Eindejaarslijstjes 2008: Sun Ra Arkestra beste concert op Tilburgse bodem

Op de voet gevolgd door The Mars Volta

3VOOR12/Tilburg ,

Het jaar is weer bijna ten eind. Daarom traditiegetrouw de top drie tot vijf beste concerten op Tilburgse bodem van het afgelopen jaar. Een jaar waarin het ZXZW Festival hoge ogen heeft gegooid, met Sun Ra Arkestra als kers op de taart!

Op de voet gevolgd door The Mars Volta

Het jaar is weer bijna voorbij. Daarom komt 3VOOR12/Tilburg traditiegetrouw met de eindejaarslijstjes met de beste concerten op Tilburgse bodem van het afgelopen jaar. Buiten onze mening hebben we ook een paar mensen gevraagd in de muziekbusiness om hun mening. Daaruit blijkt dat Sun Ra Arkestra de meeste stemmen heeft gekregen als beste concert op Tilburgse bodem (acht stemmen). Op de voet gevolgd door The Mars Volta (zes stemmen).

Via deze weg wil 3VOOR12/Tilburg iedereen een goed uiteinde wensen en bedanken voor de interesse in onze website. Wij gaan onze uiterste best doen om weer zo veel mogelijk lokale muziekfestiviteiten te verslaan in het nieuwe jaar!

Proost!


3VOOR12/TILBURG

JESPER DAVITS (HOOFDREDACTIE)

GET WELL SOON – BAT CAVE 013
Deze Duitse band speelde wellicht niet retestrak, maar overtuigde toch met een fantastische dosis nummers.

SHINING – ZXZW 2008, BAT CAVE 013 
Zeer geslaagde combi van metal en free jazz.

PORCUPINE TREE – DOMMELSCH ZAAL 013 
De tweede dag van de dvd opnames: een optreden waar zowel visueel als qua sound alles aan klopte.

WOOST - 10Y3VOOR12, PARADOX 
Het was even stil rond Woost, maar ze kwamen, zagen en overwonnen in Paradox. Een band terug van nooit weggeweest. Een beter optreden nog dan tijdens de cd-presentatie.

ATLANTIS – NO SLEEP ‘TIL BURG 2008, BAT CAVE 013 
De beste lokale plaat van 2007 ook live waarmaken: dat lukte Atlantis moeiteloos met een meedogenloos audio-oplawaai!

ETHEL’S TRUCKSTOP – MUNDIAL 2008
Ok, even illegaal een zesde nominatie voor het waanzinnige strijkkwartet dat voor de gelegenheid met bekende muzikanten, waaronder About een sensationele mix speelde van Blues tot Metal.

ANNE NEIJNENS (HOOFDREDACTIE)

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX
Het absolute hoogtepunt van ZXZW! Met open mond zitten kijken naar het spektakel van deze uitmuntende jazzmuzikanten.

GET WELL SOON - BAT CAVE 013
Verrassend optreden bij Sounds Like Sunday. Deze zeskoppige band maakte er met hun sound a la Beirut een zeer aangename zondag van. We hebben na de show meteen de cd gekocht.

WOOST - 10Y3VOOR12, PARADOX
Energiek, rock, hitpotentie. Do I need to say more? Op dit moment een van Tilburgs trots!

CLOSER - CLUB3VOOR12/TILBURG, CUL DE SAC
Prachtige luisterliedjes op enkel gitaar en cello. Houd deze jongens in de gaten!

CHRIS CHAMELEON - FESTIVAL MUNDIAL
Deze Zuid-Afrikaanse singer/songwriter was een welkome verrassing op Festival Mundial. In zijn eentje maakte hij er een hele show van op het een na grootste podium. Petje af voor wat deze man allemaal met zijn stem kan doen.

WOUTER DE WAAL (SCHRIJVER)

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX 
Voor mij het hoogtepunt van zowel ZXZW als het muzikale jaar 2008. Verbijsterend vitaal, zeker met de vergevorderde leeftijd van sommige leden van het orkest in het achterhoofd. Volgend jaar Art Ensemble Of Chicago?

