Muzikantendag: lekker netwerken met gitaren Muzikantendag: lekker netwerken met gitaren

Spinvis, Sabrina Starke en Roosbeef op workshopdag

, Geert Oosterwijk

Muzikantendag: lekker netwerken met gitaren

Spinvis, Sabrina Starke en Roosbeef op workshopdag

Geert Oosterwijk ,

Aspirant-artiesten opgelet! Op zaterdag 9 mei zijn 013, V39 en Cul de Sac weer het toneel van de Muzikantendag, met aansluitend het Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen Festival. De hele dag zijn er workshops, masterclasses, optredens, Q&A’s en demosessies op ideeën op te snuiven. Organisator Richard Zijlma: "Dat is toch iets anders dan de goedbedoelde raad van je moeder."

Spinvis, Sabrina Starke en Roosbeef op workshopdag

Op zaterdag 9 mei zijn 013, V39 en Cul de Sac weer het toneel van de Muzikantendag, met aansluitend het Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen Festival. De Muzikantendag is vooral bedoeld voor aspirant-artiesten. De ‘professoren’ van het Nederlandse popwereldje zijn aanwezig om de nieuwe Spinvissen en Krezips bruikbare tips te geven. De hele dag zijn er workshops, masterclasses, optredens, Q&A’s en demosessies om ideeën op te snuiven.

Organisator Richard Zijlma van Buma Cultuur: "De Muzikantendag is uniek, omdat beginnende artiesten er makkelijk kunnen netwerken. Normaal gesproken stuur je een demo op en dan hoop je maar dat er iemand naar gaat luisteren. Op de Muzikantendag geef je de demo niet alleen persoonlijk af, maar je krijgt er ook nog eens feedback op van experts. Dat is toch iets anders dan de goedbedoelde raad van je moeder."

De experts die meewerken zijn niet de minste. Zo maken onder andere Kyteman, Kubus en Elle Bandita hun opwachting. Hoe krijgt Zijlma ze zover om naar Tilburg te komen? "De meeste mensen die ik benader vinden het allemaal erg leuk. Artiesten zijn zelf ook klein begonnen en weten hoe moeilijk het is. Dan willen ze met liefde en plezier hun kennis overdragen. Daarnaast levert het praten over hun eigen ervaringen vaak nieuwe inzichten op. De muzikanten komen vaak nog enthousiaster uit de workshops dan de leerlingen. De vertegenwoordigers van de muziekindustrie komen ook erg graag. Zij willen vooral de kloof tussen de platenmaatschappijen en de artiesten dichten."

Wat zijn volgens Zijlma de aanraders voor deze editie?

1. Q&A met Spinvis
"Spinvis is een zeer eigenzinnig figuur. Hij heeft echt zijn eigen weg gevolgd naar de top van de Nederlandse muziek. Dat levert volgens mij een zeer interessant verhaal op."

2. The Engine Room met Kyteman
"Een workshop jammen met Kyteman en zijn hiphoporkest, ik ben heel benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken. Ook zijn verhaal vind ik zeer boeiend. Als je me van te voren had verteld dat hij hiphop zou gaan maken met een orkest dan had ik gedacht: dat lukt nooit. Maar zie, hij is een sensatie."

3. Q&A met Sabrina Starke over co-writing

"Het samen schrijven van muziek vind ik een zeer interessante ontwikkeling. Vroeger werd muziekschrijven vaak gezien als iets wat één persoon doet. Tegenwoordig werken vaak verschillende mensen aan liedjes. Sabrina Starke heeft in Amerika met verschillende bekende producers samengewerkt. Ik ben nieuwsgierig naar haar ervaringen."

Aansluitend aan de Muzikantendag geven de beste acts uit Nederland en België acte de présence op het Vlaamse Reuzen, Hollandse Leeuwen Festival in 013. Buma Cultuur organiseert dit festival niet, maar Zijlma gaat wel kijken. "Ik ben een muziekliefhebber, dus dan blijf je zeker nog even hangen in Tilburg. Ik ben vooral benieuwd naar het optreden van Kyteman. Ik heb hem gemist op Noorderslag, dus dat wil ik nu inhalen. Ook De Staat wil ik zien."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg