Albumrecensie MRK. II – The Maydays

Veelzijdig, energiek en ook nog gratis te downloaden

Tekst: Guido den Boer ,

Op 02 september presenteerde de Rotterdamse band The Maydays vol trots hun tweede langspeler ‘MRK. II’ tijdens Club 3VOOR12 zuid-holland in Rotown. Sindsdien is dit album geheel gratis te downloaden vanaf hun website. De hoogste tijd dus ook voor 3VOOR12 zuid-holland om dit album eens goed te beluisteren.

Met een melancholisch gitaarpartijtje in ‘Main Theme #1’ zetten The Maydays hun nieuwe plaat kalmpjes in, maar al snel wordt de energie ontketend die een rode draad vormt over het gehele album. Want de band is boos. Althans, dat schreeuwt zanger Pieter Sneep in het nummer ‘Mad II’. En zo klinkt hij ook. Met een strakke overgang naar het volgende nummer, het welhaast grungy klinkende ‘Downfall’, laat de band horen meer te kunnen spelen dan rauwe, op punk gestoelde rock ‘n’ roll. Een dikke groove op drums en bas vormt de basis van dit nummer, dat tjokvol dynamische trucjes is gestouwd. Deze tactiek herhalen The Maydays later nog in het nummer 'Silver Spoons', waar hard en zacht soepeltjes in elkaar overlopen in plaats van elkaar af te wisselen met veel bombarie. De band voorkomt hiermee dat de muziek geforceerd overkomt.

The Maydays zijn ook absoluut niet vies van een gezonde dosis hitgevoeligheid. Met de pakkende refreintjes in ‘The Pressure’ en de prettig in het gehoor liggende gitaarpartijen in ‘This Machine’ herbergt MRK. II in ieder geval twee potentiele hitjes.

Ondanks een flinke lading zijsporen blijft punk echter duidelijk de grootste invloed van The Maydays. Regelmatig wordt het tempo halverwege flink opgevoerd, zoals in het in eerste instantie bijna country-achtige ‘Prophecy in E’. Een snelle roffel op de snaredrum leidt een dampende gitaarsolo in, waardoor het nummer een hele andere wending krijgt. Ditzelfde trucje past de band toe in albumafsluiter ‘Main Theme #3’, dat tamelijk lui begint. Vanuit een snelle drumbreak knalt de band naar een hoogtepunt, terwijl de woorden “We’ll end it with a bang” rondschallen. En de band voegt de daad bij het woord, met een wegvliegende straaljager als stille getuige.

Met dit album hebben The Maydays een sterk en bijzonder veelzijdig album afgeleverd. De band heeft creatief gebruik gemaakt van hun invloeden uit punk, rock ‘n’ roll en indie, wat voor een heel eigen geluid zorgt. De band maakt veelvuldig gebruik van dynamiek, wat het album een mooie spanningsboog geeft. En het feit dat het album ook nog eens gratis te downloaden is vanaf hun website, elimineert iedere reden om dit album niet te luisteren.