Nieuwe formatie RubyQ zorgt voor lichte koersverandering

Oude bassist en drummer in goede harmonie vertrokken

Thomas van Geelen ,

RubyQ, het oude stokpaardje van 3VOOR12/Tilburg, is sinds korte tijd deels van samenstelling veranderd. Rond november 2008 werd de hele ritmesectie omgegooid. Bassist Erik Veerman en drummer Barry Meulenbroek werden door respectievelijk Michiel van ’t Riet en Ruud Voesten vervangen. Een interview met gitarist Yoshi Breen over wat er achter deze metamorfose zit.

Oude bassist en drummer in goede harmonie vertrokken

RubyQ, het oude stokpaardje van 3VOOR12/Tilburg, is sinds korte tijd deels van samenstelling veranderd. Nog niet zo lang geleden bracht de band zijn debuutalbum FashionFever/MusicPitch in de Verenigde Staten uit, maar rond november 2008 werd de hele ritmesectie omgegooid. Bassist Erik Veerman en drummer Barry Meulenbroek werden door respectievelijk Michiel van ’t Riet en Ruud Voesten vervangen. Een interview met gitarist Yoshi Breen over wat er achter deze metamorfose zit.

VANWAAR DE WISSELING?
“Onze bassist Erik Veerman en onze drummer Barry Meulenbroek besloten er mee op te houden. Van Erik zagen we het al een tijdje aankomen, want hij had al vaker twijfels aangegeven. Niet muzikaal of als groep, maar hij is afgelopen zomer afgestudeerd en volgens mij vond hij het tijd voor meer zekerheid en regelmaat. Ook wilde hij heel graag een aantal maanden op reis. We vonden het wel vreselijk jammer na zo’n lange tijd samen, maar hij wilde de ontwikkeling van RubyQ niet in weg staan.

Barry besloot kort daarna om ook met de band te stoppen, omdat ook hij graag op reis wilde. We vonden het vanzelfsprekend nogal heftig om de hele ritmesectie een aantal maanden te moeten missen. Zeker op het punt waar we toen stonden; we wilden er juist allemaal heel hard voor gaan! Maar zijn besluit stond al vast en nu is hij, samen met Erik en twee andere vrienden, op reis in Zuid-Amerika. Dus moesten wij met z'n drieën op zoek naar een nieuwe drummer en bassist.”

WAAR HEBBEN JULLIE DE NIEUWE LEDEN OPGEDUIKELD?
“We hebben in november wat audities gedaan en we hadden ook nog redelijk wat gigs staan. Wouter Rentema (GEM) heeft een keer ingevallen. Maar de meeste gigs hebben we met de huidige bassist en drummer gedaan, als een soort 'proefperiode' om te kijken of het over en weer klikt. En het klikt heel erg goed met de nieuwe RubyQ-ers. Ook de reacties van buitenaf zijn zeer positief.

Michiel kenden we als band al een tijd. Hij zat vroeger met Martien, onze lead gitarist, in de band Danika. Michiel komt net als Martien uit Haarlem, speelt al jaren bas en is ook producer/technicus. Ruud kennen we via onze manager Martijn; zij zijn huisgenoten in Arnhem. Toen hij auditie deed hadden we er al heel snel een goed gevoel bij. Hij is momenteel derdejaars aan het conservatorium in Arnhem en gewoon een heel vette drummer.”

WAT IS ER MUZIKAAL VERANDERD?
“Ik denk dat we als band nu een stuk dynamischer zijn. Niets ten nadele van Barry en Erik, maar ik denk dat we vroeger meer alles hard wilden laten klinken. Nu is er meer nuance in de totale bandsound. De nieuwe nummers hebben daar zeker ook mee te maken. Die zitten veel meer in de pophoek. We willen een plaat maken die een bredere doelgroep aanspreekt en die ons artistiek gezien een nieuwe uitdaging geeft. RubyQ was altijd veelzijdig en dat blijven we ook.”

BRENGT DIT VERTRAGING IN JULLIE INDRUKWEKKENDE OPMARS?
“Het voelt niet als vertraging. Voor mijn gevoel gaan we harder dan ooit! Natuurlijk moesten Michiel en Ruud eerst ‘ingespeeld’ worden, maar we zijn nu driftig aan het schrijven aan nieuwe songs. We hebben nu zo’n twaalf à dertien nieuwe songs voor een album en er liggen er nog iets van vijf à zes op de plank om afgemaakt te worden. We willen minstens twintig songs hebben als uitgangspunt voor een nieuwe plaat, maar waarschijnlijk worden dat er een stuk meer. Zeker op de manier hoe we nu bezig zijn. De komende maanden zullen vooral in het teken staan van songs schrijven en die vervolgens live uitproberen.”

Op vrijdag 6 maart speelt RubyQ in het Patronaat in Haarlem in het voorprogramma van De Staat.