EXODUS – KLEINE ZAAL 013
Een spetterend optreden van deze thrash legendes en het levende bewijs dat trouw blijven aan je muzikale wortels loont. Pro-Pain in Little Devil en Vicious Rumors in 013 toonden dit jaar hetzelfde aan.

DECLAN DE BARRA – CUL DE SAC 
Ik had nog nooit gehoord van deze Ier toen ik op een verloren dinsdag nietsvermoedend Cul de Sac binnenliep, maar ik denk dat ik zijn naam niet zo gauw zal vergeten: deze kerel heeft een stem die lang nazingt.

TV BUDDHAS – KUNSTPODIUM T, WEEMOED, GIFGROND
De bezige bijtjes van het jaar met maar liefst drie optredens op Tilburgse bodem! Wat mij betreft hadden deze energieke Israëlische rockers gerust tien keer mogen langskomen.

EXTREME – DOMMELSCH ZAAL 013 
Met lichte schaamte moet ik toegeven dit concert toch wel erg goed te hebben gevonden. Was ik in een verantwoordere bui geweest, had Living Colour gekozen, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik bij Extreme gewoon meer lol heb gehad. Driewerf hoera voor foute, totaal onhippe hardrock!

HERMAN STEHOUWER (FOTOGRAAF)

RUBATONG – PARADOX 
Fantastische stemkunsten en toegankelijke moderne jazz-klanken.

EXODUS – KLEINE ZAAL 013 
Ruig, hard, ouderwets sterke trash metal, pit van muur tot muur.

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX 
Jazzpioniers en nog altijd toonaangevend. Zes ijzersterke verschillende sets op ZXZW.

TRIGGERFINGER – KLEINE ZAAL 013 
Harde ronkende rock van Belgische bodem. Eén van de strakste concerten van 2008.

THE HOT STEWARDS – CUL DE SAC
Foute 60’s songs in een nieuw jasje. Heerlijk fout meebleren.

ROBBERT COENMANS (SCHRIJVER)

CARUSELLA – CUL DE SAC 
Israëlische noiseband in de Cul. Het duurde veertig minuten voordat ik bij was gekomen.

GEIGERCOUNTING – POPRONDE 2008, STUDIO
Het dikkere electrowerk. Beste avond in de Studio ooit, sinds ooit!

KID ROCK – DOMMELSCH ZAAL 013
Ongecompliceerd hossen en springen. Zelden zoveel lol gehad met m'n kleren aan.

TIJN DE KOK (FOTOGRAAF)

KUBUS EN BANG BANG – HALL OF FAME
Dampend optreden in de Hall Of Fame met een Kubus & Bangbang act op zijn best/hardst. Altijd goed!

DAVE CLARKE – DOMMELSCH ZAAL 013
Dave Clarke staat in de foyer van 013zonder dat iemand hem kent al een tijdje te draaien, maar zodra hij de Dommelsch Zaal betrad ging het dak er helemaal af.

HUORATRON – PLAYGROUNDS FESTIVAL, NWE VRST
Onbetwist het hardste/vetste electro optreden dat dit jaar in Tilburg heeft plaatsgevonden, een dampende zaal die echt helemaal los ging. In een woord: grandioos !

FERDINAND VLEUGEL (SCHRIJVER)

RADIO MOSCOW – KLEINE ZAAL 013
Ze zijn amper oud genoeg om bier te drinken, maar klinken alsof ze zo zijn weggewandeld uit de jaren 70. Hun ronkende, bluesy hardrock zingt nog steeds door mijn hoofd (maar ik draai het dan ook dagelijks). Electric Wizard mocht er trouwens ook wezen op het 10-jarige verjaardagsfeestje van Roadburn waar Radio Moscow afsloot.

SUN RA ARKESTRA, ZXZW 2008, PARADOX
Vooral de 84-jarige orkestleider, die nog het meest lijkt op Gandalf the White, maakte een onuitwisbare indruk op mij. Van heftig experimenteel tot traditionele bigband jazz, de Arkestra brengt het allemaal meesterlijk. Met de jongere bandleden was het goed ouwehoeren en bier drinken. Die stonden iedere avond lam op de Korte Heuvel.

ROADBURN – HET HELE FESTIVAL
Ook in 2008 was de hoogmis voor The Mighty Riff meer dan eindejaarslijstje-fähig. Vooral dankzij Isis (te kort, maar subliem), Witch (een puinhoop, maar wel een indrukwekkend ruige en smerige puinhoop) en Witchcraft (geweldige zanger en dito liedjes). En natuurlijk dankzij een heleboel gezellige stonerfiguren van over de hele wereld.

SHINING – ZXZW 2008, BAT CAVE 013
Een van de meest geslaagde melanges van jazz en metal die ik ooit heb gehoord. De saxspeler deed mijn gedachten afdwalen naar Lost Highway met zijn heftige stijl. Hoogst originele muziek van zeer hoge kwaliteit.

GREG WEEKS – CUL DE SAC
Blij dat ik toch nog naar de Cul ben gegaan op die niksige zondagavond. Folkmuzikant en psychedelicus Weeks maakte er samen met zijn schattige gebreide-sokkenmeisjes een prachtig optreden van voor nog geen twintig man publiek

ROY MAAS (FOTOGRAAF)

AMANDA PALMER – KLEINE ZAAL 013 
Deze geweldige (vooral fotogenieke) muzikant betoverde een halfvolle Kleine Zaal met haar theatrale bijna twee uur durende show. Wie dit heeft gemist, mag dit zich nooit vergeven!!

CONVERGE – KLEINE ZAAL 013 
Dit moet je gewoon een keer mee hebben gemaakt als je van hardcore houd. Overvolle kleine zaal lijkt wel een mierennest.

PELICAN – ZXZW 2008, NWE VORST 
Deze voor mij onbekende band (tot toen) had mij vanaf de eerste noot in hun web vast en liet mij niet meer los tot het einde. Wat een band!!

TJEERD VAN ERVE (SCHRIJVER)

TRIGGERFINGER – KLEINE ZAAL 013 
Geen strakkere band dan Triggerfinger. Na deze show leek de rest van het jaar overbodig.

BONNE APARTE – ZXZW 2008, KLEINE ZAAL 013 
Energieke Nederlandse freak noise die voor mij een van de hoogtepunten van ZXZW 2008 vormde. Avontuurlijke gitaarmuziek van eigen bodem.

BLURT – ZXZW 2008, THEATERS TILBURG
Flabbergasted zat ik in de studio van de schouwburg terwijl de heren van Blurt het publiek letterlijk en figuurlijk achter over blies. Was Bonne Aparte een van de hoogtepunten, dit was HET hoogtepunt.

HALLO VENRAY & APPIE KIM – LITTLE DEVIL 
In een spetterende show bewees Hallo Venray nog volop levend te zijn, en een van Neerlands beste livebands te zijn.

HANS DEHING (FOTOGRAAF)

PORCUPINE TREE – DOMMELSCH ZAAL 
Porcupine Tree nam een dvd op in ons eigen 013 en ze hadden er twee avonden voor nodig. De show was sober, maar Porcupine Tree had al die tralala ook helemaal niet nodig. Zij lieten vooral de muziek spreken, soms heftig eruptief en soms breekbaar klein. Wat moet deze band zich eenzaam voelen, daar aan die top.

MINISTRY – DOMMELSCH ZAAL 013 
Al Jourgensen liet zijn laatste scheet op Nederlands grondgebied. Het was een beetje een ouwe mannenruft, maar dat donderde niet; niemand liet ze zo lekker knetteren als ome Al.

MOONSPELL – DOMMELSCH ZAAL 013 
Moonspell bediende zich niet van attributen, zoals een kwartet naakte, gekruisigde mensen (Gorgoroth) of een kartonnen kruis en een rechtopstaande doodskist (Cradle Of Filth). Nee, Moonspell werkte zich gewoon in het zweet. Niet alleen de nieuwe plaat is top; de show die de mannen gaven blies Dani Filth moeiteloos van zijn plateauzolen.

DYON SCHLEBOS (SCHRIJVER)

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013 
The Mars Volta bracht een bezoek aan Tilburg langs uitgesponnen experimentele gitaarsolo’s, een mix van punk-, jazz- en latino-drum vergezeld door Robert Plant-isque vocalen. Ze lieten een muzikaal litteken achter dat niet snel weg zal trekken.

GEORGE CLINTON – DOMMELSCH ZAAL 013 
Funkkoning George Clinton en zijn Funks preekten in de Dommelsch Zaal voor een eigen parochie; Tilburg Funkcity. Het was een drie uur durende extravagante en bizarre show waar je u tegen kan zeggen. Oude funk roest niet.

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX 
De kers op de ZXZW-taart dit jaar. Een succesvol eerbetoon aan jazzlegende Sun Ra.

MOTORHEAD – DOMMELSCH ZAAL 013
Motorhead greep 013 bij de ballen. Na al die jaren deden Lemmy en co het nog steeds: snoeihard rocken zonder fratsen.

GRAVEYARD – ROADBURN, 013 
Ouderwetse rechttoe-rechtaan stonerrock. Denk aan bands als de Koning der stoners Kyuss maar natuurlijk ook Fu Manchu en Monster Magnet. Het Zweedse (ja, alwéér Zweden!) Graveyard is zo’n band: niet reutelen, maar rocken! Op mijn begrafenis mogen ze komen spelen!

MARTIJN STADHOUDERS (FOTOGRAAF)

MARILLION – DOMMELSCH ZAAL 013 
Jeugdsentiment, stellen nooit teleur. Weergaloos concert…

VICIOUS RUMORS – KLEINE ZAAL 013
Power-metal grootheden die Mario's metalmeeting in stijl afsloten

UNCOMMONMENFROMMARS – BAT CAVE 013
Energieke podiumpresentatie. Spelen op de bar en midden in de zaal, was een prettig gestoord zootje.

DAAN DE VRIES (SCHRIJVER)

ANDFULLSTOP – ZXZW 2008, HALL OF FAME
Extreem dansbare 8-bit op een geraamte van geniale drill ‘n’ bass. De vier aanwezigen zullen het met me eens zijn: Andfullstop toont zich God-Keizer van de chiptune.

HEXNUT - PARADOX
Techno, blues, modern-klassiek: ensemble Hexnut brengt het allemaal even sterk.

DJ FLOORCLEARER – ZXZW 2008, KLEINE ZAAL 013 
Gehuld in een doodeng sm-masker breekt DJ Floorclearer een (goedgevulde!) Kleine Zaal af met zijn psychopatische breakcore. Een ware tour de force.

MOTORHEAD – DOMMELSCH ZAAL 013 
Lemmy laat zien dat vernieuwing absoluut geen vereiste is voor kwaliteit. De blijvende gehoorschade zal ik koesteren als aandenken.

ABOUT – KLEINE ZAAL 013 
Tijdens de show van Voicst krijgt co-producer About tien minuten solo-speeltijd. Met slechts één nummer blaast hij Voicst naar de vergetelheid.

CHRISTIAAN WESTGEEST (FOTOGRAAF)

EARTHLESS - ROADBURN 2008, 013 
Bijna een kinderboek: Je staat origineel gepland als afsluiter in de Bat Cave, maar wordt door omstandigheden naar de mainstage verplaatst. En dan in een ruim twee uur durende, Pink Floyd-achtige jam-trip de zaal compleet ondersteboven spelen. Magistraal.

AMANDA PALMER – KLEINE ZAAL 013 
Een show waar alles aan klopte. Mooi, emotioneel, grappig, absurd en constant boeiend. Met een eervolle vermelding voor het voorprogramma.

MONOTONIX & AUX RAUS – BAT CAVE 013 & STUDIO 
De punk is nog niet dood. Twee keer bewijs op een avond.

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013
En dat ruim drie uur lang...

CULT OF LUNA – ROADBURN 2008, 013
Ieder nummer een climax in zichzelf. Briljante opbouw, spijkerhard gespeeld. Overdonderend.

STEFAN VAN DOLEWEERD (SCHRIJVER)

AMANDA PALMER – KLEINE ZAAL 013
Deze (voormalig?) Dresden Doll liet zien ook solo haar mannetje eh vrouwtje te staan. Met een geweldige show, de laatste van haar Europese tour, wist ze gedurende een wervelende avond haar publiek te ontroeren en te vermaken. Een memorabele avond in 013’s Kleine Zaal.

MOONSPELL – DOMMELSCH ZAAL 013 
Hoewel afsluiter Cradle Of Filth de afsluiter was van een avond metal, genaamd Filth Fest, was Moonspell het absolute hoogtepunt. De Portugezen zorgden met hun melancholische metal gedurende (helaas slechts) drie kwartier voor kippenvel. In een set vol hoogtepunten wist een prachtig duet met Anneke van Giersbergen er alsnog bovenuit te steken.

GIRLS IN HAWAII – KLEINE ZAAL 013
Belgische band die het verdient om definitief door te breken. In een voor het vaderland zeer moeilijk jaar wist deze Waalse band de harten te veroveren van iedereen die hen live aan het werk heeft gezien. Niet meer dan logisch natuurlijk voor een band die klinkt als ‘Belle & Sebastian meets The Beach Boys met het duistere randje van Radiohead’.

SERJ TANKIAN – DOMMELSCH ZAAL 013 
Ok, ok, het optreden van Serj (System Of A Down) was qua niveau ver verwijderd van het geniale optreden een jaar eerder in de Amsterdamse Melkweg. Toch wist de Amerikaan met Armeense roots ook Tilburg op stelten te zetten met chaotische metalmeezingers als The Unthinking Majority, Empty Walls en de rest van zijn solodebuut Elect The Dead.

IVO KOENEN (SCHRIJVER)

HIT ME TV – KLEINE ZAAL 013
Als voorprogramma van GEM in de Kleine Zaal van 013 bekeken door maximaal 50 bezoekers, toch een geweldige show.

MARCUS MILLER – DOMMELSCH ZAAL 013
Noem 'm smerig, noem 'm over the top, hij was gewoon geniaal!

dEUS – DOMMELSCH ZAAL 013
Toch dEUS, hoewel het niet de beste keer was dit jaar, wél een vermelding bij de béste concerten dit jaar!

LISA RUSKUS (SCHRIJFSTER)

AMANDA PALMER – KLEINE ZAAL 013
Nog nooit zo’n saamhorigheidgevoel gezien in 013's Kleine Zaal. Supermooi en vol van humor!

CARUSELLA – CUL DE SAC
Omdat het een man en een vrouw zijn, omdat ze keihard waren en écht rockten!

THE HONG KONG DONG – ZXZW 2008, CUL DE SAC
De kinderen van Kamagurka, vuilnichterigheid op z’n top, maar toch lieve meezingers; het kan!

BJORN TORSKE EN SHARIVARI – ZXZW 2008, BAT CAVE 013
Niet gepland, maar daardoor dubbel zo gaaf. Dit was echt zó dansbaar!

BLAUDZUN – POPRONDE 2008, CAFE JORIS
Verkeerde plek, maar wel mooi.


ARTIESTEN

JOOST VAN HAAREN (BASSIST KREZIP/DAYBROKE)

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013 
Overweldigende show, al moet ik eerlijk toegeven dat ik na de (mindere) akoestische set (op tweeënhalf uur) de uitgang verkoos voor nog een uur Mars Volta geweld. Ik heb het nog nooit een pre gevonden als optredens lang duren. Hoe gaaf ik de band ook vind, na een tijdje heb ik het wel gehoord, langer dan twee uur is me echt te lang.

FINK – CUL DE SAC
Eerste kennismaking met deze artiest, erg onder de indruk. En een avondje gezelligheid in Cul de Sac is natuurlijk nooit weg!

ONE IN A MILLION – LITTLE DEVIL 
Helaas viel het doek voor deze band, ik heb ze altijd op de voet gevolgd (niet alleen vanwege ritmische wederhelft Bram en broerlief Erik). Het is gewoon een hele gave band met te gekke liedjes!

GITTA (SINGER/SONGWRITER)

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013 
Man, deze band ROCKT ALS een TIET, ja... euh... als je ze kent, dan snap je waarom hun live concerten zo belachelijk overweldigend zijn...

FINK – CUL DE SAC
Nou moet ik heel eerlijk zeggen dat ik er niet bij was, omdat ik geen kaartje had, en niet op tijd op de hoogte was. Maar ik weet toch wel heel zeker dat ik iets heel erg gemist heb! (stom stom stom baal baal baal stom)

ETHEL’S TRUCKSTOP – PARADOX 
Jesus wat een muzikanten! Iedereen die het heeft gemist, dikke dikke dikke pech want het was onvergetelijk!

BEUKORKEST – KLEINE ZAAL 013 
Een super tof en interessant project opgezet door Stuurbaard Bakkebaard en kunstenaar Rik van Iersel. Ik heb volop genoten en het was te gek om mee te maken!

GARE DU NORD – DOMMELSCH ZAAL 013 Gare 
Lekker dansen, swingen en over sex zingen... ja.... fijn...

PIETER HOLKENBORG (DRUMMER VAN ONDER ANDERE THE NEW HIP)

WOOST – KLEINE ZAAL 013 
Beste band van Nederland!

ROADBURN 2008 - 013
Ik wil er geen band in het bijzonder uitpikken. Het is hele festival was geweldig en in deze tijd van hapklare muziek is het een verademing om te zien dat undergroundmuziek nog zo leeft, zo veel mensen op de been kan krijgen en gelukkig nog zo'n succes kan zijn.

CLAW BOYS CLAW – KLEINE ZAAL 013
Misschien was dit wel eind 2007... Weet ik niet meer precies, maar ik ben zo blij dat die gasten weer spelen! Het is een van de eerste bands die ik ooit live zag toen ik een jaar of twaalf was en het is ook een van de bands waardoor ik muziek ben gaan maken. CBC blijkt ook meer dan alleen jeugdsentiment/een nostalgisch gevoel, want het nieuwe album is prachtig!

TIMMIETEX (RAPPER)

SPINAL & STEEN – DEFINITIE VAN DOPEHEID 15, DOMMELSCH ZAAL 013

ICE CUBE – DOMMELSCH ZAAL 013

PETE PHILLY & PERQUISITE – DOMMELSCH ZAAL 013


OVERIGEN

AUKE DE VRIES (PROJECTCOORDINATOR B-STAGE/PROJECTMEDEWERKER BRAM)

PORCUPINE TREE – DOMMELSCH ZAAL 013 
Deze band is in één woord briljant. Alles klopt, het geluid, de beelden, de songs. En Steven Wilson blijkt ook nog eens over een gezonde portie humor te beschikken. Het wachten is op de dvd!

dEUS – DOMMELSCH ZAAL 013 
Wie had vijf jaar geleden kunnen denken dat deze Belgen een mega-act zouden worden? Gezien de kwaliteit van de nummers is het zeer terecht dat het grote publiek ook langzaamaan voor dEUS valt.

ZXZW 2008 – 35 LOCATIES IN TILBURG
Het festival had dit jaar overall een goede programmering had. Het was een geweldig (lang) weekend!

VINCENT KOREMAN (ALLROUND MUZIKANT/ARTISTIEK LEIDER ZXZW 2008)

VOMIR – NS16
Op het Optimus Prime II festival stak een performance met kop en schouders boven de rest uit. No ideas, no music, no entertainment, Harsh Noise wall VOMIR!

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX
Het werkelijk ongelofelijk goede concert op de ZXZW woensdag was iets wat me mijn leven lang zal bijblijven. Zelden zoveel spelplezier gezien…

ACID MOTHERS GURU – ROADBURN 2008, 013
Terwijl de zaal langzaam leegliep, werd het beste concert van het jaar in de Dommelsch Zaal van 013 gespeeld. En daar kan geen jubileum maand tegenop!

GERTJAN VANDENBLINK (WEBSITE/MARKETING 013 EN STRIPAUTEUR)

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013 
Het gebeurt zelden dat een band bijna drie uur kan boeien. Het is extreem zeldzaam dat ze dat ook kunnen met semi-akoestische liedjes. Subliem, excellent, buitenaards!

