The Gypsy Queens And Kings zet stomend optreden neer in Dommelsch Zaal

Flamencogezelschap Kaloome zorgt voor fraaie aftrap

Wouter de Waal ,

Afgelopen donderdag speelde The Gypsy Queens And Kings in de Dommelsch Zaal. Met behulp van de nodige speciale gasten uit de Europese zigeunergemeenschap gaf de groep een uitstekend en warmbloedig optreden, dat echter niet helemaal harmonieerde met de 013-ambiance.

Flamencogezelschap Kaloome zorgt voor fraaie aftrap

Zoals de frequente concert- en/of clubbezoeker weet, zijn Balkan beats alweer een tijdje ‘in’. Vorige maand maakte Shantel nog het grote podium van 013 onveilig met zijn Bucovina Club Orkestar. Deze donderdag was het de beurt aan The Gypsy Queens And Kings onder leiding van het uit een minuscuul Roemeens plaatsje afkomstige zigeunerorkest Fanfare Ciocărlia om te laten zien waar dergelijke jonge honden de mosterd vandaan halen. Met behulp van de nodige speciale gasten uit de Europese zigeunergemeenschap gaf de groep een uitstekend en warmbloedig optreden, dat echter niet helemaal harmonieerde met de 013-ambiance.

KALOOME
Enkele van die gasten vormen samen het Franse (!) flamencodrietal Kaloome: twee gitaristen en een zangeres/danseres die gezamenlijk trachten het publiek op te warmen met hun gepassioneerde en opzwepende spel. Voor wat betreft de voorste rijen slagen zij hier aardig in, het achterliggende publiek kijkt vooral toe. Dat kan ook moeilijk anders, want de 013-organisatie heeft (ongetwijfeld met het oog op de behoorlijk gevorderde leeftijd van de meeste concertbezoekers vandaag) besloten de trappen met stoelen te vullen, waardoor het concert overwegend zittend wordt genoten. Dat is wellicht fijn voor de oudere medemens, maar nogal raar in het licht van de beweeglijke muziek.

THE GYPSY QUEENS AND KINGS
Dat contrast tussen muziek en zaalinrichting wordt nog schrijnender als Kaloome vloeiend afgelost wordt door The Gypsy Queens And Kings onder leiding van het orkest Fanfare Ciocărlia, die één voor één het podium betreden en uiteindelijk gezamenlijk zo’n typisch zigeunernummer met onmogelijk snel tempo inzetten. Bij nummers als dit zou eigenlijk een bewegingsplicht voor het publiek moeten worden ingevoerd, want ook al kun je nauwelijks dansen, het is gewoon absurd om stil te blijven staan of zitten bij muziek die werkelijk om feest schreeuwt. Overigens kwijt het staande publiek zich verder prima van deze taak. Gedurende de kleine twee uur die volgen houdt het orkest de spanning er ook goed in door zijn basisbezetting, bestaande uit vier bassende hoornisten, drie trompettisten, een altsaxofonist/klarinettist, een grote trommelaar en een percussionist, al naar gelang het nummer uit te breiden met een zanger of zangeres en/of enige danseressen. Op het eind komen de leden van Kaloome er zelfs bij, waardoor een opvallend natuurlijk klinkende mix van flamenco met Balkan muziek wordt gecreëerd. Een zowel auditief als visueel spetterend optreden, dat na enige toegiften nog even wordt voortgezet in de hal van 013, omringd door het publiek. En zo slaagt deze fanfare er op het laatst toch nog in de grote afstand tussen zichzelf en het publiek te dichten, als straatorkest door het 013-gebouw trekkend en rondgaand met de pet. Een mooie afsluiting van een prima concert.