3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in december

3VOOR12/Tilburg ,

We kunnen wel een clichématig stukje schrijven over 'de donkere dagen voor kerst', maar er zijn ook deze maand zoveel leuke dingen te zien in Tilburg, dat de winterdepressies als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Dit zijn de concerten/feestjes/oudjaarsborrels waar we je graag tegen komen deze maand!

Deze concerten mag je niet missen in december

We kunnen wel een clichématig stukje schrijven over 'de donkere dagen voor kerst', maar er zijn ook deze maand zoveel leuke dingen te zien in Tilburg, dat de winterdepressies als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Dit zijn de concerten/feestjes/oudjaarsborrels waar we je graag tegen komen deze maand!

CONFESSIONS - 2 DECEMBER, THEATERS TILBURG
Even uit de vertrouwde concertomgeving weg? Wie niet vies is van een beetje experiment, kan op woensdag 2 december een bijzonder gezelschap gaan bewonderen in Theaters Tilburg. Singer-songwriter Teitur en componist Nico Muhly maakten samen met de Holland Baroque Society soundtracks bij alledaagse YouTube-filmpjes en brengen deze live ten gehore in de multimediale show Confessions. Muhly componeerde eerder nummers voor onder andere Grizzly Bear, Björk en Antony & The Johnsons. Teitur kennen we vooral van zijn melancholische, ontroerende liedjes. Voorproefjes zijn te zien op, juist, YouTube.

THE BLACK ATLANTIC + KISMET - 11 DECEMBER, CUL DE SAC
Voor fans van verstilde, winterse muziek heeft 'onze huiskamer' The Black Atlantic en Kismet geprogrammeerd op deze vrijdag. De Groningse indieband The Black Atlantic staat onder leiding van Geert van der Velde. Ooit was hij frontman van metalcoreformatie Shai Hulud, maar The Black Atlantic klinkt heel anders. Melancholische, kale indiefolk waar geluidslagen als bij Sigur Rós en múm omheen worden gebouwd. Debuut Reverence For Fallen Trees is dan ook juichend ontvangen door de Nederlandse en internationale pers en heeft de band bovendien een plaatsje op SXSW 2010 opgeleverd. Maar eerst in Cul de Sac, aan het begin van een beloftevolle carrière. Eigenlijk heeft de tweede band van de avond maar drie overeenkomsten met The Black Atlantic. Getekend op het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up The Truck, een nodige dosis melancholie en dit jaar gekomen met een ijzersterk debuut. Muzikaal vist dit viertal echter in een totaal andere vijver. Het geluid hangt ergens tussen bands als Cursive, The Dismemberment Plan en andere hardere maar zeer melodieuze indiepopbands. Maar waarom afgaan op onze woorden? Laat je overtuigen door de download! Beide albums worden gratis aangeboden op de site van het label. Download The Black Atlantic hier en Kismet hier. Goede winter muziek, zo zul je begrijpen.

ROXXITY LOCAL HEROES HEAVY MUSIC – 12 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Op deze zware editie van het door Roxxity georganiseerde Local Heroes festijn treedt een vijftal veelbelovende bands van lokale bodem op. De jonge metalcorehonden van When Embers Rise hebben nog nauwelijks gelegenheid gehad zich aan het Tilburgse publiek voor te stellen, maar krijgen die vandaag. Headless zoekt het meer in de progressieve metalen hoek, terwijl Unas altijd garant staat voor extreem geklepper. Rise A Thousand (laatst nog te zien en horen bij het afscheid van F.R.E.U.D.) specialiseert zich in emotioneel geweld. Het duistere post-metalensemble Izah tot slot behoeft eigenlijk geen introductie meer, zeker niet voor degenen die regelmatig in 013 te vinden zijn. Een prettig afwisselende line-up kortom, gratis en voor niks te bezichtigen in Little Devil. Grijp die kans!   

VIOLENT MOSHGROUND MAGAZINE 21 JAAR – 19 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Het befaamde underground hardrock & metal magazine Violent Moshground bestaat alweer eenentwintig jaar en dat is natuurlijk een goede reden voor een feestje. Deze zaterdag is het dan zover en kan iedereen met een (on)gezonde nostalgie naar de jaren tachtig zijn hart ophalen bij vijf bands in het heavy, speed en thrash metal genre. Zo zal het Italiaanse speedgezelschap Fingernails vandaag aantreden, dat al bij de aanvang van dat tijdperk actief was, terwijl het verder aan onze oosterburen is ons enig gevoel voor traditie bij te brengen: aan de thrashers van Warhammer, Braindeadz en Sinner en de epische zware metaalbewerkers van Iron Kobra om precies te zijn. Afgezien van de persoonlijke drankrekening zijn er geen kosten aan dit schitterende evenement verbonden, dus eigenlijk is er geen enkel excuus om niet te komen.   

OUDJAAR MET HOOGHWATER – 31 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Helemaal in het begin van het jaar maakte deze groep al een prima indruk op de New Year’s Gathering in de Kleine Zaal van 013 en eind oktober presenteerde ze haar hogelijk geanticipeerde eerste langspeler op diezelfde plek. Deze dag mag Hooghwater (want daar hebben we het natuurlijk over) het voor haar ongetwijfeld memorabele jaar 2009 uitgeleide doen in Little Devil. Dus heb je die eeuwige oudejaarsconferences wel gezien en kun je ook niet echt uit de voeten met hippe, flitsende danspartijen, dan is hier een goed alternatief: het nieuwe jaar tegemoet rocken op de mild geestverruimende tonen van dit illustere viertal van eigen bodem. Voor slechts vijf euro begin je 2010 zo gegarandeerd op een positieve noot.

OUD & NIEUW FEEST 013 - 1 JANUARI 2010, 013
Als je wel van hippe en flitsende dansfeestjes houdt, weet je waarschijnlijk al waar je met Oud & Nieuw moet zijn. Een lange stoet namen verwelkomt in 013 het nieuwe jaar, waaronder C-Mon & Kypski, die onlangs nog indruk maakte op Loos, de breakbeatparade van Nobody Beats The Drum en het hippe bloghouse-duo Mightyfools. Verder wordt de Bat Cave gehost door Generation Bass, die het jaar van cumbia afsluit met Luke Envoy, Tim Turbo, Tupolev Sound Crash, Ghosryda en Tilburgse favorieten Boef en de Gelogeerde Aap. Oh ja, en in de Dommelsch Zaal mag onze eigen Kidnap The DJ het publiek warm maken, samen met Snoerend Bart & Brutus. Wat een vuurwerk! En als je er eenmaal van bent bijgekomen, hebben we weer verse tips voor je in 2010. Tot dan!