FINK – CUL DE SAC 
Dat was heel slim van de voormalige elektronische muzikant om de aanwezigen te vragen om de snavel te houden. Al volgde niet iedereen dat verzoek op, magisch was zijn set wel… Een meester voor wie minder meer geldt!

CAGE THE ELEPHANT – KLEINE ZAAL 013 
Cage The Elephant is zo’n bandje dat bijna alles in huis heeft om op grote schaal door te breken. Een paar poppy nummers, een rebelse attitude à la Iggy Pop en nonchalant. Wedden dat ze na een Pinkpop of Lowlands een grotere zaal vullen dan de Kleine Zaal van 013, waar ze onlangs stonden?

MIKE DE WIT (BOOKER/ORGANISATIE/MANAGEMENT DVD/MIC CHECK)

DEFINITIE VAN DOPEHEID 15, 013 
Drie zalen uitverkocht met Nederlandstalige hiphop (dertig acts), het grootste en enige indoor NLhiphop festival van Nederland wat nu zeven jaar bestaat.

ICE CUBE – DOMMELSCH ZAAL 013 
Hele dikke show, zaal plat!

BIOHAZARD, BACKFIRE & NO TURNING BACK – DOMMELSCH ZAAL 013
Enigste show in Nederland, toffe sfeer en ze weten nog steeds te rocken.

KGV – BAT CAVE 013 
"Harde Kern" (uitverkocht met een springpit van voor tot achter).

DOEMAAR – DOMMELSCH ZAAL 013
Pure nostalgie die ik ooit nog gezien wilde hebben.

WALTER HOEIJMAKERS (ORGANISATOR/PROGRAMMEUR ROADBURN/013)

DEAD MEADOW & GOMER PYLE – KLEINE ZAAL 013 
Hoe verschillend en betoverend psychedelica kan zijn. Kippenvel tijdens beide bands.

THE HEADS – KLEINE ZAAL 013 
Gierende psychedelica, alsof Pink Floyd (anno '67) en MC5 met elkaar over de grond stuiterden. Overweldigend. En als bonus door The Heads op cd uitgebracht; Live In Tilburg.

10 JAAR ROADBURN – KLEINE ZAAL 013 
Electric Wizard na alle perikelen rond Roadburn 2009 toch in 013. Persoonlijke overwinning, vandaar in dit jaarlijstje. Grote verrassing was echter Radio Moscow. Fijne heavy 70's. Belofte.

JOOST HEIJTHUIJSEN (EXTERNE RELATIES ZXZW 2008

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, PARADOX 
Een droom die uitkwam, Sun Ra Arkestra een week lang in Tilburg. Elke dag speelden ze een andere set en die van woensdag, met het avant garde werk was de aller-allerbeste.

CHROME HOOF – KLEINE ZAAL 013 
Een van de betere nieuwe bands. Feest. Gave mix van stijlen. Gedurfde keuze van 013.

ICE CUBE – DOMMELSCH ZAAL 013
De meeste optredens van hiphopartiesten zijn doorblowde schnabbels van verwende Amerikanen. Ice Cube was goed en to the point. Toen hij integraal de eerste drie nummers van Straight Outta Compton bracht ging deze nigga helemaal los.

KOOS VAN OS (LOUD NOISE PRODUCTIONS)

BARONESS & KYLESSA – BAT CAVE 013
Bombastisch en geweldig in een uitpuilende Bat Cave op een koude januari avond.

MUNICIPAL WASTE & TOXIC HOLOCAUST – KLEINE ZAAL 013
Hoe de metaljaren ‘80 weer kunnen herleven, lieten deze twee uitzinnige bands zien. Ook chapeau voor Spandex Marco, die meerdere keren z'n leven waagde door te stagediven en crowdsurfen!

THE MARS VOLTA – DOMMELSCH ZAAL 013
Een bijzondere opmars van deze band; ooit begonnen als At The Drive-In in de Bat Cave, toen met The Mars Volta al gepartyed in de Kleine Zaal en nu de slagroom op de cake in een uitverkochte Dommelsch Zaal! Voor sommige een drie uur durend gepriegel, voor anderen magisch...

