Tilburg nieuwe thuishaven van Reflections Records Tilburg nieuwe thuishaven van Reflections Records

"Het is hier allemaal wat gemoedelijker en dat is wel prettig"

, Arold Roestenburg

Tilburg nieuwe thuishaven van Reflections Records

"Het is hier allemaal wat gemoedelijker en dat is wel prettig"

Arold Roestenburg ,

Het internationaal opererende hardcorepunklabel Reflections Records huist sinds kort in Tilburg. "Er is nu extra motivatie en inspiratie om veel verschillende dingen te doen", zegt labelbaas Johan Prenger.

"Het is hier allemaal wat gemoedelijker en dat is wel prettig"

Het internationaal opererende hardcorepunklabel Reflections Records huist sinds kort in Tilburg. "Er is nu extra motivatie en inspiratie om veel verschillende dingen te doen", zegt labelbaas Johan Prenger.

IN ARNHEM HEB JE MET REFLECTIONS EEN AANTAL GROTE FESTIVALS OPGEZET. OOK SPEELDEN REFLECTIONBANDS VEELAL IN ARNHEM TIJDENS HUN TOURS. KUNNEN WE DAT NU OOK IN TILBURG VERWACHTEN?
"Dat zijn inderdaad zaken waar we in de toekomst aan willen werken. Tilburg heeft simpelweg meer connectie met (hardere) muziek dan Arnhem en de mogelijkheden zijn hier ook veel beter. We gaan er de komende maanden zeker over nadenken en hopelijk samenwerken met anderen om ook hier in Tilburg hardcore, punk en metal nog meer te promoten en bands te laten spelen."

JE RUNT NAAST HET LABEL OOK EEN MAILORDER/DISTRO. DENK JE DAT JE HIERMEE EEN CONCURRENT WORDT VOOR TILBURGSE PLATENZAKEN?
"De mailorder en distro zijn minstens zo belangrijk als het label, maar ik denk niet dat we een concurrent zijn voor de platenzaken. Dat hoop ik zelfs niet. Er zijn al veel te veel platenwinkels die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten en als muziekliefhebber en kleine zelfstandige vind ik dat enorm jammer. We zijn bovendien heel erg underground gericht en dan met name op vinyl. Aan de andere kant hoor je wel dat veel winkeliers klagen over het mailorderaanbod en dat internet veel van hun klanten heeft weggehaald. Ik denk dat met name het illegaal downloaden debet is aan teruglopende verkopen. Over Sounds hoor ik echter alleen lovende verhalen, dus hopelijk blijft het bij hen en de andere Tilburgse platenzaken wel goed gaan."

BIJ SOUNDS IS EEN APART REFLECTIONS-HOEKJE, BLIJFT DAT GEHANDHAAFD?
"Ik moet eerlijk zeggen dat ik, sinds we hier wonen, nog niet veel tijd heb gehad, maar ik zal binnenkort eens bij Sounds binnenlopen, kijken of er wat uit te breiden valt. Ik hoop uiteraard dat ze dat hoekje voor ons willen vrijhouden. Zeker nu we ook deel uitmaken van ‘het Tilburgse’."

IS HET RUNNEN VAN EEN LABEL NOG WEL VAN DEZE TIJD?
"Ik denk het wel. Ik hoop het tenminste. Ik weet wel dat je vaak geluiden hoort dat labels niet meer nodig zijn, maar veel mensen vergeten dat labels de contacten hebben, de distributiekanalen en de financiële middelen om een band te pushen en met een groter publiek kennis te laten maken. Veel labels hebben de mogelijkheden om bands te laten touren en ze in contact te brengen met boekers. Ook denk ik dat het bij ons zo is dat een band, doordat we toch redelijk bekend zijn als label binnen het hardcorepunkwereldje, vanzelf meer interesse krijgt van mensen."

HOE KUN JE TOCH GENOEG PLATEN VERKOPEN IN TIJDEN VAN ILLEGALE DOWNLOADS?
"Je kunt niet veel meer doen dan zorgen dat je echt goede platen uitbrengt, die er ook nog goed uitzien. Ik denk dat wat we uitbrengen van een bepaalde standaard is, waardoor we genoeg verkopen om het hoofd boven water te houden en genoeg winst maken om platen te blijven uitbrengen. Feit is wel dat waar we een jaar of drie, vier geleden tweeduizend cd’s van een band verkochten, we nu vaak de duizend niet eens halen. Doordat vinyl de laatste paar jaar weer aantrekt heft dat elkaar een beetje op, maar dat we nadelen ondervinden van downloads is een feit."

WAAROM IS HET LABEL VERHUISD VAN ARNHEM NAAR TILBURG? 
"We wilden sowieso weg uit Arnhem en waren al op zoek naar een woning, toen mijn vrouw Suzanne de kans kreeg om bij 013 te gaan werken. Omdat Suzanne vroeger al in Tilburg woonde en graag terug wilde, was de keus snel gemaakt. Ook was het zo dat we na de geboorte van onze kleine, Jules, het Reflectionskantoor en -magazijn graag weer aan huis wilden, zodat die kleine niet direct naar de crèche zou hoeven. Nu ben ik dus parttime huisvader en fulltime platenbaas!"

WAT VALT JE MEE AAN TILBURG NU JE ER WOONT EN WAT VALT TEGEN? 
"Alles valt mee. In Arnhem woonden we midden in de stad. Niet echt iets voor mij. Tegenover ons woonde een drugsdealer waar we veel overlast van hadden. Ons kantoor stond in Klarendal. Niet echt een wijk waar het optimaal vertoeven is. In de jaren dat we met Reflections daar zaten, hebben we behoorlijk wat meegemaakt. Van schietpartijen en steekpartijen tot en met diefstal. Niet iets waar je na verloop van tijd aan went. En zeker nu we een klein kind hebben, is een rustige woonomgeving zoals we die nu hebben veel beter. Er is dus eigenlijk niets wat me tegenvalt. Het is hier allemaal wat gemoedelijker en dat is wel prettig."

WAT STAAT ER BINNENKORT OP STAPEL BIJ REFLECTIONS?
"We zijn bezig met een aantal bands en alhoewel nog niet officieel naar buiten gebracht: we gaan een 12 inch uitbrengen van een nieuwe Amerikaanse band, Worship. Verder een 12 inch van Stay Hungry uit Zweden, een band die echte ‘oldschool-over-the-top-straight-edge-hardcore’ maakt. We zijn ook bezig met een aantal projecten op ons sidelabel Monumentum, waar we vooral metal en andere duistere bands uitbrengen. Eigenlijk is bij Monumentum alles mogelijk: van black metal tot zompige moerasblues. Onder andere de tweede plaat van Nihill, de debuut-cd van Woe (Amerikaanse black metal) en De Nachtbrigade staan op de planning. Uiteraard blijft ons vlaggenschip No Turning Back de wereld rond touren en ook daar zal dit jaar nog wel wat nieuws van verschijnen. We gaan in ieder geval nog wel even door! En met een nieuw huis, kantoor en stad is er toch weer een extra motivatie en inspiratie om veel verschillende dingen te gaan doen!"

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg