gehouden (het tempo zit er sowieso het hele optreden goed in) met het fantastische nummer When The Light Goes Down On The Broken Hearted. Meteen daarna weet Zweegers de hele Dommelsch Zaal te ontroeren door in zijn eentje drie nummers te spelen, waaronder het prachtige Sundance. Wellicht heeft de snelle instrumentwisseling ook te maken met het keur aan camera’s dat voor en op het podium aanwezig is. Het lijkt erop dat er dvd-opnames worden gemaakt vanavond. Maar hoe dan ook komt het de show alleen maar ten goede en zijn waarschijnlijk ook de roadies aan het einde van dit optreden afgetraind, gezien de veelvuldige, snelle instrumentenwisselingen die plaatsvinden. Dan staat Zweegers met een gitaar onder zijn oksel, om vervolgens de basgitaar ter hand te nemen of achter de piano te kruipen.

Na een dikke vijf kwartier lijkt de koek op, maar er komt nog een overbodige toegift. Overbodig omdat Novastar al zijn hoogtepunten wel gespeeld heeft en met afsluiter Because alle nummers van de nieuwe plaat zijn gespeeld. Een iets betere dosering zou het optreden daarom nog meer ten goede komen, maar dat is echt maar een heel klein smetje. Na dik anderhalf uur verlaten de Belgen onder oorverdovend applaus het podium en dat is gezien het lauwe ontvangst meer dan terecht!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg