Tilburgse wethouder wil geen autovrij ZXZW Tilburgse wethouder wil geen autovrij ZXZW

Conflict binnen raad over samenvallen festival met autovrije zondag

Tilburgse wethouder wil geen autovrij ZXZW

Conflict binnen raad over samenvallen festival met autovrije zondag

De wereldwijde autovrije zondag valt in Tilburg dit jaar samen met het ZXZW festival. En daar is de dienstdoende CDA wethouder Aarts niet blij mee. Daarom wil zij in het voordeel van het festival de autovrije dag schrappen of verplaatsen. De raad is daar niet blij mee. Want ja, een autovrije ZXZW, waarom niet? “Je viert kerst toch ook niet een week eerder, omdat dat toevallig beter uitkomt?”

Conflict binnen raad over samenvallen festival met autovrije zondag

Het is nog ver weg, maar 21 september is de jaarlijkse autovrije dag, waar op veel plekken in de wereld gehoor aan wordt gegeven. Behalve misschien in Tilburg. Diezelfde dag vindt namelijk in de Brabantse stad ook ZXZW plaats, een festival verspreid over meer dan 20 locaties in de stad. En die twee kunnen volgens wethouder Els Aarts aldaar niet samen gaan. In eerste instantie stelde zij voor de autovrije zondag te schrappen, maar dat stuitte op te veel weerstand van de raad. Nu is het idee geopperd om de autovrije zondag te verplaatsen. “Een autovrije zondag zorgt voor te grote logistieke problemen voor het festival”, zegt de woordvoerder van Aarts. “Er is met ZXZW contact geweest. Zij worden ook niet enthousiast van het idee.”

Stelt daarmee het CDA het festival boven het milieu? “De datum van ZXZW staat vast, daar is geen discussie over mogelijk. Er is al veel voor geregeld, daar kun je onmogelijk nog in schuiven. We hebben nu voorgesteld de autovrije zondag samen te voegen met de week van de fiets in april, maar dat zag de raad niet zitten”, aldus de woordvoerder.

Zo houdt onder meer de SP voet bij stuk. De autovrije zondag zal en moet die 21ste plaatsvinden. SP fractievoorzitter Johan van der Hout: “Elk zichzelf respecterend land doet hier aan mee. Het CDA wil eigenlijk helemaal geen autoloze zondag, ze sputteren al de hele tijd tegen. Het ZXZW festival is het volgende excuus. Kerst vier je toch ook niet in november, omdat dat beter uitkomt? In de zogenaamde Week van de Vooruitgang worden allerlei activiteiten georganiseerd, waarna aansluitend de autovrije zondag plaatsvindt. Daarvoor is veel publiciteit. Maar juist dan zouden wij misschien een alternatieve campagne op moeten zetten om duidelijk te maken dat wij er níet aan meedoen, of dat het een week eerder plaatsvindt.”

Het is ook niet dat Van der Hout het festival geen doorgang wil geven. Hij ziet gewoonweg het probleem niet wanneer de evenementen tegelijkertijd plaatsvinden. “Het zou voor het festival en de bezoekers toch niet uit moeten maken? De bezoekers zijn toch niet van plan om met de auto van locatie naar locatie te rijden. En ook de organisatie zelf zal het niet tegen werken. De touringcars mogen wel de milieuzone in.”

“Wie droomt er nu niet van dat zijn festival op een autovrije zondag plaatsvindt?” Het is de eerste reactie van Joost Heijthuijsen van ZXZW. Het klopt dan ook niet dat zijn festival tegen de autovrije zondag is. “Kijk, backlines verplaats je niet met een hondenkar. Daar zou dan een oplossing voor gevonden moeten worden. Maar we zijn een innovatief festival, we willen graag bekijken hoe we de autovrije zondag in ons festival kunnen passen.” Daarbij denkt hij aan voldoende parkeergelegenheid aan de rand van de stad en bijzonder vervoer tussen de locaties, voor artiesten en bezoekers. “Door bijvoorbeeld hybride wagens en riksja’s in te zetten.” Hij kan zich overigens wel verplaatsen in de gedachtegang van Aarts. “Tilburg wil zich graag op de landelijke kaart zetten. Wanneer een festival waar veel mensen van buiten stad op afkomen tegelijkertijd met een autovrije zondag plaatsvindt, gaan wij blijkbaar voor het milieu.”

De raad is vooralsnog niet uit de impasse. Begin april komen de leden weer bij elkaar om de mogelijkheden verder te bespreken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg