Goud Graven: Soccer Committee, Akron/Family en Kettel Goud Graven: Soccer Committee, Akron/Family en Kettel

ZXZW-baas Vincent 'korenwolf' Koreman graaft veelzijdig

Goud Graven: Soccer Committee, Akron/Family en Kettel

ZXZW-baas Vincent 'korenwolf' Koreman graaft veelzijdig

Komend weekeinde staan op 23 en 24 september zo'n tachtig bands op elf podia in Tilburg tijdens de tweede editie van het Zuid bij Zuid-West Festival. Niemand anders kan beter de krenten uit de pap vissen dan organisator Vincent Koreman. Vandaag graaft de Korenwolf in het archief van 3VOOR12 naar gouden klanken.

ZXZW-baas Vincent 'korenwolf' Koreman graaft veelzijdig

Op elf podia, verspreid over heel Tilburg presenteren tachtig bands zich komend weekeinde tijdens de tweede editie van het Zuid bij Zuid-West Festival. Op 23 en 24 september schotelt organisator Vincent Koreman, zelf gitarist bij noisecombo House Of Destructo, grote en kleine namen uit binnen- en buitenland voor aan de ZXZW-bezoeker. En dan loopt het hele spektrum ook nog eens van zwaar elektronisch tot akoestisch. Vraag Koreman in het archief van 3VOOR12 een duik te nemen en zijn keuze is net zo uiteenlopend: van popliedjes tot freak folk en van laptops naar akoestische gitaren en terug.

Een dergelijke opdracht is een eitje voor muziekgrootverbruiker Koreman: “Ik koop eigenlijk nauwelijks cd’s of platen. Ik download veel en luister veel online, vooral live-sets. Luister naar de top 5 van ‘De Korenwolf’.

1. Kettel live op V220, 24 februari 2005
“Kettel is in Nederland één van de weinige die een sterke melodie kan schrijven en ze ook nog pakkend weet te verkopen. Hij maakt muziek die veek mensen aanspreekt, maar in Nederland is hij vrijwel onbekend. Hij vindt dat niet erg en vindt het belangrijker dat hij waardering krijgt van muzikanten die hijzelf tof vindt. Zijn Engelse label ziet hem echt als een soort grootmeester in zijn genre. Deze set komt uit 2005. Ik was er niet bij, maar heb hem in die tijd wel gezien. Veel van het materiaal dat hij speelt komt van zijn ijzersterke album Through Friendly Water.”

2. Akron/Family live op Motel Mozaique, 15 april 2006
“Eerst wist ik niet wat ik met ‘freak folk’ aanmoest, maar ik werd toch langzaam door de muziek van Akron en Animal Collective gepakt. Ik heb Akron/Family al langer in de smiezen. Zelf zal ik niet snel een dergelijke band beginnen, maar ik vind dit te gek om te zien.”

3. Iggy & The Stooges live op Lowlands 2006
“Eigenlijk heeft Iggy puntenaftrek gekregen, want hij speelt tegenwoordig niets meer van zijn beste album Raw Power, vanwege een lopend conflict met een oud bandlid, geloof ik. Iggy mag alleen die nummers spelen als dat bandlid erbij is. De show op Lowlands heb ik niet gezien, maar ik heb begrepen dat deze hetzelfde was als afgelopen jaar. Toen was ik er wel bij. Maar je wilt toch wel dat ze Search and Destroy spelen? En dat doen ze niet. Een schande!”

4. I-F live op het )toon) Festival 2006
“I-F is de beste DJ van Nederland. Net als Kettel wordt hij sterk ondergewaardeerd. Hij doet al heel lang zijn ding. Inmiddels is zijn eigen radiokanaal een wereldwijd begrip. Maar als je hem zou boeken in een disco in Nederland, weet niemand wie hij is. Volgens mij is hij hier nu ook gestopt met draaien. Maar zoiets moet je bij hem ook weer met een korreltje zout nemen. Hij is het waarschijnlijk gewoon even beu. Hij blijft natuurlijk eigenwijs; echt iemand met karakter. Ik vind dat mooi als muzikanten zo’n houding hebben. Dat is hetzelfde als Dave Clarke die altijd met een norse kop op de foto staat. Dat wordt dan een handelsmerk en dat is toch leuker dan dat je met een gewone blonde boerenjongen te maken hebt.”

5. Soccer Committee live op Dwars Festival, 10 september 2005
“Ik vind haar heel goed:ze maakt mooie liedjes en heeft een mooie stem. Het is heel verstild, wat ze doet. Ik heb alleen een paar liedjes van haar gehoord via 3VOOR12, dat was genoeg. Zij heeft het singer/songwriterschap teruggebracht naar het minimale. Ze staat komend weekeinde bij ons op Zuid bij Zuid West.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg