3VOOR12/Tilburg stelt voor: The Yards

"Muziek maken doe je om gehoord te worden, zo simpel is het"

3VOOR12/Tilburg ,

Maak kennis met de Tilburgse funk/soulband The Yards. Deze viermansformatie bestaat uit muzikanten uit andere Brabantse bands: zanger Paul Zoontjes en drummer Wouter Budé (SUB), gitarist Bart Meuwese (Jess) en bassiste Sophie van Schaik (Little Miss Jane). Elke dinsdag treedt The Yards op in Studio.

"Muziek maken doe je om gehoord te worden, zo simpel is het"

HOE IS DE BAND ONTSTAAN?
"De bands waarin ik (Paul Zoontjes) speelde, SUB en Simon Keats, lagen al een tijdje stil wegens de polsblessure van bassist Paul Verschuur. Maar uiteraard bleven de ideeën zich aan me opdringen. Drummer Wouter Budé (SUB, Nina June, Marlon Penn) stelde voor om de ideeën die ik had op te nemen, zonder het idee er meteen een band omheen te vormen. Aangezien ik een soulperiode heb, is het een duidelijke soulplaat geworden (hij is echter nog niet helemaal af). Gitarist Bart Meuwese (Jess) en bassiste Sophie van Schaik (SAM, Little Miss Jane) waren zo enthousiast dat we gezamenlijk besloten een band op te richten."

HOE ZIJN JULLIE AAN DE BANDNAAM GEKOMEN?
"We zijn geneigd naar voren te kijken en zoveel mogelijk aan te pakken. Ook al val je dan soms hard op je bek, je komt er ook weer sterker uit. “Meters maken” is ons motto zei ik eens tijdens een repetitie. Waarop Bart er lachend aan toevoegde dat The Meters (soul/funkformatie uit de jaren ’70) één van zijn grootste voorbeelden is. En we zijn op het woord ‘meters’ door gaan borduren en kwamen uit bij Yards... Of zoiets."

WAT VOOR MUZIEK MAKEN JULLIE?
"Beetje soul, beetje funk, beetje pop. Maak alles lekker korrelig en puur. Als een oude plaat tijdens een zondagmorgen (of avond...)."

WAAR REPETEREN JULLIE?
"We repeteren bij Newz in Tilburg. Ik kom daar al sinds mijn vijftiende repeteren met bandjes van elk kaliber. Het is een vertrouwde en relaxte omgeving. We spelen met The Yards ook één keer per week (op dinsdag) in Studio, dus dat zou je ook een repetitie kunnen noemen..."

WAT HOPEN JULLIE MET DE BAND TE BEREIKEN?
"Muziek maken doe je om gehoord te worden. Zo simpel is het denk ik. Uiteindelijk gaat het misschien niet zozeer om wat je ‘op papier’ hebt bereikt of gaat bereiken, maar hoe de ‘ervaring’ is. Klinkt suf, maar denk er maar eens over na. Zo hebben mijn mooiste herinneringen met SUB niet veel te maken met succes of carrièredrang. Eerder een kroeg afbreken in Groningen tot acht uur ’s ochtends en vervolgens zo’n hoge drankrekening hebben dat we de kroeg geld verschuldigd waren. Of voor Guinness spelen in Dublin op straat. Dat soort dingen. Ik moet zeggen; het gaf ook wel een kick om in Italië een tour te doen voor duizenden mensen en mijn eigen hoofd vertienvoudigd terug te zien op een scherm boven me, maar wie wil nu zo’n kop zo groot geprojecteerd hebben ;)
Maar het begint dus allemaal met de club juiste mensen."

ZIJN JULLIE BINNENKORT ERGENS TE AANSCHOUWEN?
"We spelen wekelijks in Studio in Tilburg. Wees erbij. Verder staat op onze MySpace alle info over extra gigs."

LIEVER EEN PLATENCONTRACT OF EEN NUMMER 1 HIT EN WAAROM?
"Voor mij als songwriter is een nummer 1 hit uiteraard erg interessant. Dan zou ik veel geld kunnen verdienen en dan zou ik al die vele getalenteerde muzikanten om me heen in een ziekelijk grote villa stoppen voor een paar maanden, gear inpluggen en platen maken. En ’s avonds chillen in de hangmat."

WAT VINDEN JULLIE VAN DE LOKALE TILBURGSE MUZIEKSCENE?
"Het is vanaf jullie positie waarschijnlijk niet te zien, maar ik beschouw veel bands als één grote vriendengroep, waarin continue kruisbestuiving plaatsvindt. Ik denk als ik schematisch in kaart zou brengen wie waar allemaal speelde, dat dan blijkt dat we een grote groep vormen. Dus in die zin steunen we elkaar en trekken we elkaar ook zoveel mogelijk mee. Daarom loopt die Studio Live ook zo lekker, omdat we letterlijk allemaal vrienden zijn en in minder of meerdere mate allemaal samen iets gedaan hebben."

WAAROM MOETEN MENSEN JULLIE IN DE GATEN HOUDEN?
"We bestaan nog maar net; en dat is altijd te gek! Nieuw! The Yards. We zijn nu klaar met tien liedjes op de plaat en er komen er nog twee bij (waaronder een gepimpte versie van Subterranean Homesick Blues van Dylan, één van mijn grote helden). En wie kan nu zeggen dat een liedje al gedraaid is op 3FM voordat er ook maar mastering aan toe is gekomen... En we hebben een vrouwelijk bassiste, do I need to say more."

WAT WILLEN JULLIE VERDER NOG KWIJT AAN HET TILBURGS PUBLIEK?
"Ik boek singer-songwriters en bands voor Studio Live. Interesse? Mail me!"