Cd In Je Smoel in 013 Cd In Je Smoel in 013

Kwaliteit van hiphop in Nederland nog steeds groeiende

, Sebastiaan Coolen

Cd In Je Smoel in 013

Kwaliteit van hiphop in Nederland nog steeds groeiende

Sebastiaan Coolen ,

Hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) bestaat in september 10 jaar. Om dit te vieren staan er verschillende projecten op de planning. Deel één, een cd-compilatie uitgegeven door 4XM, is het eerste wapenfeit. Twaalf acts presenteerden zichzelf vrijdagavond in de Kleine Zaal van 013.

Kwaliteit van hiphop in Nederland nog steeds groeiende

Hiphopplatform Hiphop In Je Smoel (HIJS) bestaat in september 10 jaar. Om dit te vieren staan er verschillende projecten op de planning. Deel één, een cd-compilatie uitgegeven door 4XM, is het eerste wapenfeit. Twaalf acts presenteerden zichzelf vrijdagavond in de Kleine Zaal van 013.

NOMADEN, OVERTREF, NEDERTOON, SURYA
De aftrap wordt verricht door De Nomaden. Doelgericht. Basic shit, niets meer en niets minder. Ze wordt overtroffen door de Nijmegenaren van Overtref. Vooral de track over een verslaafd geraakte maat bezorgt de nog vrij rustige zaal kippenvel. Na deze serieuze lines is het tijd voor Amersfoortse brag en boastin van Nedertoon. Nedertoon brengt goede skills en een dito show. Jammer dat het publiek op dat moment het rookhok boven de Kleine Zaal verkiest. Als men terugkeert, staat halve Fransman Surya op het podium met zijn partner in crime, Robian. Net als een kleine maand geleden, tijdens de laatste editie van 013 Hiphop, zorgen ze voor een funky optreden. Met als hoogtepunt een freestyle over plagiaat en bananen.

RISSKANT, FOTOSYNTHESE
Na de break is de beurt aan Risskant. De bedreven Dordtenaar heeft in zijn prille loopbaan al vier cd’s gedropt en komt ook vanavond weer met nieuwe tracks. De inmiddels goed gevulde zaal krijgt een aantal zeer verfrissende nummers te horen met Canadees Anonymouz. De combinatie Engels/ Nederlands klinkt erg goed en schept hoge verwachtingen voor de later dit jaar uit te brengen EP van dit duo. Daarna stapt het 15-jarige ‘menneke’ Fotosynthese het podium op. Samen met Van Kwaad Tot Erger-lid Ben Jur en KGV-man Benzie maakt hij een erg sterke beurt, die wordt afgesloten met het mooie nummer Hemelvaart.

SKENKIE, ALPHA THE FIRST, GMB & ADISON
Skenkie is de volgende die het strijdtoneel betreedt. Hij geeft een uitstekende show weg, soms op het carnavaleske af. Een gezellig Brabants optreden, waarin Skenkie’s voorliefde voor alcohol centraal staat. Zijn track op de HIJS-compilatie heet dan ook niet voor niets Drank. De Eindhovenaar noemt zich in zijn songs graag ‘misbruiker van drank’ en onderstreept dat later in de zaal als hij bier uit de hand van ondergetekende trekt en in één teug achterover giet. "Proost!" De tijd is dan aangebroken voor het Engelstalige gedeelte van de show. Alpha The First zal zich een vreemde eend in de bijt voelen, maar zet een ijzersterke set neer. Het publiek reageert echter nogal lauw en Alpha lijkt vrij gedesillusioneerd af te druipen. De reactie van het publiek is gelukkig een heel stuk beter bij het Engelstalige werk van GMB & Adison. Het duo maakt aanstekelijke hiphop met de nodige reggae-invloeden. Absoluut de betere feestmuziek.

ZWART LICHT, MANU
Veel gezichten van hiphop zijn al voorbijgekomen, wanneer na de break de drie hoofdacts op het toneel verschijnen. De zaal gaat goed los op de tunes van het Amsterdamse duo Zwart Licht. Zwart Licht bracht eerder dit jaar haar debuutalbum Bliksemschicht uit op label Topnotch en dit heeft haar zeker geen windeieren gelegd. Met de topper Vanaf Nu wordt een gedenkwaardige set afgesloten. De volgende act, Manu, heeft de kracht om alle voorgaande acts in één keer te doen verbleken. Het enige probleem is dat de man zoveel kwaliteitsongs heeft dat een kwartier voor hem veel te kort is. Manu komt, ziet en overwint. Als back-up tovert hij Mike, organisator van de 013 Hiphopfeesten, op het podium en sluit af met een middelvinger richting onze minister president.

M.O., BRAKKO
Het is moeilijk Manu te overtreffen, maar Grote Prijs-winnaars M.O. en Brakko zijn natuurlijk ook niet de minste. Het speciaal voor deze compilatie opgenomen nummer Check Jezelf (Doe Een Ander Ding) is het absolute hoogtepunt van deze kwalitatief zeer hoogstaande act. Een line uit dit nummer is treffend voor de groei die hiphop in Nederland heeft doorgemaakt sinds Hiphop In Je Smoel in 1999 begon: "Begin te veranderen, sta open voor veranderingen". Een avond als deze laat zien dat de kwaliteit van hiphop nog steeds groeiende is en dat het plafond voor hiphop in Nederland nog lang niet is bereikt.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg