3VOOR12/Tilburg tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Tjeerd van Erve, Wouter de Waal ,

Een nieuw jaar begonnen is een nieuwe maand begonnen. Wangen plakkerig van de zoenen, handen klef van het schudden en oren piepend van de knallers moet er snel iets minder formeels gebeuren dan de nieuwjaarsreceptie. En wat een betere manier dan dit te doen met gave bands. 3VOOR12/Tilburg maakt wederom een selectie voor de muziekliefhebber in Tilburg. De zogenaamde krenten uit de januari pap.

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Een nieuw jaar begonnen is een nieuwe maand begonnen. Wangen plakkerig van de zoenen, handen klef van het schudden en oren piepend van de knallers moet er snel iets minder formeels gebeuren dan de nieuwjaarsreceptie. En wat een betere manier dan dit te doen met gave bands. 3VOOR12/Tilburg maakt wederom een selectie voor de muziekliefhebber in Tilburg. De zogenaamde krenten uit de januari pap.

NEW YEAR'S GATHERING - 4 JANUARI 2009, KLEINE ZAAL 013
Nog met de bubbels in het hoofd en de kruitdampen in de neus, kun je zondag 4 januari naar een echte vuurwerkshow. Vijf aan elkaar gelinkte Brabantse bands die zwaar, hard en donker hoog in het vaandel hebben en dat met verve uitdragen op DE nieuwjaarsreceptie van 2009. Wil je niemand een gelukkig nieuwjaar wensen, dan is dat geen reden om thuis te blijven. De op jaren ’70 gegronde hardrock van het Eindhovense The Devil’s Blood was een van de hoogtepunten van Roadburn 2008, Hooghwater de Tilburgse stonerrock openbaring van 2008, Anaphylactic Shock met zijn debuutplaat 2000 Years de doomcore belofte uit Tilburg, de lugubere hardcore van Engine Of Doom en de in de jaren '70 gewortelde hardrock van Vanderbuyst zijn een garantie voor een briljante middag en vooravond waar niemand voor thuis wil of mag blijven.

DOG CALLED PHENIX
- 8 JANUARI 2009, CUL DE SAC
Het Amsterdamse Dog Called Phenix komt deze donderdag zijn cd Someone’s Gonna Love Me presenteren. Ze stonden eerder in de finale van Emerganza en de Amsterdamse Popprijs en nu dus in Cul de Sac. Hier en daar doet de band aan Nada Surf denken, geen vervelende referentie. Verwacht een energieke liveband met fijne aanstekelijke pop. Dit is een band die graag live speelt en dat zul je merken.

CAEDERE, BLOODSIN, VICTIMIZER - 9 JANUARI 2009, LITTLE DEVIL
Liefhebbers van ouderwetse death metal kunnen deze vrijdag hun hart ophalen in Little Devil met drie bands van vaderlandse bodem: Caedere, Bloodsin en Victimizer. Eerstgenoemde band kreeg voor zijn debuutschijf Mass Emission uit 2003 maar liefst 90 punten toegekend door Aardschok. En reken maar dat ze deze avond ook het nodige verse, nog niet uitgebrachte materiaal zullen spelen. Ook benieuwd? Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten, want de entree is gratis!

NIELS DUFFHUËS MET QUINETIQUE - 14 JANUARI 2009, PARADOX
Niels Duffhuës kennen we van zijn donkere en melancholische solowerk op gitaar, piano of - zoals tijdens Sounds Like Sunday - op harmonium. Donkere muziek vol verhalen over duistere dagen. Maar daar beperkt Duffhuës zich niet tot. Op 14 januari is hij, misschien wel 's Neerlands beste liedjesbrouwer, te zien met het strijkkwartet Quinetique. Met een vervolg op het zeer goed ontvangen programma Strings on Fire, zullen zij in mooi opgevulde arrangementen de normaal zo kale nummers van Niels Duffhuës spelen. De show in Paradox is er een van weinige, dus niet iets om te missen.

THE FUEL CLUB: THEM HOLY ROLLERS - 16 JANUARI 2009, BAT CAVE
Terug van weggeweest gaat The Fuel Club ons weer verblijden met surf en garagerock. Maandelijks als het goed is. Deze maand is het de beurt aan Them Holy Rollers, zwetende garagerock uit Groningen. Een beukende piano en slepende bluesgitaren met een energiek grommende zanger. Rock ’n’ roll zoals rock ‘n’ roll moet klinken.

BOERENKOOL MEEJ WORST BAND - 17 JANUARI 2009, LITTLE DEVIL
Tilburgse punk met een goede glimlach en bergen energie. Liedjes die gaan over het leven in Tilburg, de ellende en bier. En dat alles in het Tilburgs. Wat wil een Tilburger nog meer, behalve een vuist vol bier bij dit alles.

SPACEJAM LABELNIGHT - 19 JANUARI 2009, CUL DE SAC
Twee toppers uit de stal van Spacejam Records, het Oss/Tilburgse stoner- en spacerock label; Flying Fortress en Gomer Pyle. Met hun nummer een notering in de Moordlijst en het beste optreden van de afgelopen Popronde in Tilburg heeft de laatste eigenlijk geen verdere uitleg nodig. Alleen Gomer Pyle is al een reden om deze avond naar de Cul af te reizen. Vooral liefhebbers van het betere werk van Monster Magnet krijgen een avond die zij niet snel vergeten. Maar ook Flying Fortress mag er wezen. Een fijne mix van stonerrock, grunge en jaren zeventig rock die als een bommentapijtje over je heen wordt gelegd. Een prachtige maandagavond.

WOODY & PAUL - 22 JANUARI 2009, CUL DE SAC
Blues, folk, country en rock gelden als belangrijkste invloeden voor deze twee heren, mooi verpakt in een eigen jasje. Op de Popronde in 2007 was dit een van de bands die de gehele set wist te boeien met zijn mix van country, folk en een likje rock. De heren uit Eindhoven zijn een van de pareltjes uit de rootsrockscene van Nederland.

DISHKING - 24 JANUARI 2009, KLEINE ZAAL 013
Alternative country rock van eigen bodem. Bij beluistering van de band rond Jason de Laat zul je verbaasd zijn dat deze mannen niet uit Amerika komen. Dishking haalt zijn invloeden voornamelijk uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Country en surf in een nieuw jasje, dat in combinatie met de donkere stem van Jason een zeer authentiek en puur geluid heeft. Een stem die net zo donker en sfeervol is als die van Stuart Staples (Tindersticks), en sexy als die van Elvis. Een stem die kan betoveren dus. En het mooiste van alles is dat je de nieuwe cd meteen na afloop van de cd-presentatie kunt kopen.

LOVVERS - 25 JANUARI 2009, BAT CAVE
Het lezen van de recensie van de debuut EP Think van Lovvers duurt over het algemeen langer dan de EP zelf. Zeven nummers in dertien energieke minuten. Maar als je de recensie door hebt gespit, is een ding duidelijk; Lovvers is kick-ass punk. Volgens sommigen zelfs een band die ooit een referentiepunt voor anderen kan worden. Vooralsnog moeten wij het doen met de referenties van nu. De naam van Wipers valt daarbij met enige regelmaat; punk uit een hopeloze wereld. Maar dan wel in de sfeer van de 21e eeuw. Hype of sensatie, op basis van de gehoorde nummers gewoon retevette noise/postpunk. Iedereen die deze band heeft gezien wil meer. Dus wees erbij; voor je het weet staan ze in de Kleine Zaal en zijn de kaartjes uitverkocht of zijn ze uit elkaar.

IN-TENSION, CARDAMON, DAY SIX - 30 JANUARI 2009, LITTLE DEVIL
Wie van ingenieuze, melodieuze rock/metal houdt kan de dertigste in zijn of haar agenda opschrijven, want die avond spelen In-Tension, Cardamon en Day Six in Little Devil. Drie technisch stevig onderlegde bands, met in het geval van In-Tension en Cardamon een fraai zingende dame aan het hoofd. De derde band van deze avond, Day Six, won reeds zowel de Metal Bash als de Metal Battle. En al dat moois is ook nog eens kosteloos te bezichtigen… geen reden om op de bank te blijven hangen dus!

ONOPVALLEND VET: PERCEPTIE EN KAPABEL, BAZ, DIKKE VANDALEN, PLUSMINUZ - 31 JANUARI, BAT CAVE
Begint de maand in 013 met hiphoplegende Ice-T (dankzij zijn rol in Law and Order nu zelfs bekend bij oude opaatjes en omaatjes), zo eindigt de maand met ’s Neerlands eigen hiphop underground. Drie Nederlandse en een Belgische act krijgen deze avond de kans om zich te presenteren aan het Tilburgse publiek. En gezien de voorgaande edities van Onopvallend Vet, zal het weer zeker de moeite waard zijn voor de liefhebber van de eigenwijze hiphop om de Cave te bezoeken.