Het Jaar Van Izah

"Na het optreden in Keulen was onze bassist compleet kwijt"

3VOOR12/Tilburg blikt deze week terug op 2009 met de blikvangers van het jaar. Waar zijn ze het meest trots op, wat ging er minder en wat hebben ze in petto voor volgend jaar? De sludge-metalgroep Izah gooide dit jaar hoge ogen met hun eerste EP en die aandacht kwam vrij onverwacht, vertelt gitarist Twan Bastiaansen. "Wij zijn gewoon maar een stel muziekfreaks die een uitlaatklep in het maken van muziek vinden."

"Na het optreden in Keulen was onze bassist compleet kwijt"

3VOOR12/Tilburg blikt deze week terug op 2009 met de blikvangers van het jaar. Waar zijn ze het meest trots op, wat ging er minder en wat hebben ze in petto voor volgend jaar? De sludge-metalgroep Izah gooide dit jaar hoge ogen met hun eerste EP en die aandacht kwam vrij onverwacht, vertelt gitarist Twan Bastiaansen.

Hoe kijken jullie terug op het jaar 2009?

Voor de band is het echt een goed jaar geweest. We hebben frequent en voor ons gevoel goede optredens gedaan waarover we lovende kritieken kregen. Daarnaast werd onze uitgebrachte EP echt overal met lof ontvangen. Deze overweldigende respons hadden we totaal niet verwacht. Wij zijn gewoon maar een stel muziekfreaks die een uitlaapklep in het maken van muziek vinden. De passie waarmee we onszelf in de diepte van onze muziek storten, blijken we ook over te kunnen dragen waardoor het in de buitenwereld echt gevoeld wordt. En dat geeft een enorme voldoening! Al met al een mooie aanloop naar een nog intensiever 2010.

Wat is muzikaal gezien het tofste dat je dit jaar gedaan hebt?
We hebben enkele toffe buitenlandse optredens gedaan, voorprogramma's van onder andere Callisto gespeeld, vele nekspieren verrekt en een berg gratis kratten bier geleegd. Daarnaast zijn we op de vooravond van voltooiing van het nog epischere werk 'Duality'. We zijn de laatste oneffenheden nog aan het bijschaven, maar de oefenruimte is vaak te klein voor de enorme kolkende massa die het stuk nu al teweeg brengt. De oefenruimte is eigenlijk sowieso te klein, maar dat komt omdat we (lees: De Jong) te veel crap meeslepen.

Zijn er ook mindere momenten voor jullie geweest?
Na nagenoeg ieder optreden is het een zware taak om al de bandleden die her en der, riekend naar alcohol, onder tafels en in goten liggen te kwijlen bij elkaar te vinden. Zo was na het optreden in Keulen met Heirs onze bassist compleet kwijt. Na heel het pand afgezocht te hebben - de zaal, backstage-ruimtes, de shoarmatent om de hoek - bleek er echt nergens een Terhorst te bekennen. We besloten alvast de bus in te laden, om zo niet nog later thuis te hoeven komen. Terwijl we onze spullen in aan het tetrissen waren in de laadruimte, hoorden we opeens wat aanzwellend rumoer in de straat. We zagen een kudde gillende meiden over de straat rennen, met een Terhorst als een wildeman achter ze aan. Blijkbaar wilde hij voor de band wat midnight-snacks regelen om de lange terugreis wat aangenamer te maken.

Welke collega-band of muzikant hebben jullie ontdekt die echt iedereen moet kennen?
Bijna te veel om op te noemen, maar hier een greep:

En onze Nederlandse sludge collega's van Simon, Fehler, Atlantis en Fire Walk With Us. En voor het geval je het afgelopen jaar onder een steen geleefd hebt: check Otis en Tank86.

En tot slot: wat zijn jullie plannen voor 2010?
Hier kunnen we kort zijn: Opnemen full-length en nog vaker de grenzen over.