3VOOR12/Tilburg tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Tjeerd van Erve, Wouter de Waal en Jesper Davits ,

Dat december een maand is waarin meer tijd wordt doorgebracht met de familie dan welke andere maand dan ook is een feit. Daar zal ook 3VOOR12/Tilburg niets in kunnen brengen, noch willen veranderen. Mocht je echter niet zo veel familieverplichtingen hebben, of ben je op zoek naar een goed excuus om er onderuit te komen, dan heeft ook deze maand 3VOOR12/Tilburg een selectie van concerten die je niet mag missen.

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Dat december een maand is waarin meer tijd wordt doorgebracht met de familie dan welke andere maand dan ook is een feit. Daar zal ook 3VOOR12/Tilburg niets in kunnen brengen, noch willen veranderen. Mocht je echter niet zo veel familieverplichtingen hebben, of ben je op zoek naar een goed excuus om er onderuit te komen, dan heeft ook deze maand 3VOOR12/Tilburg een selectie van concerten die je niet mag missen.

AVONTUURLIJKE MUZIEK: DIRK SERRIES – 3 DECEMBER 2008, PARADOX
Waarschijnlijk beter bekend onder de naam Fear Falls Burning, of zijn voormalige artiestennaam vidnaObmana, maakt de Belgische Dirk Serries al sinds midden jaren '80 donkere ambient. Onder zijn eigen naam gaat hij nu verder in zijn zoektocht door de donkere wereld van drones, opgebouwd uit lagen van gitaargeluid die qua sfeer doen denken aan Murcof en qua benadering aan minimal music. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar de spanning in muziek en graag met de ogen dicht achterover leunt en wegdroomt in een donker landschap.

LOCAL HEROES HEAVY EDITION – 6 DECEMBER 2008, LITTLE DEVIL
Al jaren biedt RoXXity (Belangenvereniging Popmuzikanten Tilburg) een podium aan lokale, beginnende bands. Local Heroes is een terugkomend thema, waar de beste bands, in combinatie met de nieuwe bands uit Tilburg laten zien wat ze in huis hebben. Dat doen zij met twee edities. De meer toegankelijke, die vorige maand plaatsvond in 013, en nu de stevige editie in het stevigste café van Tilburg: Little Devil. Maar liefst zes bands laten zien wat zij in huis hebben. Om RoXXity organisator Jack Puts te quoten: "Support your locals!" en ga eens een kijkje nemen.

SLUT EN THE LISZT – 11 DECEMBER 2008, BAT CAVE 013
Ooit afgevraagd wat je krijgt als je Placebo en The Notwist door elkaar gooit? Dan krijg je deze avond antwoord: de zeer avontuurlijke muziek van Slut. De Duitse band leverde begin dit jaar met Still No. 1 de plaat van de maand af volgens het Duitse Magazine World of Music. En dat het een mooie plaat is, dat is zeker. Slut valt te vergelijken met bands als The Dears en Bloc Party, maar dan wel iets avontuurlijker, een Radiohead hook, met hitpotentie.. Een andere mooie plaat werd in 2007 afgeleverd. Deze door de heren van The Liszt. Slaves is een pracht van een plaat waarin je bijna de gehele popgeschiedenis gequote ziet, met als enige kanttekening dat The Liszt live nog beter is dan op deze plaat. Een niet te missen concert dus voor mensen van de betere rock muziek!

KID ROCK – 13 DECEMBER 2008, DOMMELSCH ZAAL 013
Afgelopen zomer kon je moeiteloos de zomer van Kid Rock noemen. Zijn bewerking van het nummer Sweet Home Alabama, oftewel All Summer Long werd wereldwijd een dikke top 10 hit. Dat is maar goed ook, want het leek er even op dat Kid Rock bekend zou blijven om zijn relatie met Pamela Anderson. Daardoor zou je bijna vergeten dat deze rocker die werkelijk van alle markten tussen country, hiphop en rock thuis is, maar liefst 24 miljoen platen heeft verkocht. Devil Without A Cause mag gerust het hoogtepunt van zijn carrière genoemd worden, met die andere megahit Cowboy. Zorg alleen wel dat je er vroeg bij bent, want vanwege het dansfeest City Sounds eindigt de avond al om 21.30 uur. En voor de die-hards die geen genoeg kunnen krijgen begint de avond juist pas, want je kunt helemaal gratis bij City Sounds blijven plakken.

ITHAK – 18 DECEMBER 2008, CUL DE SAC
Op deze donderdag staat een groepje Fransen in de Cul, die zelfs 3VOOR12/Tilburg niet weet te plaatsen. Dit is verrassend, afwisselend en iets wat je gewoon moet (MOET) ervaren. Zelf noemen ze het op hun MySpace 'psychedelische postpunk', maar je zou het ook een punkversie van Balkan Beats kunnen noemen. Als je de breaks al aan ziet komen, zie je niet wat er na de break valt. Denk Talking Heads met een accordeon, TC Matic speelt The Clash of een zigeunerorkest dat Velvet Underground covert. Een avond voor liefhebbers van De Kift en Het Beukorkest. Alle absurditeit op een stokje.

CLUB3VOOR12/TILBURG GOES LOUD! – 19 DECEMBER 2008, LITTLE DEVIL
Op deze avond presenteert Club3VOOR12/Tilburg drie van de beste bands die de regio momenteel op het vlak van de harde muziek heeft te bieden. OTIS uit Roosendaal en Davenport en Skinnerbox uit Tilburg. De laatste maakt naar eigen zeggen 'stinking socks rock'. Volgens diezelfde bron zou dat dan klinken als een oude Albanese trein die door een ruig en verlaten landschap dendert. Wij houden het liever op de puurheid van Dead Moon met een goede dosis absurditeit zoals je die ooit hoorde bij Daisy Chainsaw. Heerlijk avontuurlijke Indie. Davenport bestaat uit bandleden van bands als Awaiting Seasons, I Against I, Bad Candy en The Undeclinables, wat ze een allstarformatie noemen, maar dat is minder belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat dit vijftal gewoon erg lekker klinkt. Toegankelijke emopop met aanstekelijke nummers die makkelijk in je hoofd blijven hangen. Een band die nog geen jaar bezig is, maar klinkt alsof ze al tien jaar aan de weg timmeren. Misschien wel de band die Krezip na tien jaar kan vervangen, want die hitpotentie is er zeker. OTIS daarentegen is een stuk zwaarder. Hectische screamo die doet denken aan bands als Snapcase en At The Drive In, of de hardcore van Shellac. Hun in 2007 uitgebrachte debuutplaat Good Cop, Bad Mood, ontving niets dan goede recensies, dus verwacht een strakke show van deze boze mannen uit Roosendaal. Al met al een leuke mix aan bands (al zeggen we het zelf).

TINO’S METALZONE FEST #1 – 20 DECEMBER 2008, STATIONSSTRAAT 35 – 37
Metalzone wil duidelijk meer dan alleen plaatjes verkopen. Metal moet live gespeeld worden, wellicht dat ze daarom daar nu ook zijn begonnen met het organiseren van eigen concertavonden. De eerste Tino’s Metalzone Fest heeft meteen een lekkere variatie aan bands. Deze avond zullen Severe Outburst, trash metal uit Schijndel, de black metal vikingen van Fenris uit Almkerk en de death metal heren uit Tilburg en omstreken van Ceremony Of Opposites het podium onveilig maken. Gerucht gaat dat dit een bijzondere avond gaat worden. Gerucht gaat overigens ook dat het al (bijna) uitverkocht is. Dan maar wachten op de tweede editie in januari. Kaarten zijn overigens alleen verkrijgbaar bij Metalzone.

STRANGER THAN PARANOIA FESTIVAL – 24 T/M 30 DECEMBER 2008, PARADOX EN 013
Het hele jaar kijk je er naar vooruit, de laatste week van het jaar in Paradox. Terwijl overal gezinnen aan de eettafel zitten en zich volwerken met het kerstdiner, is het jazz Mekka van Tilburg tot de top toe gevuld met liefhebbers van de betere jazz. Ook dit jaar hebben ze weer een fijne selectie aan bands verzameld. Dit jaar wordt het festival afgesloten in 013, met in de Dommelsch Zaal Courtney Pine. Al ruim twintig jaar draait deze saxofonist mee aan de top, om nog vorig jaar uit geroepen te worden tot de beste jazzact van 2007. Een mooi laatste concert van een mooi muziekjaar!

CHRISTMAS METAL MEETING – 28 DECEMBER 2008, DOMMELSCH ZAAL 013
Een ander excuus om de kerst te ontvluchten is Christmas Metal Meeting. In eerdere jaren werd de metalen medemens daar in voorzien door het X-Mas Metalfest in 013. Dat feestje is er dit jaar niet, maar daarvoor in de plaats is wel iets heel bijzonders, georganiseerd door keyboardist Joost van den Broek van After Forever: een heuse Christmas Metal Symphony! Helemaal origineel is dat idee niet, want in Amerika doet het Trans-Siberian Orchestra (opgericht door onder anderen Jon Oliva van Savatage) al jaren iets soortgelijks, maar het blijft een primeur in Nederland. Metalklassiekers worden met behulp van strijkers in een nog bombastischer jasje gestoken en er wordt een verhaal in Kerstsfeer op de planken gebracht met beroemde zangers als Chuck Billy van Testament, Russell Allen van Symphony X en Doro Pesch. De ware metalliefhebber weet genoeg!