ZXZW gaat eigen bos planten ZXZW gaat eigen bos planten

Autovrije zondag en festival zoeken toch samenwerking op

ZXZW gaat eigen bos planten

Autovrije zondag en festival zoeken toch samenwerking op

De gemeente Tilburg heeft besloten om op 21 september de autovrije zondag en het festival ZXZW toch gelijktijdig te laten plaatsvinden. Het festival zal zich ten volste inzetten voor een milieuvriendelijke dag. “We zullen bomen planten om de onvermijdelijke CO2 uitstoot te compenseren.”

Autovrije zondag en festival zoeken toch samenwerking op

De gemeente Tilburg heeft besloten om op 21 september de autovrije zondag en het festival ZXZW toch gelijktijdig te laten plaatsvinden. 3VOOR12 berichtte eerder over een conflict in de raad over het samenvallen van beide evenementen. Volgens wethouder Els Aarts was dat onmogelijk en stond men op het punt de autovrije zondag te verplaatsen.  Maar de festivalorganisatie heeft de gemeente per brief weten te overtuigen dat de twee prima samen kunnen gaan. ZXZW is dit jaar dus autovrij.

“Alle auto’s uit het centrum weren tijdens een festival met meer dan twintig locaties is onmogelijk”, zegt Joost Heijthuijsen van ZXZW. “Extra ontheffingen voor motorvoertuigen zijn dan ook nodig. Maar op zo’n dag draait het vooral om bewustwording van milieuvervuiling en daar dragen we als organisatie graag aan bij.”

ZXZW zal zich ten volste inzetten voor een goede autovrije zondag, laat Heijthuijsen weten. Waar mogelijk worden er hybride busjes ingezet, daarnaast rijden er riksja’s tussen de verschillende locaties. Het festival krijgt daar ook iets voor terug. Zo komt er een groter buitenpodium en volgens Heijthuijsen zal er zelfs een wedstrijd stoepkrijten voor kinderen georganiseerd worden. “Een wedstrijd stoepkrijten naast een black metal optreden en dat zie je dan allemaal gebeuren wanneer je in een riksja langsrijdt. Mooi toch?”

En daar houdt het nog niet mee op. De organisatie wil meer betekenen. “De totale CO2 uitstoot van alle artiesten en bezoekers die dag willen we compenseren met het planten van bomen. We huren een bureau in die voor ons uitrekent hoeveel bomen er nodig zijn. Ook wanneer een band met het vliegtuig uit Amerika komt, tellen we dat mee. Het zal een heel bos worden.” En dan wel een typisch ZXZW bos volgens Heijthuijsen. “Met veel eiken.”

Volgende week zullen de gemeente en ZXZW samen rond de tafel gaan om de samenwerking verder te bespreken. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg