Eindejaarslijstjes 2009: de beste concerten op Tilburgse bodem

Veel acts van Incubate favoriet

3VOOR12/Tilburg ,

We naderen weer het eind van het jaar en traditiegetrouw vragen wij Tilburgse muzikanten, prominenten en onze redactie een lijst op te stellen van de beste concerten van het afgelopen jaar op Tilburgse bodem. Het zal niet veel mensen verbazen dat een hoop goeds te zien was op Incubate, maar ook HEALTH op het Playgrounds Festival deed het goed.

Veel acts van Incubate favoriet

We naderen weer het eind van het jaar en traditiegetrouw vragen wij Tilburgse muzikanten, prominenten en onze redactie een lijst op te stellen van de beste concerten van het afgelopen jaar op Tilburgse bodem. Het zal niet veel mensen verbazen dat een hoop goeds te zien was op Incubate, maar ook HEALTH op het Playgrounds Festival deed het goed.

3VOOR12/Tilburg wenst iedereen een knallend uiteinde en volgend jaar gaan we weer net zo hard onze best doen om verslag te doen van de lokale scene!

Proost!

BAS VAN DUREN (HOOFDREDACTEUR)

Hauschka - Incubate, Paradox
Tientallen pingpongballen, stukken metaal en tape waren de basisingrediënten voor een van de beste concerten die ik het afgelopen decennium heb gezien. Één Duitser, één vleugel en honderden haren op mijn armen die spontaan overeind vlogen. Modern minimalisme in een zeldzaam schone uitvoering, ja, de tranen stonden me inderdaad in de ogen.

Kyteman's Hiphop Orkest - 013
Ook ik was evenals collega Geurts sceptisch over de hype rondom Kyteman. Het getrompetter op plaat klinkt goed, maar vond ik niet heel erg bijzonder. En dan zie je de beste man live en alles klopt opeens. Kyteman als religie? Ja, misschien wel, want zoveel armen krijg je niet de lucht in bij het communielied van de kerk hier om de hoek. Ik ben héél erg benieuwd wat Colin's nieuwe project gaat betekenen. Mijn ziel heeft hij in ieder geval voor zich gewonnen.

Portugal. The Man - 013
Vorig jaar zag ik al deze Alaskanen/Alaskezen? in de Ekko waarbij de muzikaliteit helemaal klopte, maar het geluid nog niet. Hoe blij was ik dan ook dat het concert van Portugal. The Man van Bat Cave naar de Kleine Zaal verhuisde waar de akoestiek nog nét even iets beter is. En het was memorabel. Meedeinen op soul-achtige rocknummers of gewoon met de vuist in de lucht, terwijl zanger John Gourley met zijn kwelende stem je in hogere sferen schopt en met uithalen naar beneden smijt. Heer-lijk.

ROBIN GEURTS (EINDREDACTEUR)

Kyteman's Hiphop Orkest - 013
Ik was bijna het hele jaar sceptisch, maar op een van de laatste shows van Colin en co. viel voor mij dan ook het kwartje en begreep ik waarom zowat heel Nederland voor Kyteman viel. Sterker nog, wat hier werd neergezet was zo mooi, zo ontroerend en zo'n complete ervaring dat ik mezelf voor het hoofd sloeg omdat ik niet eerder met de hype meeging. Soms is het blijkbaar wél de moeite waard.

HEALTH - Playgrounds Festival
Ook een beetje een hype maar dan minder grootschalig. Als middelpunt van het erg goede muziekprogramma van Playgrounds deed deze band een voor hun doen lange show - eerder in het jaar zag ik ze op Motel Mozaique in Rotterdam binnen 20 minuten weer inpakken. Hier namen ze er de tijd voor en bewezen ze dat een ouderwets noiserock-offensief heel goed te combineren is met echte schoonheid.

Incubate Festival
Weer te weinig gezien. Weer zeven dagen/nachten te lang doorgegaan. Weer verrast door volledig onbekende namen en teleurgesteld door bands die favorieten leken te worden. Maar in die hele volle week die altijd zo snel voorbij is, waren er meer dan genoeg hoogtepunten: Joker, Mad Professor, Pirate Love, Heavy Metal Bowlen, Future Of The Left, Bonaparte en Rummelsnuff. Het meest memorabel was wel de hilarische metal-polonaise-afterparty. Kan ik vast reserveren voor 2010?

STEFFIE VAN GILS (EINDREDACTRICE)

Elle Bandita - 013
Niet zeiken, maar gáán. De Gitarist-met-half-open-blouse-en-veel-borsthaar die de hals van zijn gitaar likt en zijn natgezwete haar in het rond zwiept: heerlijk.

Soap & Skin - Incubate, 013
Heerlijk weggedroomd op de zware muziek van een depressief klinkend, breekbaar uitziend, klein meisje met een geweldige stem. Jammer dat ze begeleid werd door een laptop en niet door een echt orkest.

Lovvers - 013
Rauw, chaotisch, veel te kort: liefde op het eerste gezicht! Op cd niet om aan te horen, maar live Heel Erg Gaaf.

ANNE NEIJNENS (FOTOGRAAF)

James Blackshaw - Incubate, Pauluskerk
Met open mond heb ik naar deze Engelsman zitten luisteren, die met zijn twaalfsnarige gitaar de Pauluskerk in hogere sferen bracht. Zo imponerend, meesterlijk, dat ik pas bij het laatste nummer besefte dat ik nog geen enkele foto had geschoten.

Moby - 013
Niet te missen optreden van een van de beste dance-artiesten. Hoogtepunt van de avond was partyklassieker Feeling So Real, waarbij de jaren '90 werden herbeleeft en de Dommelsch Zaal even uit zijn voegen leek te barsten.

Marlon Penn - Local Heroes, 013
Een van mijn favoriete lokale artiesten. Zowel akoestisch als met band weet Marlon Penn zich vrijwel elk optreden weer te overtreffen. Voornamelijk het akoestische optreden in de foyer zorgde voor een brok in de keel en waterige ogen.

Novastar - 013
Niet zo geweldig als het optreden in Frits Philips tijdens het Naked Song Festival, maar daardoor niet minder noemenswaardig in deze top 5.

The XX - Loos, 013
Welkome verrassing aan het begin van de pop-editie van LOOS. Hoewel de samenstelling van deze band een beetje vreemd is en de leden veelal in zichzelf gekeerd waren, was het handjevol publiek in de Bat Cave geheel onterecht.

DYON SCHLEBOS (SCHRIJVER)

Seven That Spells - Roadburn, 013
Met een drie uur lange set waarbij twee versterkers kapot worden gespeeld is Seven That Spells niet alleen het hoogtepunt van 2009, maar ook het meest rock 'n roll.

Lovvers - 013
Lovvers is liefde op het eerste gezicht en staat nog goed in het langtermijngeheugen gekerfd. Incubate 2010, lezen jullie mee?

Wardruna - Incubate, Natuurtheater Oisterwijk
Mede door de lokatie een hoogtepunt op Incubate 2009 dat moeilijk valt te overtreffen. Wardruna op Incubate 2009 was magisch machtig.

LISA RUSKUS (SCHRIJFSTER)

Stef Kamil Carlens - NWE Vorst
De beste, leukste en aantrekkelijkste Belgische muzikant ganz allein in de NWE Vorst. Na het interview met Leon Verdonschot speelde hij prachtig eigen werk (dus niet van Zita Swoon). Deze innemende Belg met hoog knuffelgehalte bewijst ook alleen een prachtig optreden te kunnen geven.

The Young Gods - Roadburn Festival
Ver van voor mijn tijd, maar absoluut een hoogtepunt van de Roadburn zaterdag. De duistere deken die normaliter over het festival ligt gedrapeerd, werd even opgelicht en men kon zelfs een dansje wagen. Fantastisch, energiek optreden en buitensporig hoge kwaliteit.

Hooghwater - 013
De release-party van de tweede plaat Echos van Tilburgs trots: Hooghwater. Het optreden was een sferische droom, die als een soort hallucinatie af en toe terugkeert in het geheugen. Erg goed en memorabel.

Johan - 013
Het laatste jaar was geen fuifjaar voor Johan, toch een zeer oké optreden in de kleine zaal van 013; helaas voor de allerlaaste keer. Toch wel even het vermelden waard!

Milkmoneymaffia - Popronde
Totaal idioot, maar wel erg hilarisch. Dit trio heeft een concept van zichzelf en het fenomeen ‘extreme lulligheid’ weten te maken. Chapeau!

TJEERD VAN ERVE (SCHRIJVER)

Incubate
Een hele week met niets anders dan hoogtepunten. Van Hauschka tot Soap&Skin is er geen moment van zwakte geweest in dit feest van de onafhankelijke kunst.

At The Close Of Every Day - Cul De Sac
Voor slechts 20 bezoekers die in totale stilte in de kuil van Cul de Sac deze Nederlandse top act over zich heen laten rollen. Een van Nederlands beste indie bands.

Hooghwater, CD/label-presentatie 013
Tilburgs eigen trots die bij de cd-presentatie van Echos laat horen dat zij van 2010 een heel bijzonder jaar kunnen gaan maken. De armen gingen met enige regelmaat de lucht in. Waar bij genoteerd moet worden dat ook de voorprogramma's niet misselijk waren.

MARCO VAN HOOF (SCHRIJVER)


Chris Chameleon - Studio
Chris Chameleon neemt revanche op z'n zwaar ondermaatse optreden begin mei in Cul de Sac waar hij zichzelf figuurlijk en, erger nog, letterlijk overschreeuwde. Maar in Studio was hij weer ouderwets ongelofelijk met zijn alleskunnende stem, vrolijke gitaartokkels, de alien, het operapaar en drie nummers stoer op bas om zich al vast voor te bereiden op de rentree van Boo!!

Cindy Blackman Group - 013
Als er ooit een Muppet-film gemaakt wordt met mensen in plaats van poppen moet no-nonsense powerchick Blackman de rol van Animal spelen. Ze heeft net zoveel energie en meplust als Animal en nog veel meer ballen. Gitarist Vernon Reid kan in die film gewoon zichzelf spelen: de man die meer op z'n gitaar kan spelen dan anderen kunnen bedenken.

Chatham County Line - 013
Soms zit geluk in hele kleine dingen. En soms zit het in vier mannen met humor, een oldskool-microfoon en dito bluegrass die aan het eind van het optreden in de zaal nog twee nummers verder spelen omdat het bijna familiair aanvoelende feestje dan nog wat langer duurt.

SUSANNE MAATHUIS (FOTOGRAAF)

Rosetta - 013
Een geweldige sfeer, broeierige temperatuur en het druipende zweet maakte Rosetta tot het beste metalconcert van het afgelopen jaar.

Therapy - 013
Ik had nog drie dagen last van mijn nek, dus dat betekent dat het een heel goed concert was.

Hank Bobbit - Incubate
Heel klein maar helemaal geweldig. Het enige concert van Incubate wat ik daadwerkelijk tot het einde heb af kunnen kijken.

HANS DEHING (FOTOGRAAF)

Karma To Burn - 013
Na jaren van afwezigheid zijn de 3 wijzen van de stoner terug. En hoe! In de kleine zaal van 013 geven de heren een concert om van te likkebaarden en werden daarvoor beloond met een tomeloos enthousiast publiek. De band stond perplex over het welkom dat hen ten deel viel.

Damian Wilson Band - 013
Er gaat van alles mis maar Wilson redt de avond met zijn grappen en grollen. En ach, het is niet voor niets een try-out. Er passeren liederen uit het veelbewogen muziekleven van Wilson. Uiteraard is de huidige Threshold-incarnatie vertegenwoordigd, maar ook de obscuurder bandjes waar Wilson in heeft gezeten komen aan bod. Een vermakelijke avond met prima muziek.

Michael Lee Firkins - 013
Deze gitaarheld is helaas wat ondergesneeuwd onder de snelheidsduivels. Niet dat Firkins die snelheid niet ook heeft, maar hij heeft nog zoveel meer. Hij gooit voornamelijk country en blues in de blender en maakt daar zijn eigen, uit duizenden herkenbare, smoothie van. Het is moeilijk te catagoriseren en misschien is dat wel zijn probleem. Voor de redelijk gevulde kleine zaal was het genieten geblazen.

TIJN DE KOK (FOTOGRAAF)

Triggerfinger - Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen 013
Triggerfinger is wat mij betreft de verrasing van dit jaar, zo ontzettend veel energie en zo'n dikke lekkere sound: een heerlijk optreden van een topband. Ze hadden de hele zaal ingepakt en liepen flink uit maar niemand die dat ook maar een beetje erg vond.

Hotelgasten: Rico & Typhoon - 013
Hotelgasten is een nieuw concept in Tilburg. Bij deze editie waren de hiphoptoppers Rico en Typhoon te gast en aan het einde van hun interview kwamen er in één uur alle klassiekers van zowel Typhoon als Opgezwolle voorbij... in een folkjasje! Heerlijk om te horen, uniek om mee te maken.
 
New Cool Collective & Jules Deelder - Schouwburg
Les in jazz, dat was een samenvatting van dit optreden. Schitterende verhalen afgewisseld met echte jazz met een heerlijke, relaxte sfeer.

MARTIJN STADHOUDERS (FOTOGRAAF)

Origin - Little Devil
Texaanse deathmetalband walste Little Devil volledig plat op Koninginnedag. De band speelde retestrak; briljant gitaarwerk en het baswerk van Mike Flores is fenomenaal. Frontman James Lee topt het af met zijn brute growls en voorkomen. Dit optreden was tevens de vuurdoop van het nieuwe podium in Little Devil en dat kon niet op een waardigere manier gebeuren....

Pneu - Incubate, 't Buitenbeentje
Geen grootse show, sterker nog ze deden het slecht op twee vierkante meter tijdens Incubate in 't Buitenbeentje maar wat een godverdomde strakke band is dat. Zoveel energie met zo weinig middelen, ronduit briljant!

Entombed - 013
Straalbezopen bij dit optreden; kan me er eigenlijk maar nauwelijks iets van herinneren maar Uprising staat in mijn top 3 van beste platen aller tijden dus ik ben er heilig van overtuigd dat, als ik dit optreden tijdens Neurotic Deathfest nuchter had aanschouwd, ik het zeker in mijn top 3 had gezet (maar dan op 1).

WOUTER DE WAAL (SCHRIJVER)

Wardruna - Incubate, Natuurtheater Oisterwijk
Unieke groep op een unieke locatie, prima op haar plek op een festival dat ditmaal met hoofdgast Hermann Nitsch sowieso al een duistere, ritualistische sfeer ademde. Alle lof voor de manier waarop Incubate haar eigenzinnige tentakels ieder jaar weer verder weet uit te spreiden.

Pentagram + Trouble + The Devil's Blood - 013
Roadburn presenteerde dit jaar met deze drie bands een zeer memorabele avond: Pentagram voor het eerst in haar veertigjarig bestaan in Nederland, Trouble met nieuwe zanger nog steeds springlevend, The Devil’s Blood één van de grootste beloftes van eigen bodem.

Yohimbe Brothers - Paradox
Gitaarfenomeen Vernon Reid is het afgelopen jaar maar liefst drie keer langsgekomen in Tilburg: met Cindy Blackman, Living Colour en Yohimbe Brothers. Living Colour was deze keer uitstekend op dreef, maar het Yohimbe Brothers concert was toch wel het leukste.

Jarboe - Little Devil
Geen vlekkeloos concert, geplaagd als het was door organisatie- en geluidsproblemen, maar als je een visie en stem hebt als Jarboe maakt dat uiteindelijk weinig uit. Jamie Stewart van Xiu Xiu gaf twee dagen later ook zo’n imperfect maar heel bijzonder optreden in de Bat Cave.

Vanderbuyst - 013 en Little Devil
Driemaal gezien doorheen het jaar en iedere keer heeft deze groep mijn verwachtingen gebaseerd op de vorige performance glansrijk overtroffen: dit trio maakt overduidelijk een groeispurt door. Liefhebbers van onversneden hardrock moeten deze lokale helden zeker in de gaten houden.

FERDINAND VLEUGEL (SCHRIJVER)

US Christmas - Roadburn 013
Hypnotisch, meeslepend en overweldigend was het optreden van deze psychedelische rockers. Krachtig, repeterend gitaargeweld vervlechten ze met een fikse dosis ‘spacenoise’ uit oude synthesizers en dromerige melodieën die sterk doen denken aan de mysterieuze kant van Neil Young. En dan is er nog die welhaast wanhopige zang, die de muziek voorziet van een subliem duister aura. Als ze nog eens terugkomen uit North Carolina sta ik zeker (weer) vooraan.       

Alice in Chains - 013
Wat mij betreft de verrassing van 2009. De band was na het overlijden van zanger Layne Staley jarenlang uitgeblust, maar vlamde in 013 van begin tot einde, mede met dank aan Staley’s vervanger William DuVall. De samenzang met gitarist Jerry Cantrell die de muziek zo kenmerkt was subliem, het optreden een goede mengeling van klassiekers, uiteraard van het legendarische album Dirt, en nieuwe nummers. Veel meer dan nostalgie.

Witchcraft - Little Devil
De Zweden hadden zich al op Roadburn bewezen, maar in het bedompte zaaltje van Little Devil kwam het nog beter tot zijn recht. Witchcraft slaagt er als geen ander in een geslaagd brouwsel te maken van folkrock en doom, geënt op het zwaardere werk uit de jaren ’70.

ROY MAAS (FOTOGRAAF)

HEALTH - Playgrounds Festival, 013
De eerste avond van Playgrounds Festival was heel sterk: met namen als Aux Raus en Waxdolls is je avond al geslaagd. Het onbekendere HEALTH stak hier met kop en schouders boven alles uit!
 
Dananananakroyd - Incubate, 013
Incubate zorgt altijd weer voor aangename verrassingen. Dit was ook met de 2009 editie weer het geval met namen als Jailhouse Fuck, Finn. en Kid Pang. Het optreden wat me het beste bij is gebleven was dat op de vrijdagavond van Dananananakroyd!
 
The Mars Volta - 013
De hekkensluiter van mijn top 3 stond vorig jaar nog op de nummer 2 van alle lijstjes. Dit was voor mij de eerste keer dat ik ze live zag. Niet het beste maar zeker een onwijs goede strakke show met een nog onwijzer goede lichtshow!

MUZIKANTEN:

RIES DOMS (HOOGHWATER)

Radio Moscow en eerste 45 minuten Motorpsycho -Roadburn, 013
Radio Moscow had ik al eens eerder gezien tijdens een aftershow van Electric Wizard. Was denk ik in 2008? Toen was ik echt weggeblazen, jonge gasten in de stijl van Cream en andere riff georienteerde 70's bands. Motorpsycho was de eerste 45 minuten geniaal. Zo vrij gespeeld en zeer veel sfeer. Maar vooral zeer boeiend voor die uitgesponnen nummers.

Masshysteri - Incubate
Masshysteri is een Zweedse band compleet in de stijl van late 70's LA punk á la the Dills, X, Avengers etc. Vooral de female vocals met die uitstraling en energie, precies in mijn straatje!

Wardruna - Incubate
Wardruna is eigenlijk helemaal mijn ding niet, maar de setting in het natuurtheater in Oisterwijk maakte het wel zeer speciaal. Het plaatje was compleet en daardoor uniek om bij te mogen wonen.

En een eervolle vermelding voor The Mars Volta in Paradiso. Die show was het absoluut hoogtepunt!

BOEF EN DE GELOGEERDE AAP

Het is niet echt één concert, maar Definitie van Dopeheid (25 oktober) in 013 hoort wel in onze top 3 van 2009. Wederom een zwaar geslaagde editie met meer dan 40 acts op één dag. We hebben daar een aantal toffe optredens gezien, maar die van Zo Moeilijk, Fotosynthese en Zwart Licht sprongen er voor ons toch wel het meeste uit. Deze optredens waren stuk voor stuk energiek en ook deze acts hebben een eigen stijl. Dat spreekt ons erg aan.

Daarnaast zijn we allebei helemaal los gegaan op Trigga #9 (27 maart) in de Batcave. 2562, Nicon, DJ Plus, Just So Nah en Vince the Prince brachten die avond echt, maar dan ook echt dikke dubs. Vooral 2562 en Nicon waren aan! Trigga is sowieso wel een feestje waar we bijna altijd naartoe gaan. Het eerste echte dubstep-feest in Tilburg wat nu al meer dan tien keer heeft plaats gevonden. Sowieso onze complimenten naar Sjak (DMDN, Antenne) die dat toch maar mooi op touw heeft gezet. In andere steden waren er altijd al meer dubstep-feesten maar nu is Tilburg ook eindelijk op de kaart gezet als dubstepstad, en dat is nice.

Tot slot vonden we het laatste optreden van de Jeugd van Tegenwoordig (26 november) in de Dommelsch Zaal erg tof. Zoals gezegd was dat het laatste optreden van de mannen in Nederland en het dak ging er eigenlijk na de eerste 10 minuten al volledig af. Bier vloog door de lucht, er werd gestagedived en ze weten er gewoon altijd een feest van te maken. Ook zij hebben een eigen stijl gecreeërd en zijn erg creatief met hun muziek. Vooral de beats van Bas Bron doen het erg goed live. Je kunt bijna niet stilstaan en de meeste nummers ken je gewoon. Als je alleen kijkt naar hun performance was dat vast niet hun beste optreden, maar de hele sfeer die avond was gewoon dik. Ook omdat je niet gewend bent om al rond 21.30 naar de stad te gaan. Sta je daar om 00.30 katslam op de Korte Heuvel en dan 'moet' je nog een aantal uurtjes.. Die avond was maaster!

NORMAN KAPOYOS

Kyteman's Hiphop Orkest - Mundial
Ik kan hier niet zoveel over zeggen wat niet al gezegd is in de media. Dit moet je een keer gezien en gehoord hebben. Daarom ging ik even naar Mundial. En de hype is terecht. Samen met De Staat het beste wat Engelstalig NL-muziekland in jaren is overkomen.

The Mars Volta - 013
Er zijn van die bands waarbij je je vereerd mag voelen dat je überhaupt in hetzelfde tijdvak leeft als zij. Dit is er een (en Motorpsycho is de andere). Een lange psychedelische trip. Ook al grijpen ze terug op de seventies; ik zou dit nog steeds progessieve rock durven noemen, omdat er genoeg frisheid in zit. Bij het concert in 013 waren ze nog redelijk tam heb ik me laten vertellen.

Mamuschka - 013
Watch out for this band! RubyQ is ter ziele, maar Mamuschka stijgt op als een Phoenix. Uit het brein van Daniel Ortgiess en Sanne Mus, een van de meestbelovende acts voor het nieuwe jaar. Het optreden dat ik van ze zag was hun allereerste en de Kleine Zaal was, ondanks maar half gevuld, te klein voor deze club.

HIND HAKKI

Mamuschka - 013
Ik kreeg echt kippevel, dit is gewoon echt iets nieuws wat the music scene nodig heeft: triphop, opera, rock and electronic allemaal in 1. Sanne Mus is weer geweldig als frontlady, Daniel Ortgiess doet de producties. Goede en strakke stage performance en het blijft constant indrukwekkend om ernaar te kijken!!

Rico & Sticks - 013
Heerlijk die keiharde Hip Hop!! De beats, lyics, stage performances alles is gewoon perfect. Met deze guys blijf je constant in beweging en in de trance van Echte Hip Hop muziek.

Ice Cube
Het was gewoon te gek om hem een keer live te zien, maar wel veelste kort. Ice Cube was voor mij zeker wel een van de artiesten die mij vroeger heeft geinspireerd om te gaan rappen. 013 was bomvol, en er hing gewoon een dope sfeer, heerlijk!!

TWAN BASTIAANSEN (IZAH)

Kyteman's Hiphop Orkest - 013
Fantastische muzikant, indrukwekkende composities en een dikke live performance.

Incubate!
Enkele highlights waren o.a. Caspian, Pneu, Celan, Wardruna, Anaal Nathrakh, Finn, Soap&Skin en die andere 180 acts... Alleen die naam, daar kunnen we maar niet echt aan wennen. Incubate..

En uiteraard ons Walhalla: Roadburn!
Samen met Incubate festvals waar we als Tilburgers trots op mogen zijn vanwege het vernieuwende en internationale karakter. Hoogtepunt was absoluut het allesvernietigende optreden van Neurosis, hoewel Mono, Amen Ra en Baroness tevens erg indrukwekkend waren. Bij laatsgenoemde zijn we overigens op 18 januari in 013 in het voorprogramma te bewonderen, dus komt allen!

MANTE SCHNEIDER (THIS IS TOTAL WAR)

Ze zijn allemaal geprogrammeerd door Incubate.
Soap & Skin; fragiel, stevig en meeslepend. Piano en meisjes hebben bij mij sowieso een pluspunt.

Bonaparte; omdat je niet voor mogelijk houdt dat een band zoveel attributen en kledingwissels kan hebben.

Rummelsnuff; Omdat deze bodybuilder Duitse schlager electro maakt recht uit z'n hart en daarnaast stoer doet met een Rumfles maar ondertussen water drinkt. Cute!

OVERIG:

JESPER DAVITS (ASSISTENT-PROGRAMMEUR 013, DJ)

Moss - 013
Voor een kleine dertig mensen maakte deze nationale belofte voor mij alles waar!
 
HEALTH - Playgrounds Festival, 013
HEALTH kwam, zag en overwon de eerste dag Playgrounds met een zwaar energieke show, waarbij het geluidsniveau ver boven de 105 db piekte. Het enige nadeel was dat deze energieboost veel te snel was afgelopen
 
Huoratron - Playgrounds Festival, 013
De tweede dag kwam, zag en overwon Huoratron met snoeiharde electrobeats, met opnieuw een volume, waarbij oordoppen een regel was. Lomp, vies, grof, maar het publiek slikte het als zoete broodjes. En terecht!

PETER MEEUWSEN (INCUBATE)

Jandek - Incubate, Paradox
De man maakte sinds eind jaren '70 vanuit de anonimiteit hoogst opmerkelijke blues en folk. Ook nu hij wel in de openbaarheid treedt blijft het een volkomen eigenzinnig en schimmig figuur. In Paradox kruipt hij achter de piano. Zijn voorkomen en volstrekt eigen idioom maken het optreden een surrealistische en emotionele ervaring.

Blues Control - Incubate, V39
De heer en dame van Blues Control spelen voor een matig gevulde V39-kelder en spelen die ook nog eens zowat leeg. Hun zwaar experimentele krautelektronica is dan ook niet makkelijk te doorgronden. Zij die blijven staan gaan helemaal op in de repetitieve psychedelische muziek, die een stuk vrijer klinkt dan op hun nieuwste plaat Local Flavour.

Masshysteri - Incubate, Little Devil
Arie Ribbens moest wegens ziekte helaas afzeggen voor de Incubate afterparty. Gelukkig werden de Zweden van Masshysteri bereid gevonden om hun magnifieke optreden in Cul de Sac eerder die dag, nog eens over te doen in een afgeladen Little Devil. De drank vloeide rijkelijk bij de Zweedstalige, maar uiterst catchy punk rock van Masshysteri. Punk rock zoals punk rock bedoeld is.

JOOST HEIJTHUIJSEN (INCUBATE)

Jandek - Incubate
Erg tof om een legende, een mythe die bijna nooit optreedt op je eigen festival te hebben. Dat hij zich aan jou voorstelt terwijl je alle legendes rond hem allemaal kent. Het optreden was nog magischer dan de artiest. Minimaal. Aangrijpend. Zo vol en zo stil heb ik Paradox nog nooit gezien. Erg benieuwd naar de cd die hiervan is opgenomen.

Six Organs of Admittance - Roadburn, 013
Er waren weer veel hoogtepunten op Roadburn en Six Organs heb ik al vaak gezien. Maar deze verstilde psychedelische trip was precies de goede artiest op precies het goede moment.

HEALTH - Playgrounds, 013
Mijn favoriete band van het moment. Een beetje meer poppy geworden vergeleken met de eerdere optredens, maar nog steeds genadeloos hard en energiek. Er mogen meer van dit soort bands in 013 komen in 2010.

Heb je zelf een lijstje? Reageer dan op dit artikel!