Marlon Penn: independent de wijde wereld in

“Ik hoef niet alleen op een podium te staan, ik wil mijn muziek uitbreiden”

Lennart Driessen, Steffie van Gils ,

Het gaat goed met Marlon Penninkhof, beter bekend als Marlon Penn. Het afgelopen jaar was hij onder meer te horen op Radio 2 en Kink FM, zijn eerste solo-cd ligt in de winkel en er staan nieuwe opnames en een tour door België en Frankrijk op de planning. Penn blijft er nuchter onder. “Doorbreken? Dat is zo’n groot begrip.”

“Ik hoef niet alleen op een podium te staan, ik wil mijn muziek uitbreiden”

Het gaat goed met Marlon Penninkhof, beter bekend als Marlon Penn. Het afgelopen jaar was hij onder meer te horen op Radio 2 en Kink FM, zijn eerste solo-cd ligt in de winkel en er staan nieuwe opnames en een tour door België en Frankrijk op de planning. Penn blijft er nuchter onder. “Doorbreken? Dat is zo’n groot begrip.”
 
Zijn solo-cd Independence? ligt in de rekken bij Sounds. Hij komt er net vandaan, heeft er nog wat extra cd’s afgegeven. "Voor de feestdagen." De keuze voor Sounds was geen toeval. “Ik vind dat dit soort bijzondere winkels moet blijven bestaan.” Hij wil er een signaal mee afgeven. “Grote zaken als Free Record Shop hebben hun koers verlegd naar games, ook al noemen ze zichzelf, net als Van Leest, ‘platenspeciaalzaak’.”
 
De titel van zijn album is ook niet toevallig gekozen. Marlon Penn hecht aan zijn muzikale onafhankelijkheid. Aan een tv-programma als Rock Nation, een ‘talentenshow’ voor rocksterren waar de band Stereo uit voortkwam, ziet hij zichzelf dan ook niet zo snel deelnemen. “Dat is niet mijn pad. Niets tegen Stereo, ze spelen goed, maar artistiek gezien ben je nu eenmaal niet zo vrij, omdat je een bedrijf boven je hebt dat wil dat je verkoopt. Ik wil zelf zo divers mogelijke muziek maken in plaats van de muziek die een manager of platenbaas van je vraagt.”

Eerder dit jaar deed Penn samen met zijn band The Modern Underground wel mee aan een ander soort talentenshow: Plug The Band op Kink FM. Een finaleplek ging aan zijn neus voorbij. Toch heeft deelname aan de wedstrijd hem geen windeieren gelegd. “We hebben hele goede reacties gehad. Het is sowieso tof dat we zijn opgepikt door de zender. Jan Douwe Kroeske heeft een nummer opgenomen in de playlist.” Er was nog een andere zender die interesse toonde. In oktober was Marlon Penn & The Modern Underground een week lang de huisband van het ochtendprogramma van Sander de Heer op Radio 2. Eén van de eigen nummers werd iedere ochtend in een andere versie vertolkt, aan de hand van vijf verschillende decennia, te beginnen bij 1960. “De jaren tachtig-versie is het beste gelukt, vind ik zelf. Het had een hele foute Rick Astley-stijl”, lacht Marlon.

Heeft hij nu het gevoel dat hij op het punt staat om door te breken? “Doorbreken is zo’n groot begrip. Ik zou het wel willen, maar dan niet heel groots. Ik ben meer op zoek naar erkenning binnen bepaalde kringen. Mensen met een oor voor bepaalde muziek, zoals het 3VOOR12-publiek. Binnen die kring zou ik wel graag een begrip willen worden.” Rijk worden van zijn muziek is geen must. “Ik hoef er niet ruim van te kunnen leven. Gewoon fijn leven is goed. Ik hoef niet het duurste brood van de Albert Heijn te eten. EuroShopper is ook prima. Ik wil wel genoeg te doen hebben.” Voorlopig blijft het voornamelijk bij investeren.
 
2010 staat in het teken van afstuderen aan de Rockacademie, zijn eerste cd verkopen en een nieuwe opnemen en touren in België en Frankrijk. Welke kant het muzikaal gezien op zal gaan, weet hij nog niet precies, maar de teksten op het nieuwe album zullen in ieder geval een stuk vrolijker zijn dan die op Independence? “Independence? is voortgekomen uit verdriet uit frustratie. Mijn blik is nu vooruit gericht. Minder boos, maar nog steeds met mijn kritische kijk op de wereld.” De opvolger van Independence? wordt bovendien geen nieuwe solo-plaat van  Penn, maar een plaat samen met The Modern Underground, de band met wie de zanger ook zijn live-optredens doet.
 
Behalve zelf liedjes maken, duikt Penn ook regelmatig met anderen de studio in. Hij is niet alleen aan het produceren, maar ook aan het deejayen geslagen. “Ik wil zoveel mogelijk laten zien. Ik draai dan ook van alles; van rock ’n roll tot en met harde hiphop. Ik ben van mening dat je jezelf moet blijven ontwikkelen, als mens en als muzikant. Het liefst zou ik over enkele jaren als producer werken en de nieuwe Pharrell worden, maar voorlopig blijft het nog even Nederland.”
 
Begin 2010 is het album Independence? ook online verkrijgbaar via iTunes, bol.com en de webshop op marlonpenn.nl, de site die in januari online gaat. Independence? is vanaf januari ook te vinden in alle Nederlandse vestigingen van Sounds, Plato en Concerto. De resultaten van Penn’s trip door de geschiedenis zijn te vinden op YouTube en de website van Radio 2. Tot slot kun je zijn dj-kunsten op donderdag 17 december beluisteren in Studio.