ROADBURN – 013
Hoe het toch elk jaar weer lukt om deze gathering bij elkaar te krijgen! Briljante bands, topsfeer en geweldige tijd. Op naar 2009...

KID ROCK – DOMMELSCH ZAAL 013 
Vreemde eend in dit lijstje, maar ik heb al vele bands in m'n leven mogen aanschouwen en Kid Rock bewees toch maar weer eens dat je een vooroordeel heel gemakkelijk kunt laten vallen. Wat een show!

FRANK KIMENAI (PROGRAMMEUR ZXZW 2008)

WOLVES IN THE THRONE ROOM – ROADBURN 2008, 013 
Totaal overweldigende, sferische black metal in een atmosfeer die uniek is voor Europa.

SUN RA ARKESTRA – ZXZW 2008, MUZETUIN
Bijna klaar met een jaar voorbereiden van ZXZW. Zonnig, druk, zo'n 1500 jazzfans, punkers, ouders met kinderen en allerlei ander volk aanwezig. Een uitermate mooie beloning voor een jaar werk.

ANNIHILATION TIME, ANAPHYLACTIC SHOCK, HOOGHWATER & THE REACTIONARIES – HALL OF FAME 
Lang verwachte terugkeer van Annhilation Time, eerste show van hun tour, uitverkochte bak. Daarnaast album release van A. Shock en een van de eerste Hoogwater optredens, waarmee deze twee bands het algehele niveau van de Tilburgse muziekscene weer eens wat omhoog tilden.

JEPS SALFISCHBERGER (DARKER/GELUIDENAAR VAN KATOEN/BOOKER MOJO)

IN FLAMES – DOMMELSCH ZAAL 013 
Zelden zo'n verrassende metalshow gezien met prachtige lichteffecten.

PANIC AT THE DISCO – DOMMELSCH ZAAL 013
Beste show die de band tot dusver in Nederland heeft gedaan. Mooi om te zien hoe het publiek zo kan schreeuwen.

BULLET FOR MY VALENTINE – DOMMELSCH ZAAL 013 
Indrukwekkende Engelse metalhelden. Goede show, gewoon hard en strak zoals metal moet zijn.

ZXZW 2008 – 35 LOCATIES IN TILBURG 
Afwisselend festival waarbij zappen tussen zalen en bands het hoofddoel is, naast netwerken en gewoon genieten.

DAYBROKE – BAT CAVE 013 
Verrassend nieuwe Tilburgse band rond bekende bandleden met namen als Krezip, Brotherhood Foundation, Wealthy Beggar, Jaya The Cat, Within Temptation en Chillburn op de cv. Veelbelovend.

GUUS VAN HOVE (DIRECTEUR 013)

CHRIS CHAMELEON - KLEINE ZAAL 013
Voor mij zonder enige twiijfel het beste concert van het jaar. Zuid-Afrikaanse stemkunstenaar die grappig, ontroerend en muzikaal is. Geen cd heb ik dit jaar zo vaak gedraaid als Ek Voor Jou.

GYPSY KINGS & QUEENS FEAT. FANFARE CIOCARLIA - DOMMELSCH ZAAL 013
In de Mundial Flavour serie - concerten die 013 samen met Mundial en Theaters Tilburg organiseert - was dit zonder meer de beste die ik gezien hebt. Twee uur lang een balkanfeest van fanfare, zang en dans. Met de Macedonische zangeres Esma Redzepova en één van de blazers met de veel te hoog opgetrokken broek als uitschieters. Het hoogtepunt moest toen nog komen, nadat ze al toeterend van het podium via de backstage deur de foyer inliepen, om daar nog een half uur voor een after-party te zorgen.

GIGA ORCHESTRA - GYPSY FESTIVAL, INTERPOLIS TUIN
Deze gelegenheidsformatie stond voor alles wat het gypsy festival al jaren is: vrolijkheid, diversiteit en oorspronkelijkheid. Op een regenachtige dag ging toch even de zon schijnen. En dat vooral dankzij flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel, de beste in Nederland in zijn